9 Fantastiske egenskaber ved aloe vera for hud og hår. Og en hurtig opskrift på naturlig gele

English 🇬🇧

Dette indlæg indeholder affiliate links

aloevera.jpeg

Foråret er i fuld gang, UV-strålerne er intense, og vi er sultne efter sol og D-vitamin. I forårskådheden kan man også let glemme tid og sted, og ende med at komme hjem med en lille skulder-skoldning, og dér er det, at man indser, hvorfor det var så god en plan at insistere på at beholde sin gamle aloe vera-plante - fordi få ting i livet er så behagelige som at blive smurt ind i frisk aloe efter at have tilbragt dagen i solen. Og ja, den har en klæbrig, smattet konsistens, men den øjeblikkelige lindring, man får fra denne beroligende plante, er intet mindre end den himmelsk.

Aloe vera kan dog meget mere end det. Aloe vera’ens dulmende gele på huden, hjælper den også med at behandle mindre sår, hudirritationer, hudafskrabninger, småforbrændinger, bylder, sportsskader o.m.m.

Den lægger en beskyttende barriere på huden, der hjælper med at holde på fugt. Hvis du ikke har en aloe vera plante kan man heldigvis købe gelen i de fleste helsekost-butikker – gå efter en med højst mulig aloe vera procent for bedste effekt (helst 99%)⁠.

Det er gelen inden i aloe vera-plantens tykke blade, der indeholder de mange gode ting som vitaminer, aminosyrer, mineraler og antioxidanter.

Forskning har også vist at aloe vera har bemærkelsesværdige anti-svampe-, antibakterielle og antivirale virkninger (1).

Plus…

  • Den har lokalbedøvende egenskaber

  • Den hjælper med at udvide kapillærer og øge blodgennemstrømningen.

  • Den er naturligt antiinflammatorisk, og kan hjælpe med til at reducere småhævelser fra sportsskader.

  • Den lægger en beskyttende barriere på huden, der hjælper med at holde på fugt.

  • Dens kølende effekt hjælper med at mindske akne og beroliger tør eller irriteret hud.

9 aloe vera egenskaber for hud og hår

1. Det er et fremragende fugtighedsmiddel

aloeveragel.jpeg

Aloe Vera absorberes let i huden, hvilket hjælper med at holde på hudens fugt, og for dem der har fedtet hud, tilfører den ikke olie eller tilstopper porerne. Man kan påføre gelen direkte fra planten eller bruge en fugtighedscreme, der indeholder aloe vera.

2. Hjælper med at hele småsår

De aktive ingredienser i aloe-planten - vitaminer, antioxidanter, mineraler og peptider - kan hjælpe med at behandle huden for en række mindre lidelser, og kan fremskynde sårheling (2).

Læg et tyndt gel gel på såret og kom forbinding over som vanligt. Alternativt kan man udbløde lidt gazebind i aloe vera gel og derefter komme det på såret eller skaden.

3. Anti-inflammatorisk

Ved sportsskader kan Aloe Vera gel påføres direkte på den hævede hud og ømme muskler. De naturlige antiinflammatoriske egenskaber i planten kan hjælpe med at reducere hævelsen (3).

4. Kan mindske rød og irriteret hud

Vitaminerne, mineralerne og antioxidanterne i aloe vera’en hjælper med at reducere betændelsestilstande og irritation i huden, hvilket gør den til et effektivt middel til behandling af mange hudproblemer, herunder eksem og psoriasis. Kom gelen direkte på de berørte områder.

5. Kan reducere pigmentpletter

Når du kommer aloe vera gel på huden, kan det hjælpe med at mindske hyperpigmentering*. Fordi det blokerer for et enzym kaldet tyrosinase, som er den primære årsag til hyperpigmentering af hud.

*) Hyperpigmentering er resultatet af en overproduktion af melanin. Melanin er det stof, der giver hud og dit hår farve, og som blandt andet hjælper med at beskytte huden mod det skadelige UV-lys samt absorberer farven fra solen. En overproduktion af melanin medfører imidlertidig en plettet og uens hudfarv,e og er stimuleret af overdreven soleksponering, hormoner eller arvæv.

6. Kan mindske Akne

En af de aktive ingredienser i aloe vera gel er salicylsyre, som er et eksfolierende og antibakterielt middel, der ofte bruges til behandling af akne. Desuden kan aloe veraens beroligende egenskaber hjælpe med at lindre betændelse og smertefulde bumser. For at holde udbrud i skak, skal man påføre et tyndt lag gel på områder med akneudbrud hver aften

7. Aloe Vera kan forebygge fine linjer og rynker

Aloe vera har kollagenforstærkende egenskaber, der hjælper kroppens med at udskifte beskadigede hudceller og med at producere ny hud. Brug af et tyndt lag aloe vera gel kan hjælpe med at mindske synligheden af rynker.

8. Prøv det til at komme af med skæl

Aloe vera er også godt et godt middel til en sund hovedbund, hvis man lider af lidt for meget skæl. Aloe veraens fugtgivende evne, dene beroligende effekt og de antibakterielle egenskaber kan hjælpe med at berolige irritation, mindske kløe og beskytte alle åbne sår mod forværring.

Sådan bruger du aloe vera gel mod skæl:

Lav en hårmaske af gelen. Kom gelen i hovedbunden, massér den ind med fingerspidserne og lad sidde i 30 minutter. Vask herefter med shampoo som normalt.

9. Og som hårvask

Ovenstående hårmaske kan faktisk også bruges til at vaske lokkerne. Gelen fra aloe vera-planten hjælpe med at fjerne overskydende olie og holde hårsækkene sundere.

Opskrift på frisk aloe vera gele

For at høste flest fordelene ved aloe vera skal du bruge gelen lige fra den friske plante.

Sådan gør du:

  1. Skær et bald af planten

  2. Skær de takkede sider af.

  3. Drej kniven så siden vender opad, og fileter lige under det øverste af aloe vera bladets kan og hen ned langs bladets længde.

  4. Når du har fjernet toppen, skal du skubbe kniven langs den nederste del af bladet for at frigive gelen.

  5. Blend det evetuelt indtil glat. Det skummer næsten øjeblikkeligt, når du starter din blender, hvilket er normalt.

  6. Skummet vil til sidst gå ned. Hæld gelen i en rene opbevaringsbeholder.

  7. Opbevar i køleskabet i cirka en uge.

Relaterede artikler…