Hjemmelavet cremet kokosyoghurt

English 🇬🇧

Dette indlæg indeholder affiliate links.

kokosygh.jpeg

Hvad er yoghurt

Yoghurt er en top kilde til probiotika, hvis den altså bliver lavet på mælk fra økologiske dyr eller planter. 

Yoghurt er et syrnet mælkeprodukt, som menes at have sin oprindelse i Centralasien, hvor den også er kendt som bulgarernes drik. Det var først i begyndelsen af det 20 århundrede, at yoghurt blev kendt og elsket i andre dele af verden, efter den russiske biolog Iljitj Mekhnikov populariserede drikken som vejen til et langt liv. Med udbredelsen af yoghurt til andre egne, er der opstået stor variation på hvilke mælkesyrebakterier der anvendes til at syrne mælken, og deraf store forskelle på smag og konsistens. 

Bakteriestammerne; Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus termophilus skal som minimum være en del af surmælksproduktet for at det kan markedsføres med betegnelsen ”yoghurt”, uagtet om både smag, konsistens og de gode egenskaber skulle minde meget om yoghurt.

MERE: Probiotika: fordele, fermentering og kosttilskud

Godt at vide, før du begynder at lave yoghurt på plantemælk

Dette er min kokos-yoghurt-opskrift, men næsten alle plantebaserede mælketyper kan fermenteres/syrnes, herunder nødde-, frø-, hampe- eller mandelmælk.

Sukker og plantemælk

De fleste typer plantemælk indeholder meget lidt naturligt sukker i forhold til  dyremælk, og sukker er det bakterierne lever af, det kan derfor fremme fermenteringen at tilsætte lidt sukker, sirup eller rå honning. Ca. ½ - 1 teskefuld pr. dl. Rismælk har ikke brug for ekstra sukker.

Vegansk starterkultur

For at lave en fuldstændig mælkefri yoghurtopskrift skal du bruge en vegansk yoghurtstarter med stammerne Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus termophilus som minimum.  Jeg bruger et par knivspids af denne til en liter yoghurt.

Jævning

Hjemmelavet plantebaseret yoghurt har en tendens til at skille. Arrowroot-pulver (på dansk pilerod) eller tapiokamel kan man bruge til at forhindre det og til at gøre yoghurten tykkere.

Syrningen

Det er vigtigt at temperaturen forbliver på 40-42°C under syrningen. Her er nogle måder man kan syrne sin yoghurt på:

Mælken skal stå et lunt sted – gerne med håndklæde omkring. Et lunt sted kan være:

Opskrift på ægte kokosyoghurt

Udstyr:

kokosy.jpeg

Ingredienser

Sådan gør man

  1. Hæld kogende vand over udstyret, før du bruger det, eller man kan køre det gennem opvaskemaskinen (dette gør man for at sterilisere udstyret)

  2. Hæld ¾ af mælken i en gryde.

  3. Hæld den sidste ¼ del i en separat skål eller meljævner og tilsæt 2 spiseskefulde arrowrootpulver eller tapiokamel. Pisk eller ryst indtil pulveret er helt indarbejdet.

  4. Opvarm mælken i gryden til omkring 45-50 ° C og tilsæt arrowroot-blandingen og kokossmørret under opvarmningen og under omrøring.

  5. Lad mælkens temperatur sænke til 40 ° C og tilsæt starterkulturen og kokossirup.

  6. Syrn yoghurten ved 40-42 ° C i 6-8 timer.

  7. Afkøl i køleskab for at gøre yoghurten tykkere.

  8. Nyd

Smagstip:

Før du afkøler yoghurten...

  1. Kom mangostykker og lidt appelsinsaft i blenderen og purér indtil glat.

  2. Afmål 4 spsk. (ca. 50 g) mangopure og kom det i din yoghurt sammen med en ½ tsk. vaniljepulver.

  3. Pisk / rør det sammen (det gøres bedst i en skål).

  4. Smag til (evt. overskydende mangopure kan puttes i en smoothie).

  5. Afkøl i køleskab for at gøre yoghurten tykkere i mindst 4-6 timer.

Kilde:


Flere fermenteringsopskrifter: