Hvordan man forebygger og behandler flåtbid

ENGLISH 🇬🇧

Dette indlæg indeholder affiliate links til produkter, som jeg selv bruger eller kan anbefale. Hvis du køber produkter gennem disse links, vil prisen være den samme for dig, og jeg vil modtage en lille provision, som hjælper med at støtte denne blog.

Immunboostere og skønhedssøvn – en holistisk tilgang til flåtsæsone

Flåtbid kan forebygges, så man kan nyde naturen uden frygten for denne lille bitte party-killer. Uanset om man bliver ramt eller ej, er her tips til hvordan man kan booste immunsystemet, få den gode søvn og komme af med gammelgemte vira.

Inhold i denne blog

 • hvornår er Flåtsæsonen

 • Hvor er der flest flåter

 • Mig og Borrelia

 • Hvilke vira og bakterier skovflåten bærer rundt på

 • hvordan en flåt ser ud

 • 10 tips til hvordan man forebygger Borrelia kan forebygges

 • hvordan man får kroppen i balance efter antibiotikakuren  

 • Genopbygning af immunsystemet

 • Flåter og psyke

Flåterne er på størrelse med en overvægtig bananflue og ligner en babybille, og opholder sig helst i højt græs og i skovbunden, hvor de kan gemme sig fra fuglene. Ca. to procent af flåterne bærer på borrelia, så tjek kroppen dagligt, når du er i flåtområder og hold øje med symptomerne, der oftest viser sig inden for fjorten dage, og få dem behandlet hurtigst muligt.

Hvis flåten fjernes fra kroppen inden for 24 timer, kan de sjældent nå at gøre skade, og der er en effektiv kur, hvis man skynder sig til læge.

Flåtsæson

Flåten er aktiv fra april til oktober, men har sin højsæson fra juni til august.

Hvor er der flest flåter

Flåter formerer sig hurtigst i varme og fugt, og lever i fugtige omgivelser som f.eks. skove og våde enge. Derfor vil der være flere flåter i moseområder end på f.eks. en tør eng. Det betyder også, at der næsten med garanti ikke er flåter på veje, fortove og grusstier – også selv om de ligger inde i skoven. Til gengæld kan der godt sidde flåter i staudebede og hække i haver. Kommer der rådyr i din have, er der stor sandsynlighed for, at du har flåter der.

Mig og Borrelia

Jeg har sommerhus i Tibirke bakker ved den sjællandske nordkyst, hvor forekomsten af flåter er meget stor. Min mand roder i vores have ved enhver given lejlighed – og lægger sig gerne på græsset også – han er aldrig blevet bidt. Jeg, der mest er en indendørstype, fik alligevel reddet mig en omgang borreliainfektion hele to gange på et år.

Mine symptomerne var lidt forskellige, men ret almindelige. Første gang fik jeg hævede kirtler og influenza-fornemmelser, sammen med et femkrone stort rundt mærke på ryggen. Anden gang var jeg bare lettere utilpas, hovedpine, lidt lav på energi og havde et aflangt rødt mærke langs med folderynken bag på knæet. Begge gange var min læge under ti sekunder om at diagnosticere min tilstand, og begge gange løste en kraftig bredspektret antibiotikakur problemet.  

Hvad skovflåten bærer rundt på

Borrelia får en masse opmærksomhed, fordi den har potentiale til at blive den mest kroniske af alle tægebårne sygdomme, men flåter kan faktisk sprede mindst andre 10 forskellige kendte sygdomme hos mennesker bl.a. TBE og Ehrliciose. Den starter sit liv med at suge blod fra mus, og det er her den får borreliabakterien og andre bakterier fra, som den bærer videre til hunde og mennesker.

Sådan ser en flåt ud

En skovflåt er vingeløs, har en flad oval krop og har, ligesom edderkopper otte ben, hvor de fleste andre insekter har seks.

Borrelia kan forebygges - 10 gode tips

 1. Regelmæssig tjek af kroppen er den mest effektive måde at forebygge. Husk underarmene, inden i navlen, hele hovedet og rundt om kropshårsækkene.
 2. Flåter kan fjernes fra kroppen ved
  1. at dryppe en dråbe pebermynteolie på den (se her)
  2. at knibe den ud med en pincet eller flåttang (se her hvordan)
 3. Når man opholder sig i risikoområder, bør man tjekke hele kroppen for flåter mindst en gang i døgnet.
 4. Langt hår bør sættes op, når du skal en tur i skoven eller ordne have.
 5. Brug hat, en langærmet trøje, lange bukser, snørestøvler eller sko og rul strømperne op om buksebenene
 6. Lyst tøj vil afsløre flåterne lettere.
 7. Sid ikke direkte på jorden eller stengærder.
 8. Nogle flåter vil angribe med det samme, mens andre vil vandre og kigge efter steder som øret eller andre områder, hvor huden er tyndere. Et bad lige efter havearbejde eller en tur i skoven, kan fjerne den, der ikke har suget sig fast.
 9. Put evt. udetøjet i tørretumbleren på høj varme i 20 minutter, det dræber oversete flåter, der gemmer sig på tøjet.
 10. Spray dig og hunden med nedenstående blanding - rundt om hals, ankler og håndled inden du går ud:

Opskrift (virker også mod myg):

Bland i en sprayflaske:

Hvis du vil slippe for besværet kan du købe min F#CK OFF MOSQUITO, der har samme egenskaber.

Ryd op i kroppen efter antibiotikakuren

Hvis man har været i konventionel behandling for borrelia, har man været igennem en hård, bredspektret antibiotikakur, der vil have slået de fleste mikrober i kroppen ihjel også de gode tarmbakterier. **

Mælkesyrebakterier (probiotiske bakterier) er de gode bakterier, der lever i vores tarme. Antibiotika, der betyder ”imod liv”, slår de fleste bakterier ihjel også de gode mavebakterier, derfor er det meget vigtigt, at genoprette tarmfloraen igen bagefter med probiotika.

Probiotika betyder ”for livet”, og er et kosttilskud af gavnlige tarmbakterier, som styrker fordøjelse og hele kroppen.

Det kan man få på følgende måder:

 • Et par ugers kur med probiotika
 • Spis masser af fermenteret mad fx:

MERE: Probiotika og mælkesyrebakterier: Læs alt om fordele, fermentering og kosttilskud

Genopbygning af immunsystemet

Borrelia og andre infektioner- og viraangreb dræner energien og immunsystemet. Et stærkt immunsystem vil modstå og nedbryde mange mikrobe angreb i kroppen.

Genopbyg immunforsvaret gennem en så basisk, økologisk og naturlig kost som muligt.

Undgå:

 • Færdige og forarbejdede fødevarer
 • Raffineret sukker og fødevarer, der indeholder sukker
 • Kunstige farvestoffer og tilsætningsstoffer
 • Vegetabilske olier som majs, soja, raps, vindruekerneolie osv.

Sørg for at få masser af disse næringsstoffer gennem kosten:

 • C-vitamin: bær, peberfrugt, mørkegrønne grøntsager, citrusfrugter
 • E- vitamin: ægte jomfruolivenolie, mandler*, avocado, fede fisk
 • A- vitamin: søde kartofler, gulerødder, rødbeder, spinat, grønkål
 • D-vitamin: middagssolskin og fede fisk
 • Selen: Laks, torsk, svampe, champignon, brune ris
 • Zink:  linser*, sesamfrø*, græskarkerner*, cashewnødder*, tofu
 • Kobber: Tofu, sesamfrø, svampe, champignon, linser, bønner
 • Bioflavonoiderne: få de ”fire farver” hver dag – hvid, orange, rød og grøn og helst gennem frugter og grøntsager med meget dyb eller mørk farve som fx blåbær, spinat, appelsiner, hvidløg

Spis masser af:

 • Planteproteiner (tofu, linser*, hampefrø, chiafrø*, quinoa, spirulina, hørfrø*, sesamfrø*, nødder*, bønner*, edamame)
 • Økologisk fisk

Immunboostere:

Disse tips kan man veksle imellem. Men sørg for at få mindst én af dem hver dag.

 • Sorte hvidløg er fermenterede hvidløg, som meget længe har været værdsat i Asien, de kan nu også så småt findes i danske butikker. Det sorte hvidløg har dobbelt så mange antioxidanter som friske hvidløg, kan holde os unge længere, er kolesterolnedsættende og så har det en blid sød smag, der ikke giver hvidløgsånde.
 • Rå hvidløg: naturens antibiotika - hak et hvidløg, lad det ligge i 10 minutter, og skyld det ned med vand eller ren citronsaft.
 • CoQ10 forbedrer energi, forstærker immunsystemet og virker som en antioxidant.
 • Økologisk dyrkede svampe. Nogle af de kraftigste immunstyrkende midler kommer fra økologisk dyrkede svampe, og videnskaben er kun lige begyndt at udnytte denne enorme naturmedicinske mulighed. Svampes virkning bliver tilsammen større, når forskellige sorter mikses. Svampe har balancerende effekt på mange af kroppens funktioner herunder hud og hår. Pukka Gold er min favorit, når der er vira i luften, og det booster immunforsvaret ret effektivt. Det er et pulvermiks af forskellige økologiske svampe og spirulina
 • Ingefær: Drik dagligt en kop ingefær-te af frisk hakket ingefær, lidt citronsaft, kogende vand og en tsk. honning.
 • Gurkemeje. En god måde for kroppen at få adgang til den helbredende curcumin i gurkemeje er, når man blander den med en smule olie og peber. Gylden mælk er meget velsmagende og meget healende måde at få sin curcumin på. For et gurkemeje quick fix. Bland 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie med en knivspids peber og 1 tsk. gurkemejepulver.

MERE4 svampe, der gør underværker for dit helbred

*)Husk at opløse nødder, linser og kerner i vand natten over (eller mindst et par timer) inden de spises/tilberedes, ellers er de meget hårde for maven og fordøjelsen.

**) 70 % af vores immunforsvar sidder i fordøjelsessystemet. Man er ikke kun, hvad man spiser, man er, hvad man optager. Optager man ikke næringen fra den mad, man spiser, er det lige meget, hvor økologisk og rigtig ens kost er. En tarm i dårlig stand, optager ikke optimalt med næring fra den mad, man spiser. Så al sundhed starter altså i tarmen!

Afstressning:

En stresset krop har et udfordret immunforsvar. En og let effektiv måde at skabe kroppen i ro på, er ved hver morgen og hver aften at lægge sig med benene op ad en væg i 10 til 15 minutter – meget gerne ved et åbent vindue – adgang til frisk luft.

 • Tag 10 dybe vejrtrækninger i stillingen på denne her måde:
 • Tæl til 4 på en indånding, tæl til 7 mens du holder vejret og ånd ud på 8.
 • Og slut af med 10 minutters meditation.

Skønhedssøvn:

Under søvnen restituerer kroppen og rydder op. En god dyb søvn er fundamentet for et godt helbred, overskud og skønhed.

Balance mellem lys og mørke er helt centralt for en god søvn.

Undersøgelser har vist, at når man undertrykker udskillelse af melatonin om aftenen, skaber det forskellige sundhedsmæssige problemer, herunder problemer for fordøjelsen, fedme og kræft, samt psykiske lidelser som depression, og det gør os gamle før tid.

Når det bliver mørkt om aftenen udskiller pinealkirtlen i hjernen hormonet melatonin, som signalerer, at det er tid til at blive træt og sove. Kroppen opfatter det blå lys fra computere, tablets, telefoner, tv og solen, som at det er dag, og melatonin tilpasser sig det. Lys fra fx ild/bål har ikke de blå bølgelængder, og vil ikke forstyrre nattesøvnen.

