Opskrift på cremet, blød deodorant med luksus-feel. Vegansk og uden natron

In English 🇬🇧

NB. Dette indlæg indeholder links til produkter, som jeg anbefaler og selv bruger. Hvis du beslutter dig for at købe nogle af de produkter,
som jeg linker til, tjener jeg en lille provision uden, at det koster dig noget.
Klik her for at læse om min affiliatepolitik.

Effektiv, naturlig deodorant uden natron

Dette er en opdatering af mit indlæg fra 2017 - Tre opskrifter på hjemmelavede deodoranter.

Jeg er blevet klogere, og har fundet bedre ingredienser til hjemmedeodoranten.

Jeg har lavet en deodorant som både føles mere lækker, der beskytter bedre mod sved og lugt og som er helt uden bagepulver.

En nybarberet armhule er jo en god åbning for, at skadelige stoffer kan få direkte adgang til lymferne og blodbanen, så der er da gode grunde til at overveje en naturlig deodorant.

Deodorant-ingredienser - en ny og bedre opskrift

Jeg har længe arbejdet på at udvikle en bedre deodorant-opskrift, for jeg ville gerne have en deodorant, der føltes super let og luksuriøs, hvilket er en effekt, der er ret svær at opnå ved hjælp af almindelige ingredienser som kokosolie, bivoks og sheasmør, så jeg vidste derfor, at jeg var nødt til at komponere en opskrift med lidt andre ingredienser end de gængse.

Deodoranten skulle stadig være naturlig og uden aluminium og natron. Den skulle virke effektivt, dufte godt og føles som fløjl.
Jeg synes i al beskedenhed, at denne nye opskrift er tæt på målet.

Hvad en deodorant skal kunne

En deodorant skal have disse tre egenskaber for at være effektiv:

  1. Absorbere fugt

  2. Kontrollere lugt

  3. Indeholde duftstoffer der kan dække eventuel restlugt.

Det er grundprincipperne, men derudover skal den være dejlig at påføre og at have på.

Så her er en gennemgang af de ingredienser, jeg har valgt, plus lidt alternativer man kan vælge i mellem.

Jeg håber, at oplysninger klæder dig på til, at du kan lave din egen hjemmelavede deodorant.

Konsistens er alfa omega

Jeg er ikke til klisterpasta, pulver eller spray i armhulerne. Jeg vil have en stabil, cremet konsistens, der hverken er for tyk eller for tynd, som ikke klumper og som man kan påføre ved alle slags temperaturer.

Derudover må min hjemmedeo godt have en luksuriøs ‘feel‘.

Denne fløjlsagtige feel kan man opnå med en blanding af lanettevoks, candelillavoks (som er vegansk!) og tapiokastivelse.

Disse ingredienser arbejder sammen for at fortykke de andre ingredienser, samtidig med at de giver maksimal fugt og en mere silkeagtig feel.

Lanettevoks, bivoks candelillavoks

Lanettevoks er en blanding af fedtalkoholer baseret på mættede fedtsyrer fra kokosolie og palmekerneolie. Den fungerer som andre voks-typer, ved at den har en fortykkende effekt på de øvrige ingredienser, og giver konsistens. Men den er langt mindre “klæbrig”, mere glat og hjælper med at skabe et meget let produkt, hvilket ikke er muligt, hvis man bruger en højere andel af andre plantevokser og/eller bivoks.

Som bonus er lanettevoks fugtgivende, fordi den supplerer fedtstofferne i det øverste lag af huden. 

Jeg har tilføjet en lille smule candelillavoks, der gør deodoranten tykkere og mere stabil ved forskellige temperaturer. I modsætning til bivoks, der smelter ved en lav temperatur og bliver tyk, har candelillavoks et højere smeltepunkt, hvilket gør det muligt at påføre et tyndere lag af det færdige produkt. En deodorant med en høj mængde bivoks, bliver let tung, tyk og balsamagtig - hvilket ikke er godt nyt, når man nu gerne vil holde armhulerne tørre.

Candelilla er fremstillet af bladene fra candelillabusken, der vokser i Mexico.

Hvad gør tapioka i en deodorant

I de fleste konventionelle deodoranter er det aluminium, man bruger som svedhæmmer, med den bi-effekt at det også blokerer porerne. Aluminium er ikke et uproblematisk stof at have for meget af i kroppen, så jeg vil i hvert fald helst undgå det, hvor jeg kan. Læs evt. min blog om at få hormonerne i balance.

I min opskrift bruger jeg ler og pulvere til at absorbere overskydende fugt fra naturlig svedproduktion plus tapiokastivelse. Tapioka er en rå ingrediens som også giver en silkeagtigt og glat konsistens, hvilket er med til at give produktet den der luksus-feel, som jeg sådan er på udkig efter. Derudover absorberer tapioka også lidt fugt.

De øvrige tørre ingredienser

Deodoranter skal som minimum forebygge svedskjolderne i skjorteærmerne. Disse to typer tørre ingredienser er særligt effektive, når det kommer til at opsuge overskydende sved:

  • Kaolin-ler eller bentonit-ler.

Kaolin

Kaolin er en meget mild ler, der ikke trækker ret meget olie fra huden.

Bentonit

Bentonit kan absorbere mindst sin egen vægt i fugt, hvilket gør den til et hårdt, men effektivt valg i en ekstra fugtkontrollerende deodorant.

