Kombucha - udødelighedens drik

English🇬🇧

20 grunde at drikke kombucha hver dag

Indhold i denne blog:

 1. Mit første møde med kombucha

 2. Hvad er kombucha?

 3. Denne gudedrik har disse 20 (og mange, mange flere) enorme sundhedsmæssige virkninger

 4. Hvad næringsstofferne i kombucha gør ved kroppen

 5. opskrift på hjemmelavet kombucha

 6. opskrift på smagsvarianter og 2.fermentering

 7. hvor kan man købe færdig kombucha?

 8. Hvor meget skal man drikke om dagen?

 9. Kombucha-historie

 10. Afsluttende ord og en lille advarsel 

Dette indlæg indeholder links til de produkter, som jeg selv bruger eller kan anbefale. Hvis du køber produkter gennem disse links, vil prisen være den samme for dig, og jeg vil modtage en lille provision, som hjælper med til at støtte denne blog. Du kan læse om min affiliatepolitik her.

1. Mit første møde med kombucha

”Jeg havde en kunde i dag, der spurgte til kombucha-te. Ved du hvad det er?” Spurgte min ven Christian, der har en meget fin te-butik, mig for et halvt års tid siden. Jeg var lidt blank, så han fortsatte: ”Det er noget med en svamp, som gærer i te, og som skulle være super sund.”

”Nårrh, det er kefirkultur.” Svarede jeg skråsikkert, men kunne se, at jeg ikke rigtig trængte igennem hans skepsis.

”Nej.” Sagde sagde han ”Kefir gærer i mælk. Kombucha er en anden slags svamp.”

”Hvad skal det nu gøre godt for?” Spurgte jeg

”Fermentering – skulle gøre godt for maven og noget.” Svarede han.

Vi blev ikke meget klogere der, men jeg undrede mig alligevel over hvordan gæring og sukker i samme cocktail kunne være sundt.

Kombucha-emnet dukkede op i mit liv igen på et hotel i Indien, hvor jeg fra februar opholdt mig i fem uger på et intensivt yogalærerkursus. Jeg kastede mig tøvende over drikken, da jeg opdagede den på menukortet.

 

Tænkte, at den måske ville kunne holde min ikke så omstillingsparate mave glad. Den smagte ok - cideragtigt, så jeg endte med at indtage et ølglas-fuld hver dag i alle fem uger. 

Det jeg noterede mig efter bare en uges tid var: 

 • At jeg havde præmie-afføring hver eneste dag – ingen deli-belly og ingen overspringsdage (har tendens til forstoppelse - så du ved det)

 • At mit energiniveau steg – jeg dyrkede yoga, og fik teoretisk undervisning i mange timer hver eneste dag, og var frisk som en vårhare hele dagen (har ellers ret let til udmattelse og dovenskab)

 • At jeg sov som en teenager om natten – hele natten (lider lidt af søvnbesvær og hedeture om natten)

 • manglende nattehedeture (selvom man var en overgangsalderspige i troperne uden aircon)

 • At mit humør var højt og nogenlunde stabilt (har tendens til dramaer, vil nogle mene)

 • Klar og lys urin hele dagen – også om morgenen (udrenset - god nyrefunktion)

 • At jeg blev mere smidig

 • At jeg tabte mig lidt.

 • At min libido vågnede (helt ud af den blå luft, den som ellers har været på samme kurs som mit østrogenniveau de sidste par år)

 • Et grund velbefindende

Der er selvfølgelig andre faktorer i spil her. Solskin, havbade, yoga og meditation hver eneste dag, er jo noget af super-cocktail for systemet, men efter at have været hjemme i Danmark i bare en uge, hvor jeg holdt fast i samme trænings- og meditationsrutiner som i Indien, men hvor jeg bare ikke fik min kombucha-te og mit havbad dagligt mere, er alt tilbage til præ Indien tilstand. Jeg satte mig derfor lidt ind i, hvad denne drik indeholder og kan, og jo mere jeg researchede, jo mere imponeret over drikken blev jeg, og også forundret over, at den sådan er endt i glemmebogen. 

2. Hvad er Kombucha så?

Kombuchasvampen er en struktur af cellulose, som opbygges af forskellige mikroorganismer, svampe og bakterier, der lever i symbiose med hinanden. Svampen kaldes også for ”SCOBY” Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeasts. 

Kombucha-teen laves ved at fermentere sort eller grøn te og sukker med kombuchasvampen.

Hvad er det i kombuchaen, der gør den så sund? 

Kombucha kulturen er et biokemisk kraftcenter i dit køkken. Mens kulturen fordøjer sukkeret, producerer den en række organiske syrer, vitaminer, enzymer og probiotiske mikroorganismer såsom:

 • Glukuronsyre

 • Gluconsyre

 • Smørsyre

 • Mælkesyre

 • Eddikesyre

 • Æblesyre

 • Aminosyrer

 • Usnic syre

 • Vitamin B1, B6 og B12

 • C-vitamin

 • Enzymer

Det er noget af en syre-cocktail, vil nogle måske tænke, så her en kort oversigt over, hvad de gør godt for, når det fremkommer gennem fermentering. For helsenørden (som mig selv) er der en mere udførlig gennemgang af de gavnlige egenskaber ved de enkelte næringsstoffer længere nede. 

3. Denne gudedrik har disse 20 (og mange, mange flere) enorme sundhedsmæssige virkninger

 1. Kraftig afgifter

 2. forskønner huden

 3. Kraftig antioxidant

 4. Reducerer belastning af bugspytkirtlen og holder leveren sund

 5. Har en basisk virkning på kroppen

 6. Forbedrer stofskiftet

 7. Støtter opløsning af galdesten

 8. Beskytter fordøjelsessystemet

 9. Forbedrer tyktarmens og tyndtarmens sundhed

 10. Forebygger gærinfektioner

 11. Anti-inflammatorisk, anti-viral, anti-bakteriel

 12. Forbedrer blodtrykket

 13. Bedrer immunforsvaret

 14. Reducerer inflammationer

 15. Forøger optagelsen af vigtige mineraler

 16. Stabiliserer blodsukkeret, og understøtter et sundt blodsukkerniveau

 17. Løfter libido og humør

 18. Øger energiniveauet

 19. Forebygger kræft

 20. Fungerer som en adaptogen

Smuk hud. Når belastningen fra toksiner og de dårlige bakterier mindskes, letter det presset på kroppen så den i stedet for at rydde op, kan gøre gode ting. Bindevævet repareres, akne, psoriasis, eksem og andre kroniske hudsygdomme heler op, og denne indre healing får ansigtet til at udstråle en subtil smuk farve. Endvidere er indholdet af mælkesyrer, B- og C-vitaminer også stærke hudfornyere. 

Humøret. De bakterier som kombucha og andre gærede fødevarer producerer, gør os også gladere. Udover at balancere de dårlige bakterier i tarmen, påvirker de også frigivelsen af serotonin - ”lykkekemikaliet” i hjernen / neurotransmittere, der påvirker følelserne. Bakterierne sender altså ikke kun kemikalier til hjernen, men booster også et system af neuroner i tarmen, der påvirker humøret.

De gode bakterier, der signalerer frigivelsen af serotonin er mindre aktive, når der er mange af de dårlige bakterier til stede. De dårlige bakterier lever af kulhydrater og sukker. Når der er flere dårlige bakterier end gode bakterier kan ubalancen forårsage fordøjelsesproblemer, vægtøgning, stress, angst og depression. De gode tarmbakterier som kombuchaen leverer er med til at udligne den ubalance.

Libido løft: Den mest grundlæggende årsag til manglende sexlyst er binyretræthed. I dagens tempofyldte verden forårsages binyretræthed hovedsageligt af stress og dårlig kost. Binyrerne er de valnød-formede kirtler over nyrerne, der udskiller vitale hormoner og direkte påvirker energien, stofskiftet, søvnen og kønsorganerne.

Disse tre stoffer i kombucha hjælper med at løfte libido:

 1. B6 vitaminer er afgørende for at skabe ro og glæde i sindet (og super meget nødvendigt, hvis du gerne vil komme i ”kærligt” humør). B6 øger også serotoninniveauet og er mangelfuldt hos mange stressramte mennesker i dag.

 2. Probiotika bidrager til at øge energien og vitaliteten og dermed libido. Når man spiser fermenterede mad- og drikkevarer sammen med sine måltider støtter det fordøjelsen og optagelse af næringsstofferne, herunder protein, fedt, vitaminer og mineraler og som nævnt frigivelse af serotonin ... alle vigtige for de sexede binyrer.

 3. Alkoholen: Man siger, at alkohol i små mængder kan være et afrodisiakum. En af årsagerne til det, for kvinders vedkommende, er at alkohol kan hjælpe med at udvide blodkarrene - og en øget blodgennemstrømningen i de vaginale vægge, er dét som får væske til at passere og smøre arrangementet. Kombucha indeholder ca. 1% alkohol, og selv om det er lidt, så er det måske nok til at kunne have en effekt.

Adaptogen: biokemisk set fungerer kombucha som adaptogen. Adaptogener er stoffer, der både er i stand til at stimulere og hæmme de samme kropslige funktioner, alt afhængigt af det aktuelle behov.

Adaptogener øger således modstandskraften overfor stress af både fysisk og psykisk art samt overfor infektioner.

De aktive indholdsstoffer bevirker, at kroppen generelt bliver bedre til at administrere energi: energiniveauet øges i dagtimerne, mens nattesøvnen bliver dybere og roligere. Kombucha adaptogen virkning ses oftest gennem dets virkning på leveren, blodet og fordøjelsessystemet, hvor det normaliserer surheden/pH.

Læs mere om hvordan man kan balancere sine hormoner her.

4. Hvad næringsstofferne i kombucha kan

De probiotiske mikroorganismer: Den største årsag til at kombucha understøtter fordøjelsen er dens høje niveauer af gavnlige syrer, probiotika og enzymer. En artikel offentliggjort i tidsskriftet Food Microbiology fastslog, at følgende probiotika findes i denne sundhedseliksir: 

 • Gluconacetobacter (> 85 procent i de fleste prøver)

 • Acetobacter (<2 procent)

 • Lactobacillus (op til 30 procent i nogle prøver)

 • Zygosaccharomyces (> 95 procent)

Ydermere interagerer denne cocktail af gode bakterier med hinanden på en unik og helsefremmende måde.

Nogle undersøgelser har vist, at kombucha gennem genoprettelse af balancen i fordøjelsessystemet, evner at forebygge og helbrede utæt tarm, mavesår og candida. Der ud over ved man, at den probiotika, der findes i kombucha støtter immunforsvaret. 

Glukuronsyren virker kraftigt afgiftende i kroppen, fordi glukuronsyre binder de toksiner, der kommer ind i leveren og eliminerer dem ud af kroppen via nyrerne. Dette hjælper med at reducere belastningen på bugspytkirtlen og holder leveren sund. Desuden forhindrer glukuronsyre de skadelige virkninger fra kontakt med fremmeøstrogener, petroleum, plast, pesticider og tungmetaller.

Gluconsyre har en syre-base balancerende virkning i kroppen, og er et produkt af nedbrydningen af glukose. Gluconsyre forbedrer mavetarmkanalen ved at interagere med smørsyre. Der er undersøgelser, der peger på at gluconsyre kan bremse udviklingen af virale infektioner, opløse galdesten, beskytte fordøjelsessystemet, og nedbryde svampeinfektioner (såsom " trøske " forårsaget af mange forskellige arter af candida). Gluconsyre er en ikke-tærende, ikke-flygtig, ikke-toksisk, mild organisk syre, der også bidrager med en forfriskende sur smag. 

Smørsyre virker afgiftende og forbedrer tarmenes sundhed. Smørsyre er en kortkædet fedtsyre, der understøtter et sundt blodsukkerniveau, er anti-inflammatorisk og kan være nyttig for personer, der lider af forskellige former for irriteret tarm. En nylig undersøgelse viste, at smørsyre kan forebygge og behandle kost-induceret insullinresistens hos mus. Måske også en af grundene til, at man i Ayurvedaen altid har sværget så meget til Ghee – klaret smør. 

Mælkesyrer: Essentielt for fordøjelsessystemet. Støtter blodcirkulationen, hjælper med at holde tarmen sund og forhindrer forstoppelse. Balancerer syre-basebalancen i kroppen og menes at kunne forebygge kræft gennem regulering af blodets pH-niveauer. Desuden forbedrer mælkesyrer blodtrykket og immunforsvaret, forebygger infektioner og reducerer inflammation. Fordele for Huden: eksfolierer hudcellerne på overfladen, og fornyer huden. Mælkesyre er med til at holde huden fugtet og afhjælper misfarvninger. 

Eddikesyre er den syre, der giver fx eddike og surdejsbrød dets karakteristiske sure smag.. Nogle undersøgelser viser, at eddikesyre forbedrer kroppens optagelse af vigtige mineraler fra maden, stabiliserer blodsukkeret, kan hjælpe med at dræbe patogener, herunder bakterier og reducere kolesterol og triglycerid. Eddikesyre i kombucha, forhindrer desuden kulhydrater i at komme ind blodet og lave dem om til blodsukker, og holder dermed blodsukkeret stabilt. 

Æblesyre er et naturligt stof, der findes naturligt i frugt og grøntsager. Æblesyre booster energiniveauer. Syren spiller en væsentligt rolle i den cyklus (krebs-cyklussen), hvor kulhydrater, proteiner og fedtstoffer forvandles til energi og vand i kroppen. Hvis der ikke er nok æblesyre i kroppen, kan krebscyklussen ikke foregå korrekt, og fører til træthed. Æblesyre er gavnligt mod lidelser som fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom. Det er også et godt mundhygiejne-middel.

Usnicsyre er et potent antibiotikum mod bakterier og nogle patogene svampe, og har også anti-virale, antiinflammatoriske og analgetiske egenskaber. Usnicsyre og dens salte form, natrium usnate, bruges i USA som slanke-kosttilskud. Bemærk, at en daglig oral indtagelse af ren usnicsyre på 300-1350 mg over en periode på uger er skadelig for leveren.

DSL (D-saccharinsyre-1, 4-lacton) er en kraftig antioxidant, som fremkommer under kombucha-gæringsprocessen, og findes ikke i den sorte/grønne te alene, DSL er medvirkende til at kombucha kan modulere immunsystemet og styre de frie radikaler gennem anti-oxidante foranstaltninger.

Vitaminer i kombucha: 

Flere undersøgelser har vist, at fermenteringen gør det lettere for kroppen at optage vigtige vitaminer og mineraler, og disse fire vitaminer er fundet i kombucha og med følgende koncentrationer.

 • Vitamin B1: 0,74 mg ml-1

 • Vitamin B6: 0,52 mg ml-1

 • B12-vitamin: 0,84 mg ml-1

 • Vitamin C: 1,51 mg ml-1

Til sammenligning indeholder mælk: 

 • Vitamin B1: 0,45 mg ml-1

 • B12-vitamin: 2,7 mg ml-1

 • Vitamin C: ved ca. 1,8 mg ml-1

C-vitamin - antioxidanternes superstjerne er essentiel for et sundt bindevæv og beskytter mod stress og infektioner. 

Forskere mener, at forekomsten af både DSL og C-vitamin i kombucha samlet styrker immunsystemet, og også er en af hemmelighederne i forebyggelsen af celleskader, inflammatoriske sygdomme og tumorer. 

B6 vitamin er afgørende for energiproduktion og vitalitet samt stressforebyggelse, sammen med blandt andet B5. Vitaminet er immunstyrkende, celleopbyggende og cellebeskyttende, da B6 er en meget aktiv antioxidant. Beskytter også cellerne mod stråling. Sikrer en sund og stærk hud. Vigtig for omsætning af proteiner og fedtstoffer. Så, jo højere proteinindtag, jo større er behovet for vitamin B6. 

B12 vitamin nedsætter, sammen med folinsyre, homocystein i blodet. Sikrer bevarelse af åndsevnerne. Giver psykisk ro og balance samt positiv reaktion på stress. Livsglæde og optimisme fremmes. Sikrer god funktion af hjerne og nervesystem. Indgår i proteinstofskifte og fedtomsætning. Styrker knoglerne og forebygger knogleskørhed. Er en afgørende vækstfaktor for børn. Medvirker i dannelsen af røde blodlegemer. B12 og folinsyre arbejder tæt sammen. 

Fermentering generelt: fermenterede føde- og drikkevarer har været igennem en proces med lacto-gæring, hvor naturlige bakterier, der lever af sukker og stivelse skaber mælkesyre. Denne proces bevarer fødevarerne, og skaber gavnlige næringsstoffer og probiotika.

Naturlig fermentering nedbryder desuden fødevarerne til en mere fordøjelig udgave for kroppen. Dette, sammen med den sværm af probiotika skabt under gæringsprocessen, forklarer måske sammenhængen mellem indtagelse af gærede fødevarer og forbedret fordøjelse. 

Mellem 70% og 80% af vores immunceller findes i tarmen. 

Fermenterede fødevarer og drikkevarer stimulerer de bakterier, der hjælper med immunitet. 

Alkohol? Du tænker måske (som jeg gjorde) om te gæret med sukker ikke producerer en alkoholisk drik. Og jo, gær producerer alkohol, men bakterierne i kulturen omdanner også alkoholen til organiske syrer - kun små mængder af alkohol, typisk 1%, forbliver i kombuchaen efter brygning.

5. kombuchaOpskrift

Det er super let at lave kombucha. Te, vand og sukker er grundingredienserne som blandes med svampen, og herefter passer den sig selv. Herunder har du opskrift på den kombucha, jeg laver til mig selv - og som indtil videre kun har fået gode anmeldelser fra dem, der har fået lov til at smage.

til 3 LITER KOMBUCHA:

Inden du går i gang, skal du finde følgende frem:

 • En stor gryde (ikke aluminium og kobber)

 • En 4 liters beholder af glas, porcelæn eller ler.

 • Et te-filter

 • Et luftgennemtrængeligt klæde eller papirlommetørklæde

 • En elastik

 • En tragt

 • Opbevaringsflasker. Jeg er lidt vild med de italienske patentflasker, som er på billedet herover. De holder tæt, selv når de ligger ned. Hos Amazon kan man få 6 stk. for ca. 350 kr. inkl. fragt.

Ingredienser:

 • 1 stk. kombucha-moder købes HER, HER og nogle gange forærer de SCOBYs væk hos Den Franske Tehandel på Frederiksberg. Eller tjek om ikke du kender én, der brygger, eller bliv evt. medlem af Facebook gruppen KefirOgKombuchaDK. Sidst men ikke mindst så er der Amazon, hvor man købe en til omkring kr. 200 inkl. fragt.

 • 3 liter vand

 • 210 g. sukker (70 g. pr. liter)

 • 15 g. te - almindelig sort, grøn eller hvid (5 g pr. liter - jeg foretrækker selv Ryokucha midori eller hvid silver needle fra Den Franske Tehandel. De giver begge en mild cideragtig smag, og er meget næringsrige)

 • 300 ml kombucha-bryg (10%)

SÅDAN GØR DU:

 1. Hæld sukker i gryden.

 2. Hæld 2 liter kogende vand over sukkeret

 3. Rør indtil sukkeret er opløst.

 4. Tilsæt 1 liter koldt vand.

 5. Tilsæt teen.

 6. Lad teen trække i 15 minutter.

 7. Si teen gennem tefilteret.

 8. Hæld teen ned i glas- eller porcelænsbeholderen.

 9. Lad teen køle ned til stuetemperatur (maks. 25 grader).

 10. Tilsæt kombucha-moderen og 300 ml kombucha-bryg.

 11. Tildæk beholderen med luftgennemtrængeligt klæde eller papirlommetørklæde, så den kan ånde, og sæt en elastik omkring.

 12. Sæt nu beholderen på en rolig, varm plads, dog ikke i direkte sollys, da det vil skade drikken. Frisk luft og varme er godt (den ideelle temperatur er 20 til 25 grader).

