Alt om mystiske Palo Santo

palodk.jpg

Leg med ild

"Har du røget pot?" Min mand løftede næsen, mens han så på mig med øjne så store som tekopper.

"Nej da! Det er palo santo skat." Svarede jeg. "Jeg har spredt røgelse."

Udtrykket på hans ansigt vendte tilbage til normal. Ikke længere overrasket over sin kone vendte hans næsebor og øjne også tilbage til standard størrelse.

"Hvordan kan det være sundt?" Han viftede noget røg væk. "Pas nu på, at dit videnskabelige projekt ikke sætter gang i vores brandalarmer."

Med dette indlæg har jeg bevæget sig lidt ud over de videnskabelige grænser. Jeg er nemlig trådt ind i den småreligiøse afdeling, og er fulgt i de sydamerikanske shamaners fodspor (og de new yorkske yogiers), hvilket har ført mig til træsorten palo santo og dens ret vilde olie, harpiks og røgelse, som tilsyneladende kan gøre ting og sager for hjem, krop, hud og ånd. 

Men det er ikke bare tro det hele, for når man undersøger indholdet nærmere i denne plante, så forstår man, hvorfor den er så værdsat på så mange planer, og hvorfor den bliver stadig mere populær.

Læs videre og lær alt om hvordan røg kan rense et rum, hvordan lugte påvirker hjernen og kroppen, og om hvordan man smudger.

Og så får du selvfølgelig også opkrifter på palo santo-te og bodylotion.


Dette indlæg indeholder affiliate links til de produkter, som jeg selv bruger eller kan anbefale. Hvis du køber produkter gennem disse links, vil prisen være den samme for dig, og jeg vil modtage en lille provision, som hjælper med til at støtte denne blog. 


Hvad er palo santo?

Palo santo (Bursera graveolens) er kendt som et helbredende og et åndeligt træ.

Det vokser i det nordlige Argentina, Paraguay, Peru, Bolivia, Brasilien og de kystnære tørre skove i Ecuador. De indianske shamaner fra Andesbjergene og Amazonas har brugt det i århundreder (på spansk betyder det bogstaveligt "hellig pind"), og i disse områder anses det for det vigtigste dufttræ til røgelse og ceremonier.

Det er et træ med et meget højt indhold af æteriske olier, og tilhører samme botaniske familie som frankincense og myrra - Burseraceae-familien.

Dets olie og aromatiske harpikser er kendt for at kunne stimulere immunsystemet og bekæmpe inflammationer, og røgen menes at vække spiritualitet og fremkalde mindfulness og væren i nuet – og så er den en fremragende naturlig myggeafleder.

Normalt høster man kun grene og kviste, der selv naturligt er faldet fra træet. Desuden siger traditionen, at et træ eller dets grene skal have ligget døde i 4-10 år, før dets medicinske og mystiske egenskaber begynder at komme til live.

 
Træet dør alene for at kunne give liv til andre.
— Dante Bolcato, palo santo ekspert fra Ecuador.

Flere sunde artikler:

Når man bruger palo santo som røgelse, vil strejf af anis, mynte, citrus og fyrrenåle fylde luften - og med den vil man muligvis også opleve en følelse af fredfyldthed.

Den destillerede palo santo-olie er gylden-gul, med en frisk og intens citrus aroma. Under citron-topnoterne er subtile harpiksagtige trænoter og et strejf af noget medicinsk, hvilket giver olien en spændende kompleksitet.

Fun Fact: Han- og hun- palo santo-træerne vokser i familier, én han blandt otte hunner. (Dante Bolcato).

HVAD ER DER SÅ SÆRLIGT VED PALO SANTO?

De oprindelige folk i Andesbjergene har brugt palo santo til åndelig renselse og rensning af energi i tusinder af år, og den menes også at have en masse mystiske egenskaber.

Den opstigende røg fra de brændende pinde menes at fjerne negativ energi, og genskabe ro og balance. 

Den bruges til at rense lokaler og boliger for dårlig energi, og til at bringe held og lykke (hvilket nogle gange kan referere til klinisk sygdom). Men det er ikke kun et rums energi, der kan renses, det kan en persons energifelt også – energifeltet defineres som området rundt om en person, der absorberer og afleder udefra kommende følelser og energipåvirkninger. Røgen kan også helbrede fysiske lidelser.

Palo santo siges også at have en spirituelt opløftende effekt, og den er en fast del af de shamaniske ritualer, men den er også et vigtigt redskab til fordybelse af meditation, øget kreativitet og til at stimulere ved aktiviteter der kræver vedvarende koncentration. 

Udover dens anvendelsesmuligheder indenfor de mentale og spirituelle områder, så tyder det på, at palo santo også har lovende egenskaber, når det handler om at øge immunforsvaret og bekæmpe sygdomme.

 

PALO SANTOS HELBREDende EGENSKABER

Palo santo-træet indeholder omkring 112 forskellige kemiske forbindelser, hvilket giver det potente antibakterielle, antiseptiske, anti-svampe, antiinflammatoriske, dulmende og insektmiddel -egenskaber, der kan hjælpe med at lindre sygdomme, forkølelser, allergier, hovedpine, reumatiske smerter, hudlidelser, såvel som depression, angst og stress.

terpener.jpg

Palo santo-olie består blandt andet af molekylerne mono-terpener (78,2%) og sesqui-terpener (9,6%).

De to vigtigste bestanddele i monoterperne, og som er det, der giver palo santo sine helbredende egenskaber, er limonene (58,6% - hvilket er et meget højt indhold) og alfa-terpineol (10,9%). (Kilde)

LIMONENE

Limonene er det stof, der giver planter deres behagelige citrusduft. Det er en orangefarvet olie, som man typisk finder i citrusolier som appelsin-, citron-, mandarin-, lime- og grapeolie, men som man også finder i store mængder i cannabisolie. Faktisk er det limonenen, som er det højt efterspurgte og helende stof i cannabisolien - med koncentrationer så høje som 16% - bemærk, at cannabisoliens limoneneindhold er noget lavere end palo santos...

Limonene har et væld af helbredsmæssige egenskaber – her bare 8 af dem:

 1. Øger immunforsvaret. Limonene er antiinflammatorisk og en stærk antioxidant.

 2. Forbedrer galdeblærens sundhed. Limonene er klinisk blevet brugt til at opløse kolesterolholdige galdesten og til at fjerne "fedtslam" fra galdeblæren.

 3. Lindrer fordøjelsesproblemer. På grund af limonenes neutraliserende effekt på mavesyren og dens understøttelse af sunde tarmbevægelser, har den også vist sig effektfuld mod sure opstød og halsbrand.

 4. Kan forebygge og bekæmpe kræft. Limonene har i laboratorieforsøg vist sig at kunne blokere kræftfremkaldende kemikalier og dræbe kræftceller. Men mere forskning er nødvendig.

 5. Kan forebygge fedtlever og insulinresistens. Limonene hjælper med at forhindre de fedtophobninger, der resulterer i en fedtlever, samtidig med at det forebygger insulinresistens (prædiabetes og diabetes).

 6. Antibakterielle egenskaber. Planter bruger selv limonene til at dræbe patogener.

 7. Virker slankende. Limonene har en svag appetithæmmende effekt, og hjælper med at forhindre vægtøgning.

 8. Løfter humør og mindsker angst og søvnløshed. Limonene har en angstdæmpende effekt, virker beroligende på nerverne og kan forbedre søvnmønstre.

ALFA-TERPINEOLET

Alfa-terpineol er mest kendt for at være en vigtig bestanddel i fyrretræsolie, men det udgør også en betydelig del af palo santo. Det kan dræbe patogener, og har antibakterielle, anti-svamp, antiinflammatoriske og antivirale egenskaber. Det kan rense luften ved at hjælpe med at eliminere forskellige toksiner, der kan leve i hjemmet. Læs mere om den funktion nedenfor i afsnittet om rensende røg. 

For humøret virker det varmende og opløftende.

SESQUITERPENERNE

 1. Udviser anticancer aktiviteter.

 2. Er antiseptisk.

 3. Er antiinflammatorisk.

 4. Virker beroligende mod inflammeret væv.

 5. Kan påvirke følelser og hormonbalance kraftigt.

 6. Støtter leveren.

 7. Stimulerer kirtlerne.

 8. Forøger iltmængden omkring pinealkirtlen og hypofysen.

PALO SANTO OG HJERNEN

Det er efterhånden længe siden at yogastudier begyndte at introducer palo santo til et bredere publikum, og dermed bidrog til den efterhånden høje efterspørgsel på palo santo-duften - og det er ikke kun for at camouflere duften fra de hårdtarbejdende yogier i shalaen.

Det har nok mere noget at gøre med, at palo santo indeholder de sesquiterpener, jeg nævnte ovenfor, hvilket betyder, at den er i duftfamilie med frankincense og myrra. Dufte som er dem man bruger, når man gerne vil et lag dybere i sin åndelige praksis. Disse duftolier er typiske ingredienser i meditationsblandinger, og er kendt for at kunne understøtte eftertanke, selvrefleksion og har dybe rødder i mystiske ritualer.

Men det er ikke kun hippe røgtåger, der taler her….

Test med frankincense på rotter aktiverede proteinet TRPV3, som er et almindeligt protein, der findes i alle pattedyrs hjerner. Proteinet spiller bl.a. en rolle som varmeføler i huden, men det kan også have en stærk anti-depressiv og angstdæmpende effekt, hvilket også kan have den effekt, at det efterlader en med en følelse af at være åben og afslappet, og den tilstand hjælper med at få ro på sindet og at kunne være i en ren betragtende tilstand.

Så det giver god mening, at mange religioner og åndelige praksisser involverer røg fra Burseraceae-trætyper som palo santo, frankincense og myrra, da det kan bidrage med at skabe en følelse af rolig observation og refleksion over livet, samtidig med at det giver mulighed for planlægge fremtiden enklere og mindre stressende.

Deltagelse i en palo santo-ceremoni siges at kunne hjælpe folk til at føle sig mere fredfyldte og lykkelige.

PALO SANTO OG HUDEN

Palo Santo har meget let ved blive absorberet i huden, og den er en sød og blød olie. Man kan blande den i sin foretrukne olie (fx kokos, oliven, ferskenