Opskrift på firecider – anti-inflammatorisk og immunstyrkende helse-eliksir

English Version 🇬🇧

Dette indlæg indeholder affiliate links.

Glas med hjemmelavet firecider med urter og krydderier

Nogen kan lide det stærkt, andre bliver en kende overraskede (se bare i videoen nederst).

Denne stærke, sød-syrlige og eddikeagtige opstrammer er et populært naturlægemiddel, fordi de heftige krydderurter i æblecidereddike-lagen virkelig er en meget kraftfuld, let beroligende og antiinflammatorisk drik.

At nappe et shot firecider er en nem og effektiv måde at stimulere sin fordøjelse og støtte kroppens naturlige helingsprocesser på. Og så får man hurtigt varmen tilbage i kroppen på kolde dage.

Hvad er firecider

Firecider er en drik lavet på citroner, ingefær, hvidløg, løg, peberrod, gurkemeje og chilier, der har trukket i æblecidereddike i fire til seks uger eller mere.

MERE: Probiotika: fordele, fermentering og kosttilskud

Opskrift på firecider med friske urter

Det er med firecider som med frikadeller, ethvert hjem har sin egen udgave, og ingredienserne kan skifte fra år til år afhængigt af, hvornår man brygger den, og hvad man har i viktualierummet.

Standardingredienser er dog æblecidereddike, hvidløg, løg, ingefær, peberrod og chilier, men man kan smide masser af andre urter i også.

Jeg har fundet en ny opskrift i Holly Davis’ bog “Ferment”, som jeg synes er virkelig god. Min oprindelige opskrift fra februar 2019 er lige lovlig stærk for mange, så den har jeg rykket længere ned i teksten ↓.

Fire cider-opskrift:

Udstyr:

Ingredienser:

  • 30 g. almindelige løg

  • 4-5 fed hvidløg (pillede)

  • 3 spsk. frisk revet peberod

  • 3 spsk. frisk revet ingefær

  • 1 spsk. frisk revet gurkemeje

  • Saft og revet skal fra 1/4 stor citron

  • 1 rød chili (udkernet og skåret over på tværs)

  • 1 dl rå honning

  • 5 dl æblecidereddike

 
 
Firecider og urter efter at de har  trukker i patentglas på køkkenbordet
 
 

Sådan gør du:

  1. Hak løg og hvidløg fint

  2. Kom alle ingredienserne undtagen æblecidereddiken i et rent patentglas med gummiforsegling.

  3. Hæld æblecidereddike over ingredienserne til de er helt dækkede - og lidt til.

  4. Rør ingredienserne sammen.

  5. Luk glasset.

  6. Opbevar ved stuetemperatur.

  7. Ryst glasset ofte - ideelt en gang om dagen.

  8. Lad blandingen trække i 3–4 uger ved stuetemperatur. Si derefter urterne fra.

  9. Opbevar fire cideren i luftæt flaske eller krukke i køleskabet i 12 måneder eller mere.

Tip: Krydr mayonnaiser og dressinger med lidt fire cider. Det giver et ekstra “bid”.

 
 
firecider bliver siet
 

Fire Cider med tørrede urter

Udstyr:

2 liters glas krukke

Ingredienser:

  • 4 cm frisk økologisk ingefær (riv)

  • 1/3 dl økologisk peberrodsrodpulver eller frisk revet

  • 1 mellem økologisk løg, hakket

  • 8 fed hvidløg, knust eller hakket

  • Citronskal og saft fra 1 økologisk citron

  • 2 spsk. af tørrede rosmarin

  • 1 spsk. økologisk gurkemejepulver - eller frisk revet

  • 1 spsk. tørret økologisk chili

  • 1/4 tsk. økologisk cayenne

  • Økologisk æblecidereddike

  • 1/2 dl rå honning eller efter smag

Sådan gør du:

  1. Klargør rødder, frugter og urter og placér dem i en krukke med patentlukning.

  2. Hæld æblecidereddike i indtil alle ingredienserne er dækkede og eddiken når ca. toppen af krukken.

  3. Omryst godt.

  4. Opbevar på et mørkt, køligt sted (køleskab) husk at ryste hver dag.

  5. Brug et stykke ostelærred eller andet tyndt stof til at si urterne fra eddiken efter en måned.

  6. Tilsæt honningen og rør eller ryst, indtil den er indarbejdet.

  7. Smag din cider til og tilsæt evt. mere honning, indtil du når den ønskede sødme.

Andre gode urter man kan bruge:

Andre gode økologiske urter og krydderier, du kan tilføje

  • Timian

  • Hyben

  • Stjerneanis

  • Schisandrapulver

  • Persille

  • Oregano

  • Peberkorn

  • Hele chilier eller jalapeños

  • Appelsin, grapefrugt, lime


Flere fermenteringsopskrifter:


Forrige
Forrige

Kraut med rødkål og ingefær

Næste
Næste

Opskrift på hjemmelavet ketchup | Fermenteret