Hvorfor du bør spise olivenolie hver dag. De vilde sundhedsmæssige egenskaber ved koldpresset ekstra jomfruolivenolie

English🇬🇧                                                                                                                         Dette indlæg indeholder affiliate links

olivenolie.jpg

”Hvor er din eksem blevet af?” Spurgte jeg engang en af mine gamle venner, som overraskede mig med helt normal og sund hud – ham, der ellers altid havde haft tendens til ”snefald” på skulderpuderne og tørre pletter i nakken og i panden.

”Olivenolie.” Svarede han.

”Olivenolie?” Spurgte jeg forundret, for jeg havde altid syntes, at den olie var lidt opreklameret, smagte ad helvedes til og tænkt, at EU nok stod bag al lovprisningen af den, for at hjælpe de sydeuropæiske lande.

”Ja, jeg spiser det hele tiden - putter det på hvad som helst. I salater og smoothies, og hvor jeg ellers kan komme i tanke om.”

”Det må jeg nok sige. Imponerende forandring.” Gav jeg ham. Og erkendte, at denne 65-årige herre lige havde givet mig et kæmpe skønhedstip og incitament til at lære mere om oliven.

indhold i denne blog

 • Olivenolie for hjernen og kroppen

 • Olivenolie og huden

 • 4 skønhedstips med olivenolie i

 • Alt om EKSTRA jomfruolivenolie

 • Vogt dig for svindlere

 • 7 tips til at udvælge en både frisk og ÆGTE ekstra jomfruolivenolie

Ægte koldpresset Jomfru Olivenolie er hjørnestenen i middelhavskosten - en vigtig ernæringsmæssig grundpille for verdens længst levende kulturer. På Kreta konsumeres gennemsnitligt ca. 30 liter olivenolie pr. person pr. år. I Tyskland konsumeres 0,2 liter. De sundhedsmæssige fordele af olivenolie er mange, og forskere verden over finder dagligt flere og flere nye egenskaber ved olien. Faktisk er man kun lige begyndt at forstå de utallige måder olivenolie kan forbedre vores sundhed og vores liv på, herunder nogle af de vigtigste næringskilder i olien og deres indflydelse på huden, sindet og kroppen.

Olivenolie er det flydende guld for huden, hjertet, hjernen og maven, men som altid med guld så er det kun det ægte, der er noget værd, og man skal vogte sig for svindlere.

Olivenolie for hjernen og kroppen

I kulturer med olivenoliebaserede kostvaner er der påvist en markant lavere forekomst af vor tids typiske folkesygdomme, som hjerte- og karsygdomme, allergier, diabetes 2 og visse former for kræft. Ægte koldpresset Jomfru Olivenolie (ÆJOO) er propfuld af vitaminer og antioxidanter. Fedtet er sundt (hovedsageligt en-umættet), er med til at nedbryde det farlige kolesterol, og olien virker positivt på fordøjelsen. To af de store helse-hemmeligheder i ÆJOO er Hydroxytyrosol (HT) og Oleuropein (OL):

HT er ikke så kendt som OL i den brede offentlighed, men begge molekyler har været og er til stadighed underlagt videnskabelige undersøgelser. De er polyfenoler udvundet af jomfruolivenolien. Disse polyfenoler har antioxidante, anti-inflammatoriske, anti-kræftfremkaldende, kredsløbsbeskyttende egenskaber samt andre biologiske egenskaber, og kan beskytte mod oxidativ stress og visse sygdomme. Deres evne til at absorbere celle-skadelige frie radikaler anses for at være 15 gange højere end grøn te og tre gange højere end CoQ10.

HT og OL har nogle helt specielle karakteristika, der bidrager til deres effektivitet. Disse er:

 • De absorberes hurtigt i blodbanen og vævet, hvor det kan rydde ud i toksiner.

 • De frigiver dopamin i hjernen, hvilket spiller en rolle i nervebeskyttelse, blodtryk og hjertefrekvens.

 • De er både fedt- og vandopløselige, hvilket giver dem den højeste biotilgængelighed af alle kendte antioxidanter.

 • HT er det eneste fenol, der er i stand til at krydse blod-hjerne-barrieren, hvilket muliggør absorbering af toksiner /frie radikaler i hele centralnervesystemet

Forskning har påvist, at HT og OL:

 • Reducerer inflammationer.

 • Styrker immunforsvaret.

 • Stimulerer knogledannelse, forebygger knogleskørhed og forbedrer livskvaliteten for osteoporosepatienter.

 • Forbedrer øjne og syn.

 • Beskytter som nævnt mod hjertekarsygdomme ved blandt andet at forøge det antistof, der reducerer niveauer af dårligt kolesterol (oxideret LDL-kolesterol), som betragtes som en risikofaktor for arterie-hærdning og hjertesygdomme.

 • Har en terapeutisk virkning på det kardiovaskulære system.

 • Forbedrer brystvæv og forebygger brystkræft.

 • Forebygger diabetes ved at formindske insulinfølsomheden og øge produktionen af insulin fra bugspytkirtlen.

 • Øger indlærings- og hukommelsesfunktionerne i hjernen.

