7 enestående sundheds- og skønhedsfordele ved mangosteen (Garcinia Mangostana)

In English 🇬🇧

Dette indlæg indeholder affiliate links.

mangosteenbord.jpeg

Mangosteen og hibiscus er planter, jeg har taget til mig på det seneste, og som jeg har et lille lager af i de tørrede udgaver i mit køkken. Mangosteen spiser jeg dagligt, og blander den gerne med hibiscussen, da de komplimenterer hinanden, og begge er superfoods sprængfyldte med kraftige antioxidanter og nogle enestående skønheds- og sundhedsegenskaber.

Der er lækre opskrifter med begge urter i bunden af indlægget.

Denne lille, men kraftfulde frugt, som ej må forveksles med mangofrugten, blev vedholdende tilbudt min mand og mig af vores taxachauffør, der også fungerede som vores tourguide, da vi var i Sri Lanka sidste vinter. Og han formåede at få os til at forelske os i denne delikate lille frugt, der minder lidt om kærlighedsfrugten, og som både har en sød og en lidt skarp smag, og smelter i munden.

Mangosteen er noget sjældne i Europa og Nordamerika, men almindelige i regnskovsområderne i Malaysia, Filippinerne, Sri Lanka og Indonesien.

Mangosteen har hen ad vejen også ladet sig kalde "Frugternes dronning", og er i århundreder i Sydøstasien og Sydamerika blevet anvendt til at behandle en bred vifte af helbredsmæssige symptomer. Især dens høje indhold af C-vitamin og de kraftige antioxidanter – xanthonerner i skallen (kaldet pericarp), har vist sig at kunne hjælpe kroppens evne til at afværge infektioner og styrke immunsystemet.

HVAD ER MANGOSTEEN

Mangosteen er en lille, rund og lilla frugt med en blank overflade, og med en lysegrøn krans af kronblade i toppen, der holder stilken på plads. Indenunder den tykke og gummiagtige skal finder man den hvide, lækre og søde frugt, der er opdelt i fire til syv ”både” lidt ligesom citrusfrugter er. En af disse både er lidt større end de andre, og indeholder frø, der smager lidt bittert.

Det tager frøene otte til 15 år at bære frugt, og træerne producerer normalt kun frugter hvert andet år. Antallet af kronblade i bunden af en mangosteen angiver, hvor mange ”både” der er indeni den.

Her i Danmark bliver jeg for det meste mangosteen-dækket gennem pulverudgaven. Pulveret er normalt lavet på den meget næringsrige skal.

MANGOSTEENENS NÆRINGSINDHOLD OMFATTER BLANDT ANDET:

 • Mineraler: calcium, jern, fosfor, kalium.

 • Vitaminer: C-vitamin, B1 vitamin, riboflavin, niacin, pantothensyre, betakaroten.

 • Fytokemikalier: proanthocyanidiner, catechiner, flavonoider, polysaccharider, steroler.

 • Fedtsyrer: palmitinsyre, stearinsyre, palmitolsyre, oliesyre, linolsyre, linolensyre, arachidsyre, gadoleinsyre, eicosadiensyre.

 • Xanthoner: a-mangostin, b-mangostin, 3-isomangostin, 9-hydroxycalabaxanthone, gartanin, 8-desoxygartanin.

XANTHONERNE

Det tekniske

Xanthoner er nogle af naturens mest potente antioxidanter, og har vist sig særligt nyttige, når det gælder om at bekæmpe smerter, allergier, infektioner, hudsygdomme og træthed. Xanthoner har desuden en naturlig evne til at angribe svampe- og virusinfektioner. De kan endda hjælpe med at forhindre visse kræftfremkaldende stoffer i at angribe huden.

Xanthoner er naturligt forekommende polyphenoler (antioxidanter), som hovedsagelig findes i mangosteensskallen. Skallen indeholder et polyhydroxy*-xanthone-derivat kaldet mangostin eller beta-mangostin. Fuldt modne frugter indeholder xanthonerne gartanin, beta-disoxygartanin og normangostin.
*) er en form for ketoner.

Det praktiske

Den nyttige del af skallen er den indvendige side, tæt på selve frugten.

Xanthoner har ifølge forskning vist sig at have enestående gavnlige virkninger, da de støtter:

 • Et sundt kredsløb.

 • Kroppens evne til at beskytte sig mod angreb fra frie radikaler, der skader cellerne.

 • En sund aldringsproces.

