Hjemmelavet vaskepulver på 10 minutter

English🇬🇧

Dette indlæg indeholder links til produkter, som jeg kan anbefale og selv bruger. Hvis du beslutter dig for at købe nogle af de produkter, som jeg linker til, tjener jeg en lille provision uden, at det koster dig noget. Klik her for at læse om min affiliatepolitik.

Konventionelt vaskepulver kan være fyldt med kemikalier som sulfater, parfume, phenoler og meget mere. Mange mærker indeholder ting som petroleumsdestillater, der er sættes i forbindelse med kræft- og lungesygdomme. Og parfumerne i vaskemidler er ofte fremstillet af en skadelig blanding af kemikalier. Heldigvis er det nemt og hurtigt at lave sit eget vaskepulver. Man behøver grundlæggende kun tre ingredienser til enten en pulverudgave eller flydende.

Opdatering 16. december 2018

Jeg har redigeret lidt i opskrifterne og tilføjet en flydende vaskepulver lavet af vaskenødder. Jeg har fundet ud af at borax faktisk ikke er nødvendigt, for vaskesoda og natron kan sagtens klare opgaven. Derudover er citronolie særdeles godt mod pletter, og så dufter det skønt.

Hvad man skal bruge til sin tøjvask

vaskepulverinst.jpg
  1. Vaskesoda (natriumkarbonat) er et rengøringsmiddel, der kan opløse fedt, hjælpe med gøre det hvide hvidere, tøjet blødere og maskinen renere.

  2. Natron (natriumbikarbonat) frisker tøjet op, og forstærker effekten af vaskesodaen. Natron hjælper med at løsne de værste forsamlinger af snavs og lugt og med at fremhæve farverne tøjet.

  3. Fast sæbe brug en udgave, der er fremstillet af vegetabilske sæber og rene økologiske olier.

  4. Citronolie virker som en pletfjerner. Man kommer et par dråber på pletterne inden man smider tøjet i maskinen.

  5. Lagereddike. Brug den hvide eddike og helst øko. Bruges som skyllemiddel og kan også kommes i vaskedelen. Det holder på farven i tøjet, forhindrer kalk fra vandet i at sætte sig i tøjet og maskinen, og det løsner sæberester.

Sådan laver man vaskepulver

Vaskepulveringredienser:

Sådan gør man:

  1. Riv sæbe eller hak den i foodprocessoren indtil den er fintmalet.

  2. Bland alle ingredienserne i en stor skål.

  3. Opbevar dit vaskepulver i en ren lukket beholder.
    Jeg bruger tindåser. Hvis du bruger en stor nok beholder, kan du springe trin 2 over, og bare putte alle ingredienser i beholderen og ryste den.

Flydende vaskemiddel af vaskenødder

Vaskenødder, som i virkeligheden bær, er fyldt med saponin, som er naturens egen sæbe. Sæben frigives i vand og er meget allergivenlig.

Vaskenødder er også et godt økologisk og bæredygtigt alternativ til de konventionelle vaskemidler, men der er de hager ved dem, at man skal huske hvor mange gange man har brug dem, at man kan hurtigt komme til at putte dem i tørretumbleren sammen med det nyvaskede, og hvis man vasker en kold vask skal de udblødes i varmt vand i 10-15 minutter først.

Flydende vaskemiddel med vaskenødder er en meget lettere måde at bruge dem på, synes jeg.

Opskrift på 2 1/2 liter flydende vaskemiddel

Ingredienser:

vaskemiddal.jpeg
  • 24-30 vaskenødder

  • 3 l vand

  • 1 tsk. citronsyre opløst i 2 spsk. varmt vand ELLER 2 tsk. salt opløst i 3-4 spsk. varmt vand (valgfrit, men syren eller saltet hjælper med at holde sæben frisk længere).

  • 16-20 dråber æteriske olier (valgfrit. Jeg bruger bergamotolie)

Sådan gør du:

  1. Kog vaskenødder og vand i en stor gryde.

  2. Skru ned og dæk med låg og lad simre i en time.

  3. Sæben er færdig når nødderne er lysere eller grå – det er tegn på at den gode saponin er trukket ud af nødderne.

  4. Afkøl sæben og si nødderne fra.

  5. Tilsæt evt. citronsyreblandingen eller saltblandingen.

Opbevaring

Opbevar mørkt og køligt og i en ren, lukket beholder. Eller frys væsken som isterninger og brug et par stykker i hver vask. Vaskemidlet kan holde sig 1-2 uger ved stuetemperatur og 3-5 uger i køleskab.

hvordan man bruger vaskenøddesæben

  1. Ryst før hver brug

  2. Brug ca. 2-4 spsk til en vask og 3-4 spsk. hvis tøjet er meget beskidt eller vandet meget hårdt.

  3. Undgå at fylde vaskemaskinen for meget op med tøj.

  4. Brug evt. forvask.