Opskrift på hyldebærsirup, der styrker immunsystemet
Dette indlæg indeholder affiliate links
Opskrift på hyldebærsirup
Med en meget lille tidsmæssig investering kan du lave denne smukke og super velsmagende hyldebærsirup.
Bemærk, at denne opskrift kan holde sig længe i køleskabet, fordi den er lavet på honning.
Hvis du vil lave en sirup, der kan holde sig ved stuetemperatur, skal du tilsætte ekstra sukker eller alkohol for at holde den fri for skimmelsvamp og dårlige bakterier.
Giver godt: 7 dl
Aktiv tid: ca. 45 min.
Tid i alt inkl. trækketid: 1 t. 45 min.
Udstyr
En gryde* (brug keramiske eller stålgryder – undgå gryder med non-stick-belægning).
Sylteglas til opbevaring
Tragt
Nøddepose, stofble eller noget ubleget bomuldsstof fra den lokale stofbutik
En gryde* (brug keramiske eller stålgryder. Undgå gryder med non-stick belægning).
Ingredienser
4,5 dl tørrede hyldebær
9 dl filter-vand
2-3 tsp. frisk eller tørret ingefær
1 økologisk kanelstang eller 1 tsk. stødt kanel (ægte kanel)
2 dl rå honning (eller økologisk ahornsirup eller agavesirup, hvis du vil lave en baby-venlig udgave.
Om ingredienserne
Hyldebær
Du kan bruge friske eller tørrede hyldebær. De tørrede er lettere at få fat i hele året, og det er derfor dem, jeg bruger.
Honning
Honning er godt mod snue og meget lindrende for halsen. Rå honning er mest nærende. Tilsæt den først, når siruppen er afkølet, for at bevare de gode næringsstoffer.
Vigtigt: Honning er ikke sikkert for børn under 1 år (det kan indeholde bakteriesporer, der kan give spædbarnsbotulisme). Hvis du planlægger at servere siruppen for et lille barn, skal du erstatte honningen med enten sukker eller ahornsirup.
Ingefær
Ingefær virker varmende. Når man kan mærke, at en snue er under opsejling, breder ingefær varmen ud i kroppen – derfor er det rigtig godt i en sirup.
Vand
Husk, at dine færdige helseprodukter kun er så gode som de ting, du kommer i dem fra starten af. Ingredienserne betyder noget – også vandet. Det skal være rent, filtreret eller fra en anden god kilde.
Kanel
Kanel indeholder antioxidanter med antiinflammatoriske egenskaber. Kanels karakteristiske lugt og smag kommer fra de æteriske olier i barken, kaldet cinnamaldehyd. Dette stof har antivirale, antibakterielle og svampedræbende egenskaber.
Grundprincipperne for hjemmelavet sirup
Brug 25 g hyldebær for hver 100 g vand.
Lad blandingen simre i 30 min.
Lad den trække i gryden i 60 min.
Si urterne fra.
Afmål og tilsæt 50 % honning. Dvs. hvis du har 4 dl sirup tilbage efter at have siet, tilsætter du 2 dl honning.
Sådan gør du
Kom bær, urter, krydderier og koldt vand i en gryde.
Lad det koge op.
Skru ned for varmen.
Lad blandingen simre i 30 minutter med låg på (hold øje med det).
Sluk for varmen, og lad blandingen trække i 60 min. Jo længere tid du lader det stå, desto mere trækkes de gode stoffer ud i vandet.
Si siruppen over i en krukke med patentlukning. Den er nok stadig ret varm på dette tidspunkt, så det kan være en god idé at bruge handsker, hvis du vil vride posen. Alternativt kan du lade urteblandingen stå uden låg i en halv times tid først.
Afmål, hvor meget væske du har. Hvis du har 4 dl afkog, tilsætter du 2 dl honning (eller sukker/ahornsirup, hvis du foretrækker det).
Hvis du bruger rå honning, skal siruppen afkøles til næsten stuetemperatur – under 38 °C – for at bevare de gode enzymer.
Rør forsigtigt, indtil honningen er helt opløst.
Sæt evt. en etiket på krukken med navn og dato.
Opbevar siruppen i køleskabet.
Nyd en til to teskefulde om dagen direkte fra køleskabet – som en daglig nærende drik, der kan hjælpe dig gennem de lange vintermåneder.