 • Et sundt immunsystem og en sund inflammationsrespons.

 • Et sundt tarmsystem.

7 MÅDER MANGOSTEEN GAVNER HELBRED OG SKØNHED

Udover at have et højt indhold af xanthoner, C-vitamin og fibre plus få kalorier.

Så har mangosteen disse dokumenterede fordele for sundhed og skønhed:

1. UNDERSTØTTER EN SUND IMMUNRESPONS OG KROPPENS EVNE TIL AT BEKÆMPE INFEKTIONER

Ønsker du at holde forkølelser og influenza fra døren eller bare generelt at forbedre dit immunforsvar? Så er mangosteen helt sikkert en frugt du kan begynde at skrive på indkøbslisten. Som nævnt ovenfor er den pakket med disse xanthoner, der hjælper mange vigtige funktioner i kroppen, herunder immunforsvaret.

Mangosteenens høje indhold af vitamin C hjælper med at lokalisere skadelige, proinflammatoriske frie radikaler, der kan forårsage sygdomme. C-vitamin har også vist sig at stimulere både produktionen og funktionen af leukocytter, de hvide blodlegemer, som beskytter kroppen mod både smitsomme sygdomme og angrebslystne bakterier og vira

2. HJÆLPER MED AT BEKÆMPE INFLAMMATIONER OG ALLERGIER

Studier af mangosteen-ekstrakt har vist anti-allergen og anti-inflammatorisk aktivitet, idet det hæmmer frigivelse af histamin og prostaglandin E2-syntese.

En forsøg i Japan viste, at mangosteen-ekstrakter fungerede bedre som hæmmere af pro-allergi-prostaglandin end den anti-allergi-medicin, man brugte. Ekstrakterne viste sig at være stærke og vellykkede inhibitorer af frigivelsen af histamin og prostaglandin, som begge sættes i forbindelse med inflammationer og allergier. Alfa- og gamma-mangostiner er de to specifikke bioaktive stoffer i mangosteenen, som har vist sig at have antiinflammatoriske virkninger.

3. HJÆLPER MED AT OPRETHOLDE ET SUNDT HJERTE OG KREDSLØB

Xanthonernes potente antioxidante egenskaber har også vist sit at kunne reducere sandsynligheden for at udvikle forskellige kredsløbssygdomme som hjerteanfald, åreforkalkning og slagtilfælde.

Forøget oxidativt stress (hvilket vil sige for mange frie radikaler i kroppen) og for få antioxidanter, er noget der efterhånden er der synes at spille en rolle i udviklingen af hjertesygdomme. Antioxidanter neutraliserer ubalancen mellem produktionen af frie radikaler og kroppens evne til at modvirke eller afgifte deres skadelige virkninger.

Et dyreforsøg foretaget af Center for Advanced Studies i Botany ved Madras Universitet i Indien viste alfa-mangostin (et xanthonderivat fra mangosteenen) havde en kredsløbsbeskyttende effekt. Så det faktum, at mangosteen har et højt indhold af xanthoner, kan være nyttigt til at reducere risikoen for hjerteanfald.

Denne antioxidant har vist sig at spille en afgørende rolle for at opretholde et generelt sundt kredsløb. Et dagligt tilskud af xanthoner påstås at kunne reducere kolesterolniveauet betydeligt, og dermed forbedre hjertets generelle trivsel.

4. HJÆLPER MED AT GØRE HUDEN SMUKKERE OG SUNDERE

Akne: Flere videnskabelige projekter har undersøgt mangosteen-ekstrakters antimikrobielle virkninger, og resultaterne har vist, at især xanthonerne har særlig stærke anti-akne-effekter på grund af deres evne til at bekæmpe bakterierne cutibacterium acnes (de hed tidligere: Propionibacterium acnes). (1, 2)

Rynker: Ud over sine anti-akne-egenskaber kan mangosteen også hjælpe med at beskytte huden mod den for tidlig aldring forårsaget af UV-strålerne fra solen.

Når huden får sol, begynder den at producere metalloproteinaser (MMP), som er enzymer, der hjælper kroppen med at reparere skader på bindevævet fra strålerne, men ikke alle MMP er gavnlige, og nogle af dem nedbryder hudens kollagen og elastin, og det kan gøre huden slap og rynket.

De frie radikaler, som jeg nævner i tide og utide, er ustabile molekyler, der bliver dannet af snavs som luftforurening og cigaretrøg, de kan også øge produktionen af de skadelige MMP.

Som nævnt hjælper antioxidantrige fødevarer med at neutralisere frie radikaler og dermed reducere produktionen af de MMP, der nedbryder kollagen og elastin. Og når det kommer til antioxidantrige fødevarer, ligger mangosteen øverst på hitlisten.

Ifølge Sunburst Superfoods som er en stor amerikansk økologisk onlinebutik, har mangosteenfrugten en ORAC-værdi på 1.780. ORAC* er et begreb, forskere bruger til at bestemme hvor antioxidant-potent en given fødevare er. Til sammenligning har grønkål, som også ligger i superfoodkategorien, en ORAC-værdi på 1.770 og spinat 1.515. Spiselige bær med dybe mørke farver, som f.eks. de sorte immunstyrkende hyldebær, har typisk endnu højere ORAC-værdier.

*) ORAC står for Oxygen Radical Absorbance Capacity

5. FORBEDRER ØJNE OG SYN

Mangosteenens høje indhold af vitaminerne A, C og beta caroten hjælper med at forbedre synet, bekæmpe øjensygdomme og hele skader i øjnene hurtigere.

A-vitamin hjælper med at forebygge tørre øjne, natblindhed og AMD, og styrker hornhinden.

Betakaroten styrker linsen og den gule plet i øjet (macula – som styrer læsesynet og det skarpe syn), desuden reducerer betakaroten skader fra frie radikaler i øjet. Det er også med til at forbedre nattesynet og mindske inflammationer.

C-vitamin (også kendt som ascorbinsyre) hjælper kroppen med at danne og opretholde bindevævet, herunder kollagen som vi også har i hornhinden i øjet.
C-vitamin fremmer også sunde blodkar, herunder de delikate kapillærer i nethinden. Undersøgelser tyder på, at C-vitamin kan hjælpe med at mindske risikoen for dannelse af grå stær og synsnedsættelse på grund AMD (macula degeneration)

LÆS OGSÅ: 6 trin til et bedre syn - helt uden kirurgi

6. NÆRER HJERNEN OG NERVESYSTEMET

Flere af stoffer i den lille, lilla mangosteen, som fx kalium, folinsyre og forskellige antioxidanter er kendt for at gavne vores hjerne- og nervesystem. Folinsyre er kan medvirke til at mindske risikoen for Alzheimers sygdom og tilbagegang i de kognitive evner. Kalium sætter man i forbindelse med en øget blodgennemstrømning til hjernen, skærpet koncentration og bedre nerveaktivitet og forbedret kognition (erkendelse, tænkning, anvendelse af viden etc.).

Mangosteenen indeholder betydelige mængder B6-vitamin. Mangel på B6 er sjælden, men kan forekomme i forbindelse med langvarig sygdom, tarmsygdomme, nedsat nyrefunktion, autoimmune lidelser og afhængighed af alkohol. B6-mangel kan være med til at give depression, mistet appetit og kvalme.

7. KRÆFTFOREBYGGENDE EGENSKABER

Mangosteen har været brugt in adskillige kræftstudier og med positive resultater. Selvom de fleste studier vel at mærke er foretaget “in vitro” dvs. celle- og reagensglasforsøg, viste et forsøg, at mangosteen signifikant var i stand til at bremse væksten af tyktarmscancer.

Et andet forsøg indikerede at mangosteen muligvis kunne bidrage til at bremse udviklingen af prostatakræft.

Et studie som blev offentliggjort i 2016 i International Journal of Oncology, undersøgte alfa-mangostins* anticancer-aktivitet på humane brystkræftceller. Undersøgelsen viste, at a-mangostin satte gang i programmeret celledød af cancerceller, og det blev konkluderet, at a-mangostin kan anvendes som et kosttilskud samt som et potentielt helbredsmæssigt element i behandlingen af brystkræft.

*) xanthon-derivat fra mangosteen

Hudkræft er ofte resistent over for konventionel kemoterapi, men mangosteen har vist sig at have en naturlig evne at støtte bekæmpelsen af væksten af hudkræftceller.

Xanthonerne fra mangosteen-ekstrakter har også vist sig at have naturlige kræftforebyggende egenskaber, potentiale som anticancer-lægemidler eller måske på sigt en erstatning for kemoterapi.

MANGOSTEN I HISTORIEN

Udbredelsen af og kendskabet til mangosteenfrugten uden for Sydøstasien var en langsom og træg proces, for de europæiske opdagelsesrejsende fandt mangosteenplanten meget vanskelig at transportere, fordi den er skrøbelig og let går i forrådnelse. Selv frøene dør i løbet af en ugens tid, hvis de tørrer ud.