 13. Lad gære i 8 til 14 dage.

Under gæring:

 1. Svampen flyder normalt op fra bunden i løbet af et par dage. Hvis ikke den gør, er det også ok.

 2. I løbet af gæringen vil kombuchasvampen, som man kalder Moderen, producere en ny svamp i toppen. Den kalder man for Barnet.

 3. Smag på kombuchaen efter 10 dage eller før, afhængigt af temperaturen – nogle vil mene allerede efter 8 dage.

 4. Den skal smage syrligt med sødme - lidt ligesom cider.

Det er en fordel at have et patentglas med tappehane, så du kan smage på drikken uden at forstyrre svampen. Hvis du ikke har tappehane, kan du bruge et sugerør til forsigtigt at trække en smagsprøve uden at forstyrre yderligere.

Efter gæring:

 1. Tag kombuchasvampen op af glasset med rene hænder.

 2. Skyl den under koldt rindende vand og læg den i en glas- eller porcelænsskål.

 3. Hæld 300 ml af din kombucha-bryg over svampen og dæk til.

 4. Hæld resten af den færdige kombucha på flasker gennem si.

 5. Opbevares i køleskab.

Tip: Ønsker du at karbonisere din kombucha, stil da flaskerne ved stuetemperatur i to til tre dage og derefter på køl.

Hvis du vil lave en ny omgang:

 1. Levn ca. 10% færdig drik til en ny process.

 2. Gem din kombuchasvamp.

Hvis du ikke vil lave en ny omgang med det samme:

 1. Hvis du vil gemme kombuchasvampene kan du komme dem i et lukket glas med lidt frisk bryg eller æblecidereddike og lidt sukker og opbevare dem i køleskabet. Nogle siger, at den kan holde sig dér i op til seks uger. Andre påstår, at den kan holde sig meget, meget længere. Jeg har selv haft en svamp i køleskab i sommerhuset hele vinteren, og den er stadig meget livlig. Kombuchasvampen har eksisteret i årtusinder, og er ekstremt levedygtig, så den der med de seks uger er noget i underkanten efter min mening.

 2. Du kan forære noget af din svamp til andre, der ønsker at brygge.

Kombuchabrygning er et meget fleksibel system. Man skal faktisk ikke bruge ret meget svamp for at få en bryg til at lykkes, og man kan også bruge flere svampe af gangen. Jeg bruger selv for det meste både mor og barn i næste bryg, og nogle gange river jeg dem over, og deler lidt ud af den til andre eller øger min produktionsmængde. Jeg har selv 2x3 liter i rotation det meste af tiden. Jeg smider som regel moderen ud efter to-tre brygninger og nøjes med at bruge barnet.

No-follow Mark Down (your text goes here)

6. opskrifter på smagsvarianter og andenfermentering

Når kombuchaen er brygget færdig og hældt på flasker, kan man nyde den som den er, eller man kan give den en gang anden-fermentering. Det vil sige tilføje lidt smag, som den kan stå og trække med i et par dage. Man kan bruge krydderier, bær og frugter alt efter smag. Jeg er lidt vild med kombinationerne kanel/chili, frisk ingefær og blåbær... Ananas er også lækkert.

 1. Kanel / Chili: 2 stænger økologisk kanel og1/2 tsk. ikke for stærk chilipulver - eller 1 frisk chili uden kerner.

 2. 3 cm frisk ingefær uden skrald skåret i skiver på langs.

 3. 1 spsk. økologiske blåbær - frosne eller friske

7. hvor kan man købe færdiglavet kombucha?

Karma Kombucha er 100% økologisk og fås i mange smagsvarianter . Set hos Solhjulet og i Helsam.

Voelkels økologiske er set hos Økologisk Supermarked.

