Denne enkle, gratis vane kan transformere din sundhed: Videnskaben bag fordelene ved morgensolen og fem tips og tricks til at få mest ud af det gavnlige sollys

In English 🇬🇧

Dette indlæg indeholder affiliate links. Du kan læse om min affiliatepolitik her

Der findes en enkel og naturlig måde at øge energien og forbedre humøret og det generelle velbefindende på - gratis og uden bivirkninger.

Ja, du hørte rigtigt. Vi snakker morgensol har i den grad guld i mund. For med blot et par minutters daglig eksponering, kan man booste sit humør, forbedre søvnkvaliteten, styrke sit immunforsvar, bedre sit syn, få sundere hud - og meget mere godt.

I dette indlæg får du syv videnskabeligt underbyggede fantastiske fordele ved at mødes med morgensollyset.
Læs videre til slutningen, og få også fem tips til, hvordan man kan få mest muligt ud af dette sundhedsfremmende morgenlys, og hvordan man let kan indarbejde det i sin daglige rutine.

Du kan også vælge at lytte til eller se artiklen ↓

Klik på undertekst-ikonet nederst til højre på videoen for undertekster.

Hvad morgensol har gjort for mig - en solstrålehistorie

Jeg har personligt oplevet fordelene ved morgengryets stråler. Ikke alene har jeg noteret, at mit humør og min energi har fået et løft, min hud og mit fokus er også forbedret, og så har jeg bemærket en bedring af mit syn. Jeg skriver morgensider hver dag, hvilket er tre siders håndskreven tekst ucencureret og uafbrudt fra hoved ned på papir. I morges glemte jeg, at tage briller på inden jeg skulle skrive. Jeg har normalt brug for mindst et par +1’ere for at se, hvad jeg laver - men det behøvede jeg ikke i dag. jeg kunne se hvad jeg skrev uden problemer. Jeg er ret overrasket over, hvad blot et par minutters eksponering for naturligt rødt lys har gjort for mit velbefindende, derfor har jeg kigget på forskningen på området.

Solen er livsenergi

Solen er en kraftfuld kilde; den er langt mere potent, end de fleste måske tænker over.

Nogle tager måske solen lidt for givet, og mange er bange for den.

Men ikke desto mindre er alle aspekter af, hvordan vi har det og fungerer i det daglige, styret af lys.

Min nye sollys-rutine om morgenen har mindet mig om, hvor vigtig solen er for alt liv. Jeg tænker bl.a. på, at måden man effektivt dræber ukrudt i sin have på, er ved at tildække planterne så der ikke kan komme lys til dem. Og omvendt når foråret kommer og solen vender tilbage, og dagene bliver længere, så vokser og gror alting - selv mine kropshår vokser hurtigere, når det får solskin.

At give solen et dårligt ry har gjort mere skade end gavn. Alt for mange mennesker lider i dag af mangel på D-vitamin - et vitalt vitamin for mange kropsfunktioner. Og flere mennesker end nogensinde lider af stress, søvnforstyrrelser, angst og depression.

Under mit daglige møde med morgensolen, tænker jeg ofte på det gamle ordsprog:

"Liv er energi, og al vores energi kommer oprindeligt fra solen."

Hvad er så det særlige ved morgensollyset?

Ved middagstid er himlen blå, fordi solens blå bølgelængder er korte.

Men ved solopgang, når solen er tættere på horisonten, skal lysstrålerne tilbagelægge en længere strækning og gennem mere af atmosfæren, før vi kan se dem. Dette lys har infrarødt og nær-infrarødt (NIR) lys. Dette lys er langbølget. Vi kan ikke se strålerne, men undersøgelser viser, at de påvirker vores krop betydeligt, og den rette dosis infrarødt lys har mange gavnlige virkninger på vores helbred.

Hvad er infrarødt lys?

Infrarødt lys er et spektrum af lys, som vi ikke kan se, men som påvirker vores biologi på en kraftfuld måde.

Man kan mærke infrarødt lys som "varme". Den varme man mærker fra solen, og den varme man mærker, når man holder hånden tæt på en ovn eller et bål - det er også infrarødt lys.

Infrarødt lys overfører ikke kun "varme" til kroppen - det forvandler også vandet i vores celler til energibatterier.

Det er ikke tilfældigt, at det er så behageligt at sidde ved et bål. Lyset fra ilden er af infrarødt lys, der hjælper med melatoninproduktionen og med at holde vores døgnrytme under kontrol.


Her er 7 fordele ved det tidlige morgensollys

1. Bedre søvn og mere energi

Daggryet er det vigtigste lys for timingen af vores døgnrytme. Døgnrytmen og vores biologiske ur, en intern timer, der er indstillet til en 24 timers rytme. Dette biologiske ur er ekstremt vigtigt for vores velbefindende og er til stede i alt levende. Det timer hele vores fysiologi og al vores adfærd. Vores biologiske ur bliver hver dag sat ved solopgang.

Alle aktive processer er designet til dagtimerne, og alle genoprettende processer er til nattetimerne.

Det menneskelige øje har en utrolig evne til at absorbere, registrere og udnytte sollyset.

Når cellerne i vores øjne registrerer morgenlyset, sender de signaler til forskellige dele af hjernen, som gør flere gavnlige ting, f.eks. slukker de for produktionen af søvnhormonet melatonin i vores pinealkirtel, og hjælper med at øge “vågn op-”hormonet kortisol. Kortisol er mere end bare et stresshormon, kroppen har dagen igennem brug for en vis mængde kortisol for at fungere og være aktiv, især om morgenen.

Den vigtigste effekt af morgenlyset er at stimulere det biologiske ur i vores hjerne, som herfra synkroniserer alle de mange “ure” i din krop, så de er i harmoni med naturens rytmer.

Dette er af afgørende betydning, da det at være ude af trit med vores daglige biologiske ur øger risikoen for mange sygdomme. Når man har prøvet at have jetlag eller natarbejde, så ved man, hvordan det er, når det biologiske ur er helt ude af balance.

De fleste af os har en kunstig livsførelse. Dette kunstige liv har brug for kunstigt lys. Med det lys giver kroppen en forkert tidsangivelse - sætter det biologiske ur forkert. Det kan være årsagen til at man måske føler sig langt mere vågen om aftenen og lidt nede om dagen.

Men hvis man starter sin dag med at gå udenfor og få noget naturligt sollys i øjnene, så nulstiller det det biologiske ur, klargør hjernen og genstarter humør, fokus og energi.

Det er også med til at gøre, at man sover bedre næste nat.

2. Morgensollyset er en kraftfuld anti-aging antioxidant

Det er almindelig kendt, at vores krop producerer melatonin om natten, men ny forskning viser, at den melatonin vi udløser om natten kun udgør 10 procent af kroppens samlede melatoninproduktion?

De andre 90 procent af den melatonin, vi producerer, sker i dagtimerne, og det er sollys, der udløser det.

Den melatonin kroppen producerer om dagen, hedder subcellulær melatonin, og giver vigtig energi til vejrtrækning, spisning, fordøjelse, afgiftning, hjertets pumpning, motion og meget mere. Mitokondrierne i vores celler - som er kroppens energiproduktionscentre - producerer dette subcellulære melatonin.

Den nye undersøgelse viser, at strålerne fra solens nær-infrarøde lys (NIR), som udgør 70 procent af de solfotoner, der rammer kroppen, udløser cellulært melatonin. Det nærinfrarøde lys kan trænge dybere ind i kroppens væv end andre frekvenser i solens elektromagnetiske spektrum.

Forskere har for nylig identificeret melatonin som en vigtig antioxidant og et stof kroppen bruger til at reparere skader i forbindelse med celleenergi. Når kroppen producerer energi, skaber den også affald i form af reaktive ilt-forbindelser (frie radikaler). De frie radikaler anses for at være en af de mest skadelige former for oxidation i kroppen, og for at slippe af med potentielle skader producerer kroppen melatonin, som er en meget kraftig anti-oxidant.

