Hjemmelavet flydende vaskemiddel

In English 🇬🇧

Dette indlæg indeholder links til de produkter, som jeg selv bruger eller kan anbefale. Hvis du køber produkter gennem disse links, vil prisen være den samme for dig, og jeg vil modtage en lille provision, som hjælper med til at støtte denne blog. Du kan læse om min affiliatepolitik her.

skum.JPG

Jeg er begyndt at lave flydende vaskemiddel af mine vaskenødder. Det virker rigtig godt, de vasker rent og sæben kan jeg også bruge som opvaskemiddel og rengøringsmiddel. Til at give den et strejf af købevaskemiddel tilsætter jeg nogle dråber bergamotolie, som giver en skøn duft.

Hvad er vaskenødder

Vaskenødder har i årtusinder været anvendt af mange kulturer til at fremstille sæbe.

Vaskenødder er i virkeligheden bær fra Sapindus Mukorossi-træet, som vokser i Himalaya. Når bærrene er høstet, fjerner man frøene og tørrer skallen.
Den tørrede skal indeholder et stof, der hedder saponin, som er naturens egen sæbe. Når bærrene kommer i vand, bliver sæben frigivet.

Vaskenødder har mange navne, og bliver også kaldt for sæbenødder eller sæbebær.

7 gode grunde til hvorfor man skal bruge vaskenødder

  1. Allergivenlige. Vaskenødder er både milde og allergivenlige, hvorfor de foretrækkes af mange allergikere og folk med sart og følsom hud. Vaskenødderne er også perfekte til babytøj. Sæben i vaskenødderne producerer ikke ligeså meget skum som konventionelle kemiske vaskemidler, men det skal man kun være tilfreds med, for det er disse kemiske skumdannende midler (også kaldet tendensider) som fx SLS (Sodium Lauryl Sulfate), der er potentielt hudirriterende - og bestemt ikke er noget en sensitiv hud har brug for.

  2. Miljøvenlige. Vaskenødder er det eneste ægte ikke-toksiske og bæredygtige vaskemiddel, jeg har kunnet finde. Vaskenødder bruger man hele, og når de er udtjente, kan man smide dem i kompostbunken eller ud med bio-affaldet. Så der er ingen spild.

  3. Økonomivenlige. Vaskenødder er super økonomiske i brug. En pose med 250 gram koster ca. 90 kr. (i 2019), og er nok til i hvert fald 90 vaske - dvs. 1 kr. pr. vask. Man bruger ca. fem stykker i en vask, og de samme nødder kan bruges til omkring fem vaske.

  4. Brugervenlige. Det er bare “plug and play”, som vi siger på dansk. Ud af posen og ind i maskinen, er den nemme version, men der er også fordele ved at lave en flydende version af nødderne. Se nedenfor.

  5. Hormonvenlige. Vaskenødder er ikke bare et godt økonomisk, økologisk og bæredygtigt alternativ til de konventionelle vaskemidler - det er også et fortrinligt produkt, hvis man gerne vil minimere mængden af hormonforstyrrende stoffer i sin krop.

  6. Multifunktionelle. Vaskenødder er også fremragende som almindeligt rengøringsmiddel, opvaskemiddel og sågar som shampoo (jeg har dog tilgode at teste det sidste af, men sæben er dejlig blød, så jeg vover nok snart forsøget).

  7. Vigtigst af alt. De vasker tøjet rent.

Hvordan man bruger vaskenødder

haelde.jpg

Træerne vokser ikke ind i himmelen. Der er faktisk et par hager ved dem, som man skal tage højde for.

  • De skal ned i en lille bomuldspose, før man smider dem i maskinen.

  • De kan meget let ryge med ind i tørretumbleren i farten.

  • Man kan bruge dem 4-6 gange, hvilket betyder, at man skal holde regnskab med, hvor mange gange man har brugt de samme nødder, og det kan være lidt besværligt, derfor kan man have tendens til at bruge dem for få gange.

  • Når man vil vaske en kold vask, skal man udbløde nødderne i 10-15 minutter i varmt vand inden.

  • Køb kun vaskenødder uden frø, for frøene kan plette tøjet.

Flydende vaskemiddel lavet af vaskenødder er en meget lettere måde at bruge nødderne på, og på den måde får man både vaskemiddel, opvaskemiddel og rengøringsmiddel ud af dem på samme tid. Og de kan bruges til både koldt og varmt.

Opskrift på 2 1/2 liter flydende vaskemiddel (godt og vel)

INGREDIENSER:

  • 3 liter vand

  • 1 tsk. citronsyre opløst i 2 spsk. varmt vand ELLER 2 tsk. salt opløst i 3-4 spsk. varmt vand (valgfrit, men syren eller saltet hjælper med at holde sæben frisk længere).

  • 16-20 dråber æteriske olier (valgfrit. Jeg bruger bergamotolie, for det giver en duft af “rigtig” vaskemiddel)

SÅDAN GØR DU:

  1. Kog vaskenødder og vand i en stor gryde.

  2. Skru ned, dæk med låg og lad simre i en time.

  3. Sæben er færdig, når nødderne er lysere eller grå – det er tegn på, at den gode saponin er trukket ud af nødderne.

  4. Afkøl sæben og si nødderne fra.

  5. Tilsæt evt. citronsyreblandingen eller saltblandingen.

  6. Tilsæt essentielle olier.

OPBEVARING

Opbevar mørkt, køligt og i en ren, lukket beholder. Eller frys væsken som isterninger og brug et par stykker i hver vask. Vaskemidlet kan holde sig 1-2 uger ved stuetemperatur og 3-5 uger i køleskab.

HVORDAN MAN BRUGER VASKENØDDESÆBEN

  1. Ryst før hver brug

  2. Brug ca. 2-4 spsk til en vask og 3-4 spsk. hvis tøjet er meget beskidt eller vandet meget hårdt.

  3. Undgå at fylde vaskemaskinen for meget op med tøj.

  4. Brug evt. forvask.

  5. Og hvis du bruger tørrebolde i tørretumbleren i stedet for skyllemiddel, så har du en total naturligt, lækker og hurtig tøjvaskning.

    1. Tørreboldene… Så simple at bruge og dog så effektive * De reducerer tørretiden i tumbleren * De blødgør tøjet ligesom skyllemiddel * De mindsker statisk elektricitet * De er økologiske.

    2. Hvis man gerne vil have at tøjet dufter, kan man komme et par dråber af sin yndlingsessentielle olie på en bold, når tøjet er tørt og så lige køre et par runder i tumbleren på det kolde program.