Hjemmelavet vaskepulver på 10 minutter

English🇬🇧

Dette indlæg indeholder links til produkter, som jeg kan anbefale og selv bruger. Hvis du beslutter dig for at købe nogle af de produkter, som jeg linker til, tjener jeg en lille provision uden, at det koster dig noget. Klik her for at læse om min affiliatepolitik.

vaskepulverinst.jpg

Konventionelt vaskepulver kan være fyldt med kemikalier som sulfater, parfume, phenoler og meget mere. Mange mærker indeholder ting som petroleumsdestillater, der er sættes i forbindelse med kræft- og lungesygdomme. Og parfumerne i vaskemidler er ofte fremstillet af en skadelig blanding af kemikalier. Heldigvis er det nemt og hurtigt at lave sit eget vaskepulver. Man behøver grundlæggende kun tre ingredienser til enten en pulverudgave eller flydende

Hvad er hjemmelavet vaskepulver lavet af?

 1. Borax* (natriumtetraborat og IKKE borsyre) er et naturligt mineral, der findes i alle hjørner af kloden. Det kan bruges til at effektivisere rengøringsmider, fjerne vanskelige pletter, deodorisere, friske op, og som et naturligt alternativ til blegemidler og så blødgør det hårdt vand.
 2. Vaskesoda, også kaldet natriumkarbonat eller soda, er lavet af almindeligt salt og kalksten eller udvundet fra naturlige aflejringer.
 3. Dr. Bronner s sæber er fair-trade, og lavet med vegetabilske sæber og rene økologiske olier.

Vaskepulveringredienser:

vaskepulveringr.JPG

Ingredienser til en alternativ version uden borax:

Sådan gør man:

 1. Riv sæbe eller hak den i foodprocessor en indtil den er fintmalet.
 2. I en stor skål, bland alle ingredienserne.
 3. Opbevares i lukket beholder. Jeg bruger tindåser. Hvis du bruger en stor nok beholder, kan du springe trin 2 over, og bare putte alle ingredienser i beholderen og ryste den.
 4. Brug 2-3 spsk. pr. vasketøj.

Tip: Brug 1 spsk. lagereddike som skyllemiddel.

flydende vaskemiddel:

Mikses nemmest på badeværelset,,,

Udstyr:

 • En 12 liters spand (fås hos farvehandleren)
 • En gryde
 • Stor grydeske
 • Emballage til opbevaring (frivilligt - brug evt. tomme brugte)

Ingredienser:

Sådan gør man:

 1. Riv sæben på rivejern eller i foodprocessor.
 2. Put revet sæbe i gryde med 6 dl vand og varm langsomt op under konstant omrøring indtil sæben er helt opløst.
 3. Hæld 6 liter meget varmt vand fra hanen i en 12 liters spand, tilsæt borax og vaskesoda og rør indtil helt opløst.
 4. Hæld sæbenblandingen fra gryden i spanden og miks grundigt.
 5. Sæt låg på at lad det stå natten over.
 6. Ryst eller rør indtil blandinger er glat og hæld på mindre beholdere.
 7. Brug 1-2 dl pr. vask.
 8. Rør eller omryst før hver brug.

*) Det er ikke tilladt, så vidt jeg er orienteret at sælge ren borax til alm. forbrugere i Europa, derfor er det Borax substitute, der dukker op på søgesiderne og som jeg linker til.
Borax substitute er sodium sesquicarbonate, som på dansk hedder natriumsesquicarbonat, hvilket er et dobbeltsalt af natriumcarbonat (soda) og natriumhydrogencarbonat (tvekulsurt natron). Det har en nåleagtig krystalstruktur, er et godt og bionedbrydeligt alternativ til hårde rengøringsmidler, og så blødgør det vand.
Borax er ikke strengt nødvendigt til det hjemmelavede vaskepulver, man kan godt nøjes med soda og bagepulver.

Ægte Borax ... Er kontroversielt. Hvis man har læst en artikel, som hævder borax er farligt, men som i virkeligheden handler på om farerne ved borsyre og hævder, at de to ting er det samme, så ville jeg ikke betragte artiklen som troværdig.

Jeg har researchet en del på borax - også kaldet natriumtetraborat, og er endnu ikke stødt på data, der var overbevisende nok for mig til ikke at bruge naturligt boraxpulver. Jeg kunne ikke finde på at spise det, ej heller føle mig tryg ved at bruge det i kosmetiske hudplejeprodukter. Men Borax er et effektiv naturligt rengøringsmiddel som er blevet brugt siden middelalderen, og er et sikrere alternativ til mange konventionelle rengøringsmidler. Ja, det er også et pesticid, men et naturlig et af slagsen, og  jeg har endnu til gode at finde afgørende beviser for, at det er enten sikkert eller skadelige for mennesker (udover hvis man indtager det eller gnider det i øjnene, osv.).

Jeg mener stadig at borax er sikkert til brug i naturlige rengøringsmidler, men lav evt. din egen research. Jeg bruger et naturlig boraxpulver, der er fri for andre tilsætningsstoffer.

Gængse advarsler for brug af borax handler om at undgå øjenkontakt, ufortyndet hudkontakt og indtagelse.

Borax er forbudt som brug i fødevarebrug i USA og Det Europæiske Kemikalieagentur betragter stoffet som problematiske, men har ikke givet anden grund end farer for jordkvaliteten.

Jeg har endnu ikke fundet undersøgelser, der viser en fare for borax i naturlige rengøringsmidler i fortyndede mængder, så længe man holder det fra øjne og mave.

Sikkerhedsblade klassificerer borax med moderat risiko, men de fleste af de undersøgelser og sikkerhedsblade er vedrører borax som anvendt i fødevarer.