Hibiscus - den røde matcha, der giver slanke lår og pænt hår

In English 🇬🇧

Hibiscuste er smagen af sommer her midt om vinteren. Den er frisk, lækker og utrolig sund samtidig. Læs alt om hvordan teen kan hjælpe vægttabet på vej, styrke din krop, pleje din hud og forbedre din træning.

hibiscustea.jpeg

Dette indlæg indeholder links til de produkter, som jeg selv bruger eller kan anbefale. Hvis du køber produkter gennem disse links, vil prisen være den samme for dig, og jeg vil modtage en lille provision, som hjælper med til at støtte denne blog. Læs mere om min affiliatepolitik.


Som du måske har lagt mærke til, har jeg opholdt mig en del på den meget varme Sinaihalvø i Egypten i de sidste par år, fordi min mand arbejder der. Og når man trisser rundt i Egypten, er det svært ikke at støde på store mængder af tørrede hibiscusblade i butikker og på markeder.

Egypterne bruger teen til at reducere kropstemperaturen, og serverer den også gerne til bryllupsfester.

I andre afrikanske lande bruger man bl.a. de våde hibiscusteblade til behandling af sår, og i Iran mod for højt blodtryk.

Og teen kan meget mere end det.

11 sundheds- og skønhedsfremmende egenskaber ved hibiscus-te.

Efterhånden som jeg har fundet ud af mere og mere om de fantastiske sunde og skønhedsfremmende egenskaber ved hibiscusblomsten, er jeg selv begyndt at drikke teen, og tilsætte det i mine ansigtsmasker.
Her er 11 sunde grunde til at have lidt af den smukke røde te liggende køkkenet.

1. Hjælper med at fremme vægttab & forbedre din træning

Hibiscus er en rig på hydroxycitronsyre, og hydroxycitronsyre bruges til at forbedre træning, udholdenhed og vægttab.

Hydroxycitronsyre kan hjælpe vægttabet på vej, da det er med til at mindske appetitten og forhindre at man lagrer for meget fedt. Derudover kan syren forbedre din træning, ved at begrænse brugen af lagret energi i musklerne, og på den måde forhindre træthed.

Når man spiser en kost, der er rig på kulhydrater, får man også en del sukker og stivelse indenbords, elementer der er store bidragydere til vægtøgning. Forskningsundersøgelser har påvist, at hibiscusekstrakt kan mindske optagelsen af stivelse og glukose og på den måde hjælpe vægttab på vej.

Hibiscus hæmmer produktionen af amylase, som er et enzym, der hjælper med optagelsen af kulhydrater og stivelse. Derfor finder man ofte hibiscuste i mange slankeprodukter. (1.2.)

En undersøgelse gav 36 overvægtige deltagere enten hibiscusekstrakt eller et placebo. Resultatet viste efter 12 uger, at de der havde fået hibiscusekstrakt havde reduceret kropsvægt, kropsfedt og body mass index BMI. (3)

Hvis man drikker hibiscuste mindst en gang om dagen, kan det også hjælpe med at bekæmpe insulinresistens, som er forstadiet til diabetes og andre forskellige lidelser. Det kan endog hjælpe diabetespatienter med at opretholde et sundt blodsukkerniveau, hvilket betyder, at det kan bidrage til at reducere overvægt, kolesterol og blodtryksproblemer. (4)

2. Lavere blodtryk

Flere undersøgelser har vist at hibiscuste kan reducere blodtrykket betydeligt - både det systoliske og diastoliske blodtryk - også hos patienter med visse helbredsmæssige problemer, der kan øge deres risiko for forhøjet blodtryk.

I en undersøgelse fik 65 personer med højt blodtryk hibiscuste eller placebo. Efter seks uger havde de, der drak hibiscuste, et signifikant fald i systolisk blodtryk sammenlignet med placebogruppen. (4)

Tilsvarende viste en 2015-gennemgang af fem undersøgelser, at hibiscuste nedsatte både systolisk og diastolisk blodtryk med henholdsvis 7,58 mmHg og 3,53 mmHg. (5)

Mens hibiscuste kan være en sikker og naturlig måde at hjælpe med at sænke blodtrykket, anbefales det ikke til dem, der tager blodtryksmedicin, da det kan interagere med lægemidler. (6)

3. STØTTER en sund kolesterolbalance

Ud over at sænke blodtrykket har andre undersøgelser vist, at hibiscuste kan hjælpe med at sænke fedtniveauet i blodet - et højt fedtniveau i blodet kan føre til hjerte-karsygdomme.

I en undersøgelse fik 60 personer med diabetes enten hibiscuste eller sort te. Efter en måned oplevede de, der drak hibiscus et øget "godt" HDL-kolesteroltal og mindre af de ”dårlige” kolesteroltyper, LDL og triglycerider. (7)

En anden undersøgelse af nogle med stofskifteproblemer viste, at hvis man tager 100 mg hibiscusekstrakt dagligt, er det forbundet med nedsat total ”dårligt” kolesterol og forøget "godt" HDL-kolesterol. (8)

I en undersøgelse offentliggjort i Phytomedicine anbefaler forskerne at bruge hibiscusekstrakter til naturligt at sænke kolesterol- og triglyceridniveauer hos patienter med overvægt, kolesterol og blodtryksproblemer. (9)

4. ANTIBAKTERIALE OG ANTI-INFLAMMERENDE EGENSKABER

Hibiscuste er rig på flavonoider, polysaccharider og gode organiske syrer.

Udover ovennævnte hydroxycitronsyre indeholder jeg hibiscus citronsyre, hibiscusyre, æblesyre, vinsyre og ascorbinsyre (vitamin C) og protocatechin.

Disse fantastiske stoffer er kendt for deres stærke immunstimulerende egenskaber og kraftige antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber.

Undersøgelser har vist, at protocatechuin kan hæmme væksten af methicillin-(MRSA)resistente bakterier som staphylococcus aureus, streptococcus mutans, klebsiella pneumoniae, pseudomonas aeruginosa og acinetobacter baumannii. (10)

En undersøgelse af ti raske frivillige støtter også påstanden om hibiscus antiinflammatoriske processer. (11)

5. stærk antioxidant

Hver gang vi trækker vejret går 98-99% af ilten til at forbrænde den mad, vi spiser, og frigøre små molekyler, vi har brug for til cellereparation og energi. Men omkring 1-2% ilt skrider ned af en anden og farlig sidevej. Denne lille mængde ilt, er de frie radikaler, der angriber vores DNA, og med alderen vil akkumuleringen af beskadigede eller dysfunktionelle molekyler altid være lille smule større end den del, der skal rette op på skaderne, så langsomt og uundgåeligt ældes vi, og de klassiske tegn på alder ses først og fremmest på vores hud.

Heldigvis findes der planter og fødevarer som fx hibiscus, der er meget rige på antioxidanter, og som effektivt hjælper med at bekæmpe disse frie radikaler.

Flere undersøgelser har vist, at hibiscuste øger antioxidantniveauet i blodbanen, og reducerer antallet af elementer, der bidrager til oxidativt stress og nedbrydning af celler. (12, 13)

6. KAN hjælpe med at forebygge LeVERSKADEr

Hibiscus’ stærke antioxidante processer hjælper også med at reducere mitokondriel dysfunktion i leveren, og hibiscus kan bidrage til at bedre (fedtlever). (14)

7. Naturlig antidepressivum

Hibiscuste indeholder næringsstoffer som flavonoider, der har antidepressive egenskaber. Indtag af hibiscuste kan hjælpe med at berolige nervesystemet, og kan reducere angst og depression ved at skabe en afslappet fornemmelse i sind og krop.

Dyrestudier af depressionssymptomer har vist, at hibiscusblomster har specifikke bioflavonoider, der kan hjælpe som et naturligt middel mod depression. (15, 16)

8. Kan lindre menstruationssmerter

Hibiscusteens helbredsmæssige fordele inkluderer lindring af menstruationssmerter og kramper, da hibiscusekstrakt har antispastisk og afslappende virkning på livmoder og tarme. (17)

9. HIBISCUS er Lindring til soMMERVARMEN

Hibiscuste kan også bruges til at stille tørsten og til at afkøle kroppen. Den småsure smag slukker sommertørsten, og et højt indhold af mucilage (planteslim) hjælper med at holde på væske, hvilket især gør teen ideel til dage med tør varme.

Mucilage er en tyk, limagtig slim, som næsten alle planter producerer, men det findes i højere koncentrationer i specifikke arter. Fx er den slimede del inde i et aloe vera-blad mucilage.

Mucilage har også en gavnlig virkning på mavesår og inflammationer.

10. Hibiscus er fantastisk for huden

Hibiscus er en naturlig frugtsyrekilde (Alpha Hydroxy Acids - AHA'er). Frugtsyre har en peelende effekt på huden, det sætter gang i cellefornyelsen, mindsker akneudbrud og stimulerer hudens produktion af kollagen og elastin, alt sammen ting, der hjælper med at give et yngre, friskere og glattere udseende. Frugtsyre hjælper også med at øge hudens egen produktion af fugtbindende stoffer og modvirker udtørring.

Udover frugtsyren indeholder hibiscus antioxidanterne "anthocyanocider". Disse typer antioxidanter ikke bare beskytter mod frie radikaler, de har også sammentrækkende effekt på huden, der hjælper med at gøre porerne mindre. De er også anti-inflammatoriske, og kan berolige betændt hud og lindre eksem og psoriasis.

På grund af sit høje indhold af mucilage leverer hibiscus også godt med fugt til huden. Dette høje indhold af planteslim er med til at forbedre hudens evne til at holde på fugt og forblive velhydreret, blød og smidig i længere tid end ellers, hvilket er en afgørende faktor for at bevare en smuk og ungdommelig teint. Mucilage har også en lindrende effekt på forbrændinger og sår.

11. HIBISCUS FOR hår og hovedbund

Hibiscus er også kendt for sin gavnlige og stimulerende virkning på hovedbunden og blodcirkulationen dér.

Hibiscusblade kan lindre og køle hovedbunden, og man kan bruge urten som god balsam og til at give fugt til håret. (18)

 

Bivirkninger og forbehold ved hibiscuste

Der er lidt bivirkninger og ting man lige skal overveje, inden man sætter over til en kande hibiscuste.

Hibiscuste er giftig for leveren i ekstremt høje doser. Toksicitet er set ved sådanne høje doser, men for en normal person, vil det nok være vanskeligt at indtage disse store mængder te. (19) De fleste kilder anbefaler dagligt tre til fire kopper hibiscuste (7-9 dl), som en rimelig mængde for at undgå bivirkninger.

Gravide bør aldrig drikke hibiscuste eller indtage andre produkter med hibiscus i, da det kan fremprovokere menstruation. Selvom denne effekt måske kan være nyttig for kvinder med uregelmæssig menstruation (noget der endnu ikke er blevet undersøgt), så kan det muligvis være med til at starte veer for tidligt (20).

Det er ikke undersøgt om hibiscuste er sikkert for ammende, så for at være på den sikre side bør man undgå hibiscus indtil man er stoppet med at amme.

Hvis du er gravid, skal du være opmærksom på, at hibiscus på en etiket også kan gå under navnet "Rose of Sharon" eller "Althea."

Sådan finder du den bedste hibiscuste

Ligesom de fleste kosttilskud er det vigtigt at købe hibiscusblade, -pulver eller -ekstrakt fra en god, troværdig kilde.

Hvis man køber tørret hibiscus, får man ofte mere plantens blomsterbæger, der omgiver kronbladene, end selve kronbladene.

Jeg bruger selv Natur-Drogeriet økologiske hele Hibiscus i mine teer, og hibiscuspulver i mine smoothies.

hibiscusblomst.jpeg

Opskrifter

Hibiscus er koffein, så man drikke den inden sovetid også

Opskrift på hibiscuste

Lav teen med tørrede hibiscusblomster og drink den enten varm eller som iste - den er lækker på begge måder.

INGREDIENSER:

 • 1 dl tørrede hibiscusblomster

 • 1,5 l vand

 • 1/2 dl honning (smag dig frem med start hellere med for lidt end for meget)

 • 3 spsk friskpresset limejuice

Sådan gør du:

 1. Kog vand og hibiscus i en stor gryde.

 2. Sluk for varmen når vandet begynder at koge, og læg låg på gryden.

 3. Du kan nu eventuelt tilsætte andre urter som fx basilikum, citrongræs, citronskal m.v.

 4. Lad teen trække i 15-20 minutter.

 5. Kom honning og limesaft i og rør rundt til alt er opløst.

 6. Si urterne fra.

 7. Server hibiscusteen varm eller sæt den i køleskabet i et par timer. Hvad end du vælger smager den skønt.

Sund Long Island Hibiscus Iced Tea

Min udgave af Long Island Iced Tea, er smagen af sommer her midt om vinteren. Den er frisk, lækker og utrolig sund samtidig. Urterne i denne drink styrker immunsystemet, plejer din hud og forbedrer din udholdenhed.

Ingredienser

Fremgangsmåde

 1. Hæld kogende vand over urterne.

 2. Lad urterne trække i 5-10 minutter.

 3. Si urterne fra.

 4. Kom mango og jordbær i blenderen sammen med den siede hibiscuste.

 5. Blend på høj hastighed i ca. 30 sek.

 6. Hæld blandingen på flaske gennem en tragt med si.

 7. Afkøl i køleskab.

 8. Teen kan holde sig i køleskabet i 2-3 dage. Omryst før brug.

Forbehold:

Alle oplysninger i denne blog er kun til orientering, og bør ikke tages som medicinsk rådgivning. Udtalelserne i denne blog er ikke blevet evalueret af sundhedsmyndighederne. Produkter og alle de offentliggjorte oplysninger knyttet til denne blog, er ikke beregnet til at diagnosticere, behandle, helbrede eller forebygge nogle sygdomme. Oplysningerne i denne blog kan ikke erstatte en konsultation med din læge, og skal ikke opfattes som medicinsk rådgivning. Hele indholdet af denne blog er baseret på Hanne Robinsons meninger. Ved at læse og bruge denne blog accepterer du, at bruge denne publikation udelukkende til personligt oplysende brug, og ikke som en erstatning for medicinsk eller anden professionel rådgivning.