Inde i vores mitokondrier er der nogle livsvigtige enzymer (cytokrom c oxidase). Infrarødt lys aktiverer dette enzym. Derudover er enzymet og det væsentligste enzym når solens infrarøde lys bliver omdannet til melatonin.

Den konstante produktion af skadelig oxidation i vores celler kan føre til inflammation. Denne produktion bliver typisk større med alderen, samtidig med at vores evne til at afbøde skaderne bliver mindre. Mangel på sollys, især mangel på infrarødt lys og dermed produktion af melatonin i dagstimerne, bærer en stor del af skylden for de aldersrelaterede skader.

Det bedste tidspunkt at få infrarødt lys på er ved solopgang og solnedgang, hvor der er et uhindret infrarødt og rødt lys.

I gamle dage sad vi omkring bål inden sovetid, og fik ekstra infrarødt lys fra det også. I dag sidder vi foran vores blå skærme.

3. Bedre syn

I en undersøgelse fra november 2021 fandt forskere fra University of London, at hvis man får tre minutters eksponering af rødt lys en gang om ugen om morgenen kan det forbedre synet betydeligt.

Især på fire områder bedrer morgenlyset øjnene.

1. Mindsker de klassiske aldersrelaterede øjenlidelser: Morgenlyset hjælper med at mindske inflammation, øjenflydere, grå stær, tørre øjne, grøn stær og makuladegeneration (AMD).

2. Kan forebygge nærsynethed. En voksende mængde forskning tyder på, at det røde lys fra solen generelt er gavnligt for øjnene og for øjnenes udvikling i barndommen, og at den tid man tilbringer udendørs i solen, til dels har indflydelse på hvordan øjets form udvikler sig. Flere børn end tidligere udvikler nærsynethed. En længere øjenlængde er ofte grunden til nærsynethed, og nogle eksperter har en teori om, at mindre tid tilbragt udendørs og mere tid foran skærme er skyld i at flere børns øjne ikke udvikler normal længde. Det infrarøde morgenlys er i høj grad med til at modvirke skaderne fra det blå lys og i høj grad risikoen for nærsynethed også for voksne som den manglende udendørs lyseksponering kan forårsage.

3. Bedre farveopfattelse. Morgensol kan hjælpe med at forbedre farveopfattelsen, fordi eksponering for naturligt lys kan hjælpe øjnene med bedre at kunne skelne mellem farver. Dette kan især være en fordel for personer, der arbejder inden for erhverv, der kræver præcis farveopfattelse, f.eks. kunstnere og designere.

4. Det infrarøde morgenlys er i høj grad med til at modvirke skaderne fra det blå lys.

Undersøgelser har vist, at 670 nm infrarødt lys giver de samme fordele for øjnene, når de bruges om morgenen.

MERE: 6 trin til et bedre syn - helt uden kirurgi

4. Mindsker risikoen for solskoldning

Lyset tidligt om morgenen, især det infrarøde lys, signalerer vigtige signaler til huden, som forbereder den på dagen i solen.

Mennesket er gennem millioner af år udviklet til at tilbringe hele dagen i solen, og det tidlige morgenlys er vigtigt for at forberede kroppen og huden til solen midt på dagen. I naturen ville menneskekroppen aldrig blive udsat for de skadelige ultraviolette stråler (UV) uden også rigelig eksponering af det røde og nær-infrarøde lys, der styrker huden, så den er bedre beskyttet mod UV-strålerne, som vi også har brug for, og som mange mangler i dag.

Det infrarøde lys ved daggry og solnedgang polstrer og forbereder huden på at blive udsat for UV-lys i middagstimerne.

Vores forfædre tilbragte ikke dagene inde i en mørk hule indtil det blev middagstid. De var ude og i gang med dagens dont allerede ved daggry. Huden havde ikke brug for de samme beskyttende hormoner, hvis det var en overskyet eller mørk vinterdag. Det tidlige morgenlys signalerede til kroppen, om den skulle forberede sig, til en solrig sommerdag eller en skyet efterårsdag.

En af de bedste måder at reducere risikoen for solskoldning på, er ved at få mere sol. Ja, du hørte rigtigt.

Når du tilbringer tid i solen, producerer kroppen mere melanin. Melanin giver huden, øjne og hår pigment. Melanin absorberer skadelige UV-stråler, og beskytter cellerne mod solskader. Jo mørkere huden er, jo mere UV-beskyttet er huden.

Ved at holde skadelige UV-stråler ude beskytter melanin på den måde også det genetiske materiale, der er lagret i cellerne.

Gennem millioner af års evolution har vores kroppe på beundringsværdig vis tilpasset os solens stråler.

MERE: Nemme opskrifter på hjemmelavede, naturlige veganske solcremer med høj beskyttelse

5. Gør huden sundere

Jeg har bemærket en ændring i min hud. Jeg er næsten 60 år, og på trods af, at jeg passer på min hud med sund kost og god hudpleje, er min hud selvfølgelig ikke så stram som tidligere. Jeg har dog bemærket en forandring på det seneste. Efter blot en uge med min nye morgensolspraksis er huden på min hals og kæbelinje strammet en smule op.

Det er kendt for de fleste, at masser af forskning knytter UV-A og UV-B sammen med hudens aldring, men mindre kendt er det måske, at solen også har en særlig type lys, der holder den ung og sund.

Selv om forskningen stadig er ny, er der meget der tyder på, at infrarødt lys har anti-aging og opstrammende effekt. Undersøgelser viser, at det røde lys bidrager til at forbedre hudens elasticitet og glathed, og det kollagenproduktionen, som ellers bliver langsommere eller stopper, efterhånden som huden bliver ældre.

Rødt lys er også med til at stimulere healing af huden.

Mange med sår i huden, hvad enten det er efter et uheld, operation eller akne, oplever at det kan være svært at genvinde den den jævne og glatte hud. Forskningen viser, at infrarødt lys hjælper med at fremme heling og glathed efter skader på huden. Det støtter sårheling og hjælper med at reducere betændelsestilstande i huden.

Det kan også hjælpe i kampen mod akne og bumser. Mange mennesker kæmper for at få pæn hud tilbage uden at bruge stærke kemikalier og antibiotika - hvilket også er med til at slide huden ned. Forskere har fundet ud af, at rødt lys mindske den betændelsestilstand, der er med til at give akne. Og når man giver huden morgenens sollys hjælper det også med at behandle andre hudlidelser som fx eksem og psoriasis.

Forskningen er så lovende, at mange infrarøde apparater er på markedet nu og fortsætter med at vokse i popularitet. Den tidlige morgensol er dog den mest naturlige måde for alle at få et værdifuldt rødt lys på. Det er også en helt gratis måde at udnytte det infrarøde lys' antiaging og hudberoligende virkninger.

Hvis man ikke har lige adgang til disse helbredende tidlige morgensolstråler, kan en infrarød lampe også gøre det. Infrarøde lamper virker overraskende godt, hvorfor den også bliver brugt i behandlingen af nogle kræftformer, fordi det røde lys trænger ind i hud, knogler og celler.

6. Løfter humøret

En god portion udendørs-solskin, på alle tider af dagen, har en massiv indvirkning på humøret, og den generelle følelse af velvære.

Et forsøg på Broadmoor Institute undersøgte, hvordan 20 minutters solskin om morgenen påvirkede humøret. De fandt ud af, at stærkt lys havde en langt større positiv effekt på humøret end nogle antidepressive midler.

Her er grunden til at sollys er sådan en humør-forstærker.

Dopamin er en neurotransmitter, eller lykkehormon, der spiller en vigtig rolle i hjernens belønnings- og motivationssystem. Det er forbundet med følelser af glæde, tilfredshed og motivation.

Når vi udsætter vores øjne for sollys, bliver der sendt et signal til et område i hjernen, der hedder hypothalamus, som frigiver serotonin.

Serotonin er en forløber for dopamin, hvilket betyder, at jo mere serotonin vi producerer, som reaktion på sollysudsættelse, jo mere dopamin kan vi få.

Øget dopaminproduktion i hjernen er med til at løfte humøret, øge motivationen og mindske risikoen for depression og andre sindslidelser.

Nu vi taler om dopamin…

Her er et tip, der kan hjælpe dig med at håndtere smartphone-afhængighed:

  • Start ikke dagen med at scrolle de sociale medier, tjekke e-mails eller med arbejde.

  • Når man starter dagen med at kigge på sin smartphone opretter et feedbackloop i hjernen som sætter dagens tema.

  • Hvis det første du gør, når du vågner, er at hoppe på de sociale medier og scrolle, skaber du en forventning om nemme dopaminhits i løbet af dagen, og din hjerne vil blive ved med at kigge efter dem.

  • Du vil konstant føle dig trukket tilbage til Instagram, nyhedssiderne, indbakken tilbage til denne form for konstante frem og tilbage mellem dopaminkredsløbene i hjernen.

  • Start i stedet dagen med at drikke en tår vand, bevæg kroppen let, åben vinduet og lad ansigtet, og hvis vejret tillader det, måske lidt mere hud møde morgensolen.

NB! Selvom en vis grad af sollys er gavnligt, er det også vigtigt at beskytte øjne og hud mod intenst lys (især hvis man er i snehvide omgivelser) og UV-stråling. Det kan man klare med beskyttende tøj og solbriller.

MERE: Hvordan man kan bryde den dårlige vane og få fokus og kontrol tilbage

7. Styrker immunforsvaret og det generelle velvære

Alle de ovennævnte fordele for helbreddet som eksponering for morgensolen giver - den bedre søvn, mere melatonin og mindre inflammation - bidrager altsammen til et langt mere robust immunsystem, bedre humør og mindre stress.

Når man udsætter huden for det rødt og nær-infrarøde lys kan det hjælpe med at gøre cellerne mere robuste og modstandsdygtige over for infektioner. Det er fordi, det røde lys giver cellerne en smule "stress", hvilket gør dem sundere. Det er ligesom, når man løfter vægte i fitnesscentret for at gøre dine muskler stærkere, først stresser det muskler, siden gør det dem stærkere.

Rød lysterapi kan også hjælpe kroppen med at bekæmpe virus og bakterier fordi det:

  • Får visse celletyper til at vokse og bevæge sig mere.

  • Aktiverer andre celler, der kan "æde" og fjerne skadelige stoffer.

  • Hjælpe kroppen med at skabe nye sunde celler.

  • Aktiverer visse celler, der hjælper med at reducere inflammation.

Sikker og lav eksponering for rødt lys forbedrer kroppens reaktion på eksterne vira og bakterier, og gør den bedre i stand til at bekæmpe infektioner.

Hvordan gør man?

  1. Gå udenfor ved solopgang.

  2. Kig mod øst.

  3. Kig på den lyseste del af himlen.

5 måder du kan udnytte morgensolens sundhedsfremmende egenskaber og hvordan du kan indarbejde det i din daglige rutine

Det behøver ikke at være en sur pligt at få mest muligt ud af de sundhedsfremmende fordele ved morgensollyset. Faktisk kan man med få enkle ændringer i sin daglige rutine nemt indarbejde denne vane i sin hverdag.

Her er 5 måder, man kan få mest muligt ud af morgensollyset og bedre sit helbred på:

1. Ingen vindueskiggeri

Få morgenlyset på den rigtige måde. Det er ikke godt nok at kigge ud gennem vinduesglasset, for man får kun omkring fire-fem gange mindre lys og stråler på, når man sidder bag ruden.

2. Morgenstund har guld i mund

Vågn lidt tidligere så du har tid til at nyde morgensollyset. Selv 10-15 minutters sollyseksponering har en positiv indvirkning på humør- og energiniveau.

Den bedste måde at sikre sig, at man når at få de tidlige morgenstråler, er ved at man i forvejen har tjekket, hvornår solen står op, og så stille vækkeuret (vejrudsigten på mobilen har også den information).

Jo tættere på solopgang, jo flere fordele. En generel tommelfingerregel er, at de bedste stråler er, når vores skygger er længere end vores kroppe. På dette tidspunkt er det røde lys mest kraftfuldt.

Hvis det er svært at stå op, er der da stadig vidunderligt mange fordele ved at fange sollyset, så snart du vågner.

3. Vis noget hud

Gå udenfor som det første, og lad solen møde øjnene og din hud. Det er okay at sidde et behageligt sted og lukke øjnene.

Det vil opstarte hjerne, hud og biorytme.

Det sætter gang i humør, fokus og energi. Og det timer din døgnrytme, så man også sover bedre om natten.

Afhængigt af temperaturen kan du eventuelt blotte lidt hud.

Hav så lidt tøj som muligt for at absorbere mest muligt af de infrarøde stråler. Smid trøjen, tag badetøj på eller gå som Vorherre skabte dig, hvis det er en mulighed.

Hvis du ikke har så let adgang til friluftlivet om morgenen:

Jeg bor på øverste etage i en boligblok midt i København, så det er lidt bøvlet at komme udenfor om morgenen, og Ørstedsparken er ikke et sted, hvor jeg lige har lyst til flashe hud omkring daggry. I stedet åbner jeg et par vinduer mod øst på vid gab, sætter mig foran dem, og suger solstrålerne til mig på den måde.

4. Ingen solbriller

Det menneskelige øje har en fantastisk evne til at absorbere og udnytte sollyset.

Få derfor maksimal effekt ved at fjerne alle barrierer for øjnene. Af med solbriller, briller og kontaktlinser så det blotte øje uhindret kan få det gode lys. Tilbring tid i solen, før du tager briller eller kontaktlinserne på igen.

5. Sæt telefonen på fly- eller fokustilstand

Prøv denne morgenrutine:

  1. Drik noget vand.

  2. Gå udenfor.

  3. Tag nogle dybe indåndinger.

  4. Få naturligt lys i øjnene.

Disse enkle trin vil i høj grad påvirke og gavne krop og sind.

Nyd solen også selvom det er skyet. Som man kan se på grafikken ovenfor, så penetrerer de røde stråler fint glas og derfor også gennem skyerne. De er der, selvom vi ikke kan se dem.

Ej din morgen, og du ejer din dag.

Bonustips: 4 måder man kan få mere solskin ind i sin dagligdag på

  1. Spis udenfor: I stedet for at spise morgenmaden indenfor, kan man tage den udenfor på terrassen, altanen foran det åbne vindue. Det giver mulighed for at nyde solen, mens man starter sin dag med et sundt måltid.

  2. Træn udendørs: Hvis man har en morgenmotionsrutine, kan man dyrke den udendørs i stedet for i et fitnesscenter. Ikke alene får man frisk luft og sollys, men undersøgelser har vist, at motion udenfor kan bedre humøret og ens generelle velbefindende.

  3. Gå eller cykl på arbejde: Hvis det er muligt, kan man gå eller cykle på arbejde. Det giver mulighed for at få sollys og frisk luft, inden man begynder sin dag.

  4. Tag en solpause: Hvis man har lange stunder med indendørs-arbejde, kan man tage en pause en gang i timen eller hver anden og gå lidt udenfor og få noget sollys. Det vil hjælpe med at man bedre holder sig vågen og er mere fokuseret igennem dagen.

Ved at indarbejde disse enkle tips i sin daglige rutine kan man få gavn af de sundhedsmæssige fordele ved morgensollyset, mens man stadig kan fortsætte sine daglige aktiviteter.


Måske disse artikler også vil interessere dig…


Kilder

Forbehold:

Alle oplysninger i denne blog er kun til orientering, og bør ikke tages som medicinsk rådgivning. Udtalelserne i denne blog er ikke blevet evalueret af sundhedsmyndighederne. Produkter og alle de offentliggjorte oplysninger knyttet til denne blog, er ikke beregnet til at diagnosticere, behandle, helbrede eller forebygge nogle sygdomme. Oplysningerne i denne blog kan ikke erstatte en konsultation med din læge, og skal ikke opfattes som medicinsk rådgivning. Hele indholdet af denne blog er baseret på Hanne Robinsons meninger. Ved at læse og bruge denne blog accepterer du, at bruge denne publikation udelukkende til personligt oplysende brug, og ikke som en erstatning for medicinsk eller anden professionel rådgivning.