Ikke desto mindre var målrettede handelsmænd i stand til at præsentere briterne for frugterne i 1789, men der skulle gå endnu 50 år, før man selv dyrkede dem.

Tidlige beskrivelser af mangosteens smag er: ”blomstret, bittersød, besynderlig og ubeskrivelig”, og "ligesom en perfekt nektarin, tilsat et strejf jordbær og ananas.”

3 OPSKRIFTER MED MANGOSTEEN

solopgangfront.jpg

I alle opskrifterne kan man selv vælge om man vil bruge mangosteenpulver eller den friske frugt.

1. SOLOPGANGSSMOOTHIE

Navnet kommer af dens udseende - ikke hvornår den kan spises.

Udstyr

Ingredienser til 2 stk.

Sådan gør du

 1. Kom mango, havtorn, appelsinsaft, kokos og mangosteen i blender og blend indtil blandingen er jævn.

 2. Tilsæt evt. lidt vand eller kokosmælk, hvis den er for tyk.

 3. Hæld mangodelen i 2 glas.

 4. Kom de frosne bær i sien og hæld kogende vand over dem for at gøre det af med evt. skadelige bakterier.

 5. Skyl blenderen og kom alle ingredienserne til det røde del i den og blend indtil blandingen er jævn og glat.

 6. Hæld den røde blanding på toppen af den gule mangoblanding.

 7. Serveres med det samme.

*) Sådan laver du hibiscusteen

 1. Kom hibiscusblomsterne i et varmesikkert glas eller et krus og hæld det kogende vand over dem.

 2. Lad teen trække i 5 minutter.

 3. Si bladene fra.


2. ANTI- AGING POTION: MANGOSTEEN CACAO LATTE

 1. Blend det hele.

 2. Nyd!

SUNDHEDSMÆSSIGE FORDELE:

 • Mangosteen er en fantastisk tonic for huden og en C-vitamin-booster.

 • Kakao er en ren anti-inflammatorisk indsprøjtning af energi og mineraler.

 • Himalayasalt giver lidt ekstra støtte til nyrerne.


3. DEN BEDSTE SVAMPE-CHOKOLADESMOOTHIE

Denne smoothie er meget immunstyrkende, den leverer dagens nødvendige mineraler, og nok dopamin til at booste din mentale energi.
Svampe er stærke adaptogene kilder – dvs. sige, at de lindrer stress og giver og tager alt efter hvad din krop har brug for = en dejlig healende oplevelse i hele kroppen.

Til 1-2 portioner

 • 3 frosne bananer

 • 2 dadler

 • 2 spsk. kakaopulver

 • 1 tsk. af dit yndlingssvampepulver (jeg foretrækker ½ tsk. reishi og ½ tsk. cordyceps)

 • 1 tsk. mangosteenpulver

 • 4 dl mandelmælk ( eller hjemmelavet)

 • 1 knvsp. cayenne (valgfrit)

 • Evt. en lille håndfuld isterninger

Sådan gør du

 1. Bland alle ingredienser, indtil alt blandinger er jævn og glat. Hvis du ønsker en tykkere konsistens, så tilsæt lidt mere banan eller dadler, hvis du vil have den tyndere, så tilsæt mere mandelmælk.
  God fornøjelse!!

TIP: Du kan også bruge denne smoothie som en ”smoothie bowl”. Kom blandingen i en skål og top med lækket fyldt som banan, müsli, kakaonibs, mandler og kokosnød.


Flere sunde og inspirerende artikler:

Forbehold:

Alle oplysninger i denne blog er kun til orientering, og bør ikke tages som medicinsk rådgivning. Udtalelserne i denne blog er ikke blevet evalueret af sundhedsmyndighederne. Produkter og alle de offentliggjorte oplysninger knyttet til denne blog, er ikke beregnet til at diagnosticere, behandle, helbrede eller forebygge nogle sygdomme. Oplysningerne i denne blog kan ikke erstatte en konsultation med din læge, og skal ikke opfattes som medicinsk rådgivning. Hele indholdet af denne blog er baseret på Hanne Robinsons meninger. Ved at læse og bruge denne blog accepterer du, at bruge denne publikation udelukkende til personligt oplysende brug, og ikke som en erstatning for medicinsk eller anden professionel rådgivning.