Himmelske rødbedekugler

🇬🇧

Himmelske rødbedekugler

De her søde røde proteinkugler er ren godhed – for udover at være veganske, glutenfrie og sukkerfrie er de også saftige, søde og fulde af næring. De holder blodsukkeret i ro, giver energi, styrker nerverne og øger musklernes udholdenhed.

Jeg har næsten altid et lille lager af groft kokosmel, dadler, kokosolie og kakaopulver i køkkenet, så jeg kan rulle mig en sund snack, hvis en ubændig trang skulle melde sig. Mit nye fix er at putte rødbeder i mine kugler for saft, kraft og sødme. Se opskrift nedenfor.

De sundhedsmæssige fordele ved ingredienserne i disse kugler er forbløffende. Jeg har tidligere skrevet om kokos, så her er lidt om de tre andre vigtige ingredienser.

1. Rødbeder:

Disse farverige rodfrugter indeholder stærke næringsstofforbindelser, der hjælper kroppen med at:

 • forbedre iltningen af musklerne under træning og dermed øge udholdenheden
 • bedre søvn, indlæring, hukommelse og muskelbevægelse
 • reducere kronisk inflammation
 • skille sig af med giftstoffer og absorbere fedt
 • fremme regelmæssig og sund fordøjelse
 • mindske blodtrykket
 • beskytte mod hjerte-karsygdomme, fosterskader og visse kræftformer - især tyktarmskræft

Rødbeder indeholder desuden alfa-liponsyre - en antioxidant, som har vist sig at sænke blodsukkerniveauet, øge insulinfølsomheden og forebygge oxidativ stress.

2. Dadler:

Disse lækre mørke frugter fra dadelpalmen byder på mange ernæringsmæssige fordele, når de spises friske og udstenede:

 • De er søde, men øger ikke blodsukkeret. Undersøgelser har vist, at mens dadler indeholder store mængder af naturligt sukker, har de faktisk et lavt glykæmisk indeks og hæver ikke blodsukkerniveauet væsentligt. (Kilde: The May 28, 2011, spørgsmålet om "Ernæring Journal")
 • De fremmer en god fordøjelse, fordi de er fyldt med fibre. Ifølge USDA, National Nutrient Database, indeholder én udstenet daddel 1,6 g fibre - eller 6 procent af dagligt anbefalet.
 • Hjertesundhed. Fibre hjælper også med at mindske kolesterol og bekæmpe og forebygge fedme, hjertesygdomme og tyktarmskræft. Fibrene in dadler er primært uopløselige fibre, som binder sig til fedt og kolesterol som på den måde fører det ud af kroppen. Denne calcium-rige fødevare hjælper desuden med at opretholde en stabil hjerterytme.
 • De primære vitaminer i dadler er B-erne, med B6-vitamin på toppen af listen. B-vitaminer hjælper forbrændingen og dannelsen af nye blodlegemer. Andre vigtige vitaminer i dadler er K og A.
 • Dadler er en solid kilde til mineraler, med kalium på førstepladsen. Der ud over er dadler rige på kobber, mangan, magnesium, calcium, fosfor, jern og zink.

3. Mandler:

Mandler er rige på enkeltumættet fedt - megen forskning forbinder nu denne type fedt med en reduceret risiko for hjertesygdomme. Nødderne er en af de rigeste kilder til E –vitamin, som synes at beskytte mod UV-lysets skader og Alzheimers. Mandler bidrager med de vigtige mineraler mangan (som hjælper kroppen med at danne stærke knogler og regulere blodsukkeret) og magnesium (som er vigtigt for organ-, muskel- og nervefunktion og regulering af blodtrykket).

Mandler er desuden en god kalkkilde - der er 378 mg calcium i to deciliter hele mandler – det er lidt mere end i en kop komælk.

Så kast dig med god samvittighed kærligt over disse saftige proteinkugler.

Opskrift på søde rødbedeproteinkugler

Ingredienser (foretræk økologisk):

 1. Fremgangsmåde:
 2. Put den revne rødbede i en mellemstor skål.
 3. Blend mandlerne i minihakker eller blender og hæld dem i skålen.
 4. Blend dadlerne og kokosolie sammen i minihakker eller blender og hæld dem i skålen
 5. Tilsæt resten af ingredienserne, undtagen kokosmelet, i skålen og blend med stavblender til en jævn masse.
 6. Vend 2 dl kokos i blandingen med en ske.
 7. Rul ca. 15 kugler og vend dem i resten af kokosmelet.

Hvis det skal være ekstra sundt, kan man tilføje en ekstra rødbede sammen med nogle af disse ingredienser - kuglerne vil stadig smage fantastisk (som man siger).


Dette indlæg indeholder affiliate links klik her for at læse om min affiliatepolitik