8. hvor meget skal man drikke om dagen

Drik det du har lyst til! Men start stille og roligt evt. med 1-2 dl på tom mave om morgenen. For nogen er det lidt hårdt, at starte dagen med, så der kan man i stedet tage et lille glas efter morgenmaden. Jeg drikker selv et glas dagligt efter frokost.
Drik evt. lidt til måltiderne for at hjælpe fordøjelsen på vej - eller lyt til hvad din krop fortæller dig. Drik også masser af vand, da det er en naturlig afgifter, og du ønsker at skylle de forløste giftstoffer ud.
Man plejer også at sige, at de maver, der rumler mest, når de får fermenteret føde, er dem, der trænger mest. Så hvis man har en god tarmflora, kan man næsten ikke få for meget. Har man ikke, så skal man langsomt vænne maven til det.

9. Historie

Oprindelsen af kombucha er blevet tabt i tidens tåger. Det menes at have sin oprindelse i Fjernøsten, sandsynligvis Kina, og er blevet indtaget der i mindst to tusind år. De første beretninger om drikken stemmer fra Kina år 221 f.Kr. under Tsin dynastiet. Hvor den var kendt under navnet "Udødelighedens te".

Den har været drukket i Østeuropa, Rusland og Japan i flere århundreder. Man mener at navnet kombucha kommer fra Japan i 415 e.Kr., og er en kombination ”cha” som betyder te og navnet på en koreansk læge kaldet Kombu eller Kambu, der behandlede kejser Inyko med teen.

Rusland har en lang tradition for at bruge en helbredende drik kaldet "Tea Kvass" lavet af en "japansk svamp".

Fra Rusland spredte drikken sig til Preussen, Polen, Tyskland og Danmark, men synes at være dødet lidt hen i løbet af Anden Verdenskrig.

10. Afsluttende ord og en lille advarsel

Selvom der kommer efterhånden flere og flere forskningsresultater om fordelene ved kombucha - og jeg indtager den selv dagligt, så er det trods alt stadig sparsomt med forskning på området. Så der er lige nogle ting, man bør være opmærksom på.

Fermenterede fødevarer er et no-go, hvis du lider af histamin-intolerance.

Hvis man har en diagnosticeret medicinsk tilstand bør man tjekke med sin læge, før man begynder at drikke kombucha. Gravide og ammende frarådes også at drikke kombucha da den indeholder både lidt alkohol, sukker og koffein.

Nogle vil opleve smerte og oppustethed - sandsynligvis fra ændringer i tarmbakterierne – men det kan også være et tegn på, at kombuchaen ikke er lavet hygiejnisk korrekt - og det kan det være farligt. 

Den største betænkelighed man kan have er dog om drikkens potentielle tandskadende virkning. Det høje naturlig syreindhold (men dog stadig lavere end i de fleste sodavand) kan det være skadeligt for tænderne.

Så, når du drikker kombucha, bund det i et hug, ikke nippe hen over hele dagen – og hvis du synes, så skyl efter med et glas vand. 

Jeg synes selv personligt at fordelene langt opvejer den potentielle dentale skade.

Tip! Drik IKKE teen, hvis du er usikker på, om den er lavet korrekt, smid den hellere ud og start forfra så – eventuelt med en helt ny og frisk kultur. 

Men husk også, at kombucha-te har en lang og sikker track record, så så længe grundlæggende hygiejne og pleje anvendes i brygningen og reglerne for vedligeholdelsen af kulturerne overholdes. 

I øvrigt indeholder kombucha sine egne anti-bakterielle egenskaber, der gør den selv-konserverende, og gør risikoen for forurening meget lav.


Kilder:

Forbehold:

Alle oplysninger i denne blog er kun til orientering, og bør ikke tages som medicinsk rådgivning. Udtalelserne i denne bog er ikke blevet evalueret af sundhedsmyndighederne. Produkter og alle de offentliggjorte oplysninger knyttet til denne bog, er ikke beregnet til at diagnosticere, behandle, helbrede eller forebygge nogle sygdomme. Oplysningerne i denne blog kan ikke erstatte en konsultation med din læge, og skal ikke opfattes som medicinsk rådgivning. Hele indholdet af denne blog er baseret på Hanne Robinsons meninger. Ved at læse og bruge denne blog, accepterer du at bruge denne publikation udelukkende til personligt oplysende brug, og ikke som en erstatning for medicinsk eller anden professionel rådgivning.

#kombucha #fermentering