 • Forbedrer blodcirkulationen og får blodet til at flyde ud til selv de fjerneste afkroge af kroppen – hvilket også hjælper på kønsdriften.

oleocanthal i æjOo - anti-inflammatorisk og KRÆFThæmmende:

Oleocanthal er et endnu et fantastisk kemisk stof, der kun findes i ÆJOO, og som har vist sig at have stærke naturlige anti-inflammatoriske egenskaber.

Det er velkendt indenfor etableret forskning, at sygdomme som kræft, hjerte-kar, gigt og demenslidelser skyldes kroniske betændelsestilstande i kroppen.

Oleocanthal er en naturlig fenolforbindelse, og er det, der giver den karakteristiske lidt kradse fornemmelse bagest i ganen når man indtager olivenolien rent. Hvilket i øvrigt også er en god indikator for om olien er ægte. 

Oleocanthals egenskaber:

 • Kræft: Oleocanthal har anti-produktive virkninger på bryst- og prostatakræft, fremmer kræftcelledød og reducerer risikoen for prostata-, lunge-, strubehoved-, underlivs-, bryst- og tyktarmskræft.

 • Led: Oleocanthal holder kroppen smidig og dæmper de inflammatoriske mediatorer, der fører til ledsygdomme, og har også vist sig at kunne reducere gigtsmerter ved at reducere prostaglandin-produktionen.

 • Demens: Oleocanthal har vist sig at kunne forhindre udviklingen af Alzheimers, og har også vist sig at kunne reducere dannelsen af beta-amyloid senile plaques i hjernen, der menes at være involveret i initiering af Alzheimers. De anti-inflammatoriske komponenter i ÆJOO har også vist sig at kunne opfange pesticid-inducerede frie radikaler, der bidrager til neurologiske lidelser såsom Alzheimers og Parkinsons.

Olivenolie og huden

Der findes fem ekstremt vigtige indholdsstoffer i olivenolien, som sammen og hver for sig styrker hudens modstandskraft over for kræft og ældning. I Middelhavsområdet kender man ikke til tør hud og hudkræft i samme omfang som i fx Norden og i Australien.

Squalane

Olivenolie indeholder squalane, også kendt som "Naturens ansigtsløft". Squalane er med til at holde huden ung, sund, tyk og glansfuld. Med alderen falder hudens naturlige indhold af squalane betydeligt, og fra vi er i cirka midten af trediverne eller fyrrerne, har vi ikke længere tilstrækkelige lagre til selv at opretholde den spændstige hud.

Squalane er et botanisk lipid (fedtstof), der er let optageligt for huden, fordi det ligner det menneskelige lipid i sin molekylære struktur og vægt.

Olivenolie hjælper med at genopbygge de naturlige squalane-niveauer i huden, ved at bidrage med regenerativ aktivitet og med at genskabe et mere ungdommeligt udseende og modstandsdygtighed over for inflammatoriske tilstande.

Squalane og olivenolie tilsat i kropsolier og cremer giver en mere silkeagtig følelse, blødgør og nærer huden, og forbedrer vævets optagelse af næringsstoffer.

Carotenoider

Trods det varme klima og høje antal soltimer udvikler kun tre ud af hver 100.000 indbyggere i Middelhavsområdet hudkræft. I Australien er tallet 50 ud af hver 100.000 indbyggere.

Det skyldes blandt andet blandingen af indholdet carotenoider og monoumættede fedtsyrer i kosten. Olivenolie er rig på carotenoider. Carotenoider findes i alle grønne plantedele, hvor de er i stand til at omdanne overskydende lysenergi til varme. Uden carotenoider ville planter hurtigt blive dræbt af sollyset. Forskningen har vist, at menneskekroppen udvikler en resistens over for de skadelige stråler fra solen på grund af carotenoider. De monoumættede fedtsyrer hjælper kroppen med at maksimere optagelsen af carotenoider.

E-vitamin:

Olivenolie har et særligt højt indhold af E-vitamin, som er en superstjerne indenfor antioxidanter. Dette fedtopløselige vitamin beskytter cellemembraner mod oxidativ skade, forhindrer collagen i at blive ødelagt og har desuden kraftig synergieffekt med C-vitamin.

Polyfenoler:

Undersøgelser har vist at polyfenoler påført huden beskytter mod Uv-stråling og forbedrer hudens cellefornyelse. Når man indtager polyfenoler gennem kosten forøges blodgennemstrømningen og iltningen i huden, hvilket renser, styrker og forbedrer hudens struktur.

Oleocanthal:

Olivenolie beroliger irriteret og betændt hud, og afhjælper eksem, skæl og psoriasis gennem stoffet oleocanthal - dette kemiske stof hæmmer enzymet cyclooxygenase, som forårsager betændelse i huden og kroppen.

