Opskrift på hjemmelavet og naturlig deodorant

English🇬🇧

tre opskrifter på hjemmelavede deodoranter

Aluminium er, hvad man blandt andet dagligt kører rundt i armhulen, når man bruger en konventionel deo, for aluminium har en hæmmende virkning på svedkirtlerne. Men der ud over indeholder deodoranterne for det meste også parfume og andre kemiske stoffer, der kan medføre allergi og eventuelt skade kroppen på andre måder. Især en nybarberet armhule er en god åbning for, at skadelige stoffer kan få direkte adgang til lymferne og blodbanen.

Selvom kroppen har svært ved at optage og let ved a udskille aluminium, så er bekymringen, at vores samlede eksponering måske er for høj da vi både uundgåeligt indtager aluminium via fødevarer, men også får det gennem deodoranter, tandpasta, kosmetik og lægemidler. Et for højt indhold af aluminium i kroppen kan udgøre en risiko for skader på centralnervesystemet og mistænkes for at være involveret i udviklingen af Alzheimers og Parkinsons. Læs evt. min blog om at få hormonerne i balance.

Dette indlæg indeholder links til produkter, som jeg anbefaler og selv bruger. Hvis du beslutter dig for at købe nogle af de produkter, som jeg linker til, tjener jeg en lille provision uden, at det koster dig noget. Klik her for at læse om min affiliatepolitik.

Hvorfor lugter vi under armene?

Det meste af vores lugt stammer fra sved. Vi har to slags svedkirtler. En klar og lugtløs, der regulerer kropstemperaturen og som produceres over hele kroppen, og den anden lidt tykkere (ur-)sved, der produceres af kirtlerne under armene og i lysken, denne sved har ikke det store formål i moderne tid.

Sved er normalt lugtfri, men når bakterierne på hudens overflade blandes med den, produceres de lugtende stoffer. De fleste af dem, der lider af meget stærk kropslugt er født med større og mere aktive svedkirtler i armhulen og lysken.

Skal man så bare svede som et svin?

Nej da, for bagepulver, kokosolie og sheasmør virker ligeså fint til at holde det for døren. Olierne er antibakterielle, og bagepulveret er fugtabsorberende, antibakterielt og pH-nedsættende.

Note om bagepulver i deodorant

Nogle kan opleve, at bagepulver er for basisk til deres hud, hvilket kan give irritation. Hvis det sker, så halver mængden af bagepulver og brug i stedet mere arrowroot/majsstivelse - og vælg en bagepulver, der er uden aluminium.

hvorfor skal der arrowroot i deodoranten

Arrowroot er et pulver lavet af pilerodsplanten, det er en økologisk stivelse som man normalt bruger i madlavning som jævning.
Arrowroot er imidlertid også et godt naturmiddel til behandling af forskellige hudproblemer. Det kan være fx gavne huden på følgende måder:

 • Det hjælper det med at gøre huden glattere og blødere.

 • Det absorberer fugt.

 • Det hjælper med at lindre tørre pletter, udslæt og sår.

Sådan bruges hjemmelavet deodorant

Put en lille smule af blandingen på fingerspidserne og gnid det ind i huden indtil det er usynligt. Det er alt rigeligt – for hvis man klasker for meget på, kan det give oliepletter på tøjet.

Opbevares bedst i glaskrukke.


3 Hjemmelavede naturlige deodoranter

Herunder er der opskrifter på tre nemme, lækre og effektive deodoranter man selv kan lave. Vil man hellere købe, så kan jeg anbefale Schmidt's deodoranter - de er lavet ud fra samme princip, og er helt naturlige.

1. Shea-deo

Ingredienser:

Fremstilling:

 1. Kom alle ingredienserne undtagen æteriske olier i en gryde.

 2. Smelt og rør sammen.

 3. Fjern fra varmen og tilsæt æteriske olier.

 4. Bland godt.

 5. Hæld blandingen i en glasbeholder med låg størrelse 60-100ml til opbevaring.

 6. Eller afkøl den evt. i køleskab og put i et deodorant-stick-etui

 7. Kan opbevares ved stuetemperatur.


2. Kokos-deo

Ingredienser:

Fremstilling:

 1. Smelt kokosolien

 2. Fjern fra varmen og tilsæt bagepulver og arrowroot (eller majsstivelse)

 3. Bland godt

 4. Tilsæt æteriske olier

 5. Hæld i en krukke

 6. 15 min i køleskab


3. Luksus kakao-deo

Ingredienser:

Fremstilling:

 1. Kom sheasmør og kakaosmør i en ildfast krukke eller skål og stil det i ca. 70°C vandbad

 2. Rør indtil smørret er smeltet

 3. Fjern fra varmen og tilsæt bagepulver og arrowroot (eller majsstivelse)

 4. Skær E-vitaminkapslen over og pres indholdet ud i blandingen

 5. Bland det hele godt

 6. Tilsæt æteriske olier og hæld i en 60-100ml glasbeholder til opbevaring.

 7. Eller afkøl den evt. i køleskab og put i et deodorant-stick-etui

 8. Kan opbevares ved stuetemperatur – men smelter om sommeren, så der kan man opbevare den i køleskab.