Pilerod

Et let tilgængeligt alternativ til ler er pilerod (eller arrowroot), som er et pulver lavet af pilerodsplanten. Det er en økologisk stivelse, man normalt bruger som jævning i madlavning.

Pilerod er også et godt naturmiddel til behandling af forskellige hudproblemer. Det kan være fx gavne huden på følgende måder:

  • Det hjælper det med at gøre huden glattere og blødere.

  • Det absorberer fugt.

  • Det kan hjælpe med at lindre tørre pletter, udslæt og sår.

Kisel-jord

Fødevaregodkendt kisel også kendt som silicium/silica eller diatomaceous er et vigtigt spormineral, som kroppen har brug for. Kisel styrker hud, hår, knogler, led, bindevæv o.m.m., derudover hjælper Kisel også kroppen af med affaldsstoffer, toksiner og tungmetaller, og kisel i den hjemmelavede deodorant virker lindrende på følsom hud.

Hvorfor der er olier i en deodorant

Olier spiller en vigtig rolle i enhver god naturlig deodorant, for de transporterer de andre ingredienser til huden, så man ikke bare kommer pudder i armhulen.

Men de mængder olier man ofte finder i opskrifterne på hjemmelavede deodoranter (inklusiv mine egne opskrifter…) gør produkterne enten for tunge, for fedtede eller de ender med at plette tøjet.

I stedet for at fylde min nye deodorant op med fedtende olier som kokosolie, kakaosmør og sheasmør, har jeg nu valgt i højere grad at bruge et meget lettere alternativ - nemlig squalane.

Squalane er udvundet af oliven, og udgør i forvejen en naturlig bestanddel af hudens fedt, og virker beskyttende og blødgørende på huden.

Tip: Broccolifrøolie er også en super dejlig olie til den hjemmelavede deo, den er silkeblød, silikoneagtig og gør huden lækker.

Det, der dæmper svedlugten i deodoranten

Det meste af vores lugt stammer fra sved. Vi har to slags svedkirtler. En klar og lugtløs, der regulerer kropstemperaturen og som vi producerer over hele kroppen, og den anden lidt tykkere (ur-)sved, som kirtlerne under armene og i lysken producerer, denne sved har ikke det store formål i moderne tid.

Sved er normalt lugtfri, men når bakterierne på hudens overflade bliver blandet ind i, så producerer vi lugtende stoffer. De fleste af dem, der lider af meget stærk kropslugt er født med større og mere aktive svedkirtler i armhulen og lysken.

Når man skal bekæmpe lugten under armene, er det bakterierne, man skal fokusere på.

Tidligere brugte jeg bagepulver (natron) som middel til at dæmpe svedlugten, men natron er ikke uproblematisk på huden, for det har en pH-værdi på 9, og forstyrrer derfor hudens pH-værdi, som ligger mellem 4,5-6,5 - hvilket kan give hudirritationer som kløe, skallen og rødmen.

Castorolie og magnesium som lugtbekæmpere

Den løsning jeg har valgt i stedet for natron er magnesiumpulver og castorolie (som også hedder ricinusolie).

Magnesium. Du har måske lagt mærke til ordet magnesiumhydroxid på ingredienslisterne i nogle naturlige deodoranter og i nogle hjemmelavede opskrifter.

Magnesiumhydroxid bliver ikke absorberet i huden, men modvirker eventuelle lugtfremkaldende bakterier på hudens overflade uden at påvirke læderhuden. Svedkirtler, porer og hårsække er i læderhuden.

Castorolie er på mange måder en fantastisk olie, men i denne forbindelse er det især dens antibakterielle egenskaber, der hjælper med at mindske dårlig lugt.

Holdbarhed

Selv om naturlige deodoranter ikke indeholder vand og konserveringsmidler, er det alligevel fordelagtigt at tilsætte en antioxidant for at forlænge holdbarheden. fordi nogle forarbejdede olier og æteriske olier kan oxidere og blive harske uden en antioxidant som E-vitamin.

Opskrift

Hjemmelavet luksusdeodorant

Giver ca. 200 ml. (4 krukker á 50 ml.)

Udstyr:

Ingredienser:

(For flere alternative ingredienser se nedenfor)

Fremstilling:

  1. Bland pulverne i en skål eller varmesikker kande med hældetud.

  2. Smelt sheasmør og voks i en lille gryde over lav varme.

  3. Tilsæt castorolie, squalane og evt. E-vitaminolie så snart sheamør og voks er smeltet.

  4. Fjern fra varmen tilsæt æteriske olier.

  5. Hæld olieblandingen over pulverne, og blend omgående med stavblenderen indtil blandingen er helt jævn og glat.

  6. Hæld deodoranten i 50 ml. aluminiumsbøtter eller glaskrukker.

  7. Lad deodoranten afkøle og sætte sig uden låg på natten oven ved stuetemperatur.

  8. Kom låg på og sæt evt. deodoranterne i køleskab i et par timer, for at blive mere faste.

  9. Den færdige deodorant kan man opbevare ved stuetemperatur.

Brug:

Kom en lille smule af blandingen på en fingerspids, og gnid det ind i huden indtil det er ikke er synligt længere.

Tip:

Ønsker man i stedet at lave en fast stick-deodorant kan man tilføje ekstra voks og sheasmør.

Alternative ingredienser:

Ingredienserne i denne opskrift er ikke helt gængse, men man også kan lave en god deodorant ved at erstatte ingredienserne med mere tilgængelige.