Overfølsomhed overfor olivenolie er yderst sjældent, derfor er olien en oplagt allergivenlig behandlingsmulighed overfor disse klassiske hudlidelser.

skønhedstips med olivenolie

Nedenstående forslag, er noget jeg selv praktiserer, der ud over har jeg også tilsat ekstra jomfru oliveolie i flere af mine cremer og olieblandinger bl.a Night Repair Face Cream , Obsession Face Oil og selvfølgelig Sun Shield Oil

 1. For skøn blød fornemmelse: Bland salt (eller sukker) med olivenolie og brug som skrub i badet.

 2. Til tørre pletter, hovedbund og slimhinder: Bland 1 dl olivenolie, 1 dl smeltet kokosolie samt indholdet fra to kapsler E-vitamin. Påfør blanding på tørre områder (kan også bruges i mund- næse og intimområder).

 3. For lind mave og flot hud: Bland 3 spsk. olivenolie med ½ tsk. gurkemejepulver, 2 tsk. loppefrøskaller/Husk og 1 knsp peber. Drik i én mundfuld og VIGTIGT! skyld efter med minimum ½ liter frisk vand.

 4. Generelt for hud, hår og velvære: Gør det til en vane dagligt at komme lidt olivenolie i dressinger, smoothies, på brød og i drikke.

Alt om EKSTRA jomfruolivenolie

Det vigtigste jeg har lært er, at for at få adgang til mest muligt af denne olies særlige næringskilde, polyfenolerne, skal olien være produceret gennem koldpresning og af helt friskplukkede olivener.

Olivenolie er den juice, der presses fra olivenerne og kernerne intet andet. Den bruges direkte fra pressen uden at blive raffineret i modsætning til mange andre madolier som fx solsikkeolie, sojaolie, peanutolie, vindruekerneolie etc. som gennemgår en kemisk behandling under fremstillingen.

ÆJOO er i den bedste kategori af olivenolierne. Olien er fra første presning og må ingen fejl eller afvigelser have. Olivenerne plukkes uden at ramme jorden, så jordbakterier undgås, herefter renses de inden de presses, og for at få så god og ren en smag som muligt foregår presningen af ÆJOO allerede et par timer - og maks. 24 - efter høstningen. Oliens friskhed og dens rige indhold polyfenoler og andre antioxidanter bevares ved at undgå iltning under presningen. Olivenstenene, der indeholder stoffer, som også bidrager til at give olien en bedre holdbarhed og forhindre iltning, presses med i kværnen og bliver knust. Under hele processen må olivenmassen ikke blive over 27 grader (koldpresning), for så mister olien alle de gode næringsstoffer og sine helsevirkninger.

Efter presning og filtrering sælger producenten enten olien fra egne flasker eller til store producenter, som opkøber olier fra flere forskellige områder og lande, og blander dem sammen.

Vogt dig for svindlere 

Da ÆJOO er en af Moder Jords lækreste og sundeste olier og hjørnestenen i sund middelhavskost, har det også skabt en høj efterspørgsel på olien og dermed mulighed for høj profit i olivenolieindustrien. Dét parret med en forholdsvis lav offentlig kontrol med producenterne, samt at de fleste forbrugeres viden om olivenolie er ret beskeden, har skabt et kæmpe incitament til at svindle med indholdet i flaskerne.

Det menes, at der bliver svindlet for flere milliarder på verdensplan. Globalt er der snydt med 50-75% af de olier, der står på hylderne i supermarkederne.

Hvordan:

Planteolier som solsikke og raps er billige at producere, mens det er dyrt at fremstille den fine ÆJOO, så typisk snydes der ved, at man enten fortynder med de billigere olier eller bruger dårligere olivenolier, som man forbedrer kemisk og markedsfører den som ÆJOO.

Tom Muellers bog "Extra Virginity" er en bog, der går i dybden med oliens fortræffeligheder, og i detaljer med den omfattende svindel. 

7 tips til at udvælge en både frisk og ÆGTE ekstra jomfruolivenolie

 1. Gå efter de lidt dyrere flasker - der er sjældent svindel i de helt dyre olier.

 2. Olien skal være mærket med oprindelsesbetegnelse d.v.s. navngiven producent og produktionssted (grand cru).

 3. Oliventypen skal være angivet.

 4. Meget information på flaskerne om olien, frugten og produktion er godt, og et tegn på at producenten er stolt af sit produkt.

 5. Flasker med blandinger fra flere store producenter forringer kvaliteten.

 6. Gå efter mørke flasker. Lys og varme ødelægger hurtigt oliens smag.

 7. Kig på udløbsdatoen. Olierne har to års holdbarhed, så er udløbsdatoen fx 2017, er olien kommet på flaske i 2015.

Grunden til at jeg ikke brød mig om olivenolie tidligere, var fordi jeg kun havde smagt blandingsprodukterne. Efter at jeg er begyndt at købe den ægte vare, er jeg blevet ret vild med olivenoliesmagen. Jeg køber min olie hos Det italienske køkken eller Oliviers & Co, som har de lækreste og reneste grand cru olier fra Frankrig, Spanien og Italien. Jeg foretrækker deres økologiske franske.

Olivenolie er som god rødvin - når man først har fået smag for de dyre flasker, er der ingen vej tilbage til supermarkedsudgaverne af produktet.

 

#extravirginoliveoil #ekstrajomfruolivenolie #olivenolie #oliveoil

Kilder