MERESov bedre - 7 tips til en bedre søvn

7 trin til en bedre søvn

 1. Spray kroppen med 10-20 pift magnesiumolie før sovetid. Det tager fem minutter at lave sin egen eller man kan købe en. Magnesium er essentielt for muskelafslapning, hjertes rytme og sundhed, blodkar, luftvejenes evne til at slappe af, hud, nervefunktion, humør, søvn, omsætning af den vigtige antioxidant glutathione, syrebase-regulering, knoglestruktur og opbygning, udrensning af affaldsstoffer, immun-funktioner og meget mere. 
 2. Dæmp alt lys mindst en time før sengetid, og sluk unødvendigt lys.
 3. Stop med at se fjernsyn og bruge tablets, telefon, computer og telefon mindst to timer før sengetid også.
 4. Fjern alle lyskilder i dit soveværelse. Dette inkluderer lys udefra, LED ure, computerlys og andre enheder med lys. Du kan dække dem med kraftigt papir, stof, malertape etc.
 5. Brug evt. en sovemaske eller en øjenpude, hvis lyset stadig forstyrrer dig eller vækker dig om morgenen. Lavendel-øjenpuder kan være ekstra afslappende.
 6. Tag ti dybe vejtrækninger lige inden du sover (se teknikken ovenfor) og tøm hjernen så vidt muligt for tanker.
 7. Hvis der er meget støj, der hvor du sover, så anskaf dig et par håndværker-ørepropper. Disse fra Bauhaus er effektive og bløde, man skal bare lige klippe de hårde ender af først. Godnat.

MERE: Hvorfor magnesiummangel kan være dit største sundhedsproblem

Biomagnetisme

De fleste af os lever med forskellige skavanker som kan skyldes overlevende eller latente vira og bakterier i kroppen, som medicin og andre behandlingsformer ikke har kunnet fjerne. Et bid fra en flåt kan som nævnt give mere end borrelia – og der er nogle, der mener, at en flåt kan være bærer af masser af andre patogener, end en antibiotikakur kan slå ned.  Derfor er en behandling med biomagneter altid en god ide, som er en terapiform helt uden bivirkninger.

Biomagnetisme er behandling med magnet-par, der bliver placeret forskellige steder på kroppen. Behandlingen balancerer syre-basebalancen i kroppen, og bekæmper og fjerner vira, bakterier, svampe og parasitter (patogener), der er rodårsagen til langt de fleste sygdomme og dårligdomme.

Behandling med magneter blev opdaget i 1988 af den mexicanske læge Dr. Isaac Goiz Duran. Dr. Goiz er uddannet praktiserende læge og kirurg, samt fysioterapeut og akupunktør. Læs mere her.

Flåter og psyke – et par teorier, man kan tænke lidt over

Hvem har haft borrelia i min familie? Mig!

Der er nogle, der påstår, at de, der får borrelia er dem, der latent er bange for naturen. Jeg ved ikke om det er rigtigt, men hvis jeg kigger på min egen lille familie, så er min mand og min søn nogle ægte trækrammende udendørsfyre, der gerne går på bare tæer i skoven bl.a. ”for at få nogle af jordens næringsstoffer ind den vej,,,,” Der følger jeg ikke trop. Jeg vinker hellere til dem fra køkkenvinduet, for jeg er faktisk bange for mama nature og dens kryb. Jeg har altid bildt mig selv ind, at jeg elskede naturen, og søgt store naturoplevelser. Har fx overnattet i en regnskov engang – der jeg lukkede ikke et øje, og lå med en fyldt blære hele den nat, og det er ikke en ide, jeg siden har fulgt op på.

En anden alternativ teori går ud på, at infektioner lettere rammer dem, der er irriterede og/eller vrede. Og jeg må indrømme, at de to gange jeg fik borrelia, var begge perioder, hvor jeg også var pisseirriteret over noget, og havde været det i et stykke tid…

Bare en tanke – eller måske er det bare sådan, at nogle har et stærkere immunforsvar end andre af forskellige årsager.

Hvis du vil vide mere om flåter, og hvor de bor er her et par gode links:

 • https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/infektioner/sygdomme/bakteriesygdomme/borreliose-efter-flaatbid/
 • http://naturstyrelsen.dk/78306
 • http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/borreliose.htm
 • http://www.rd.com/health/conditions/13-things-ticks-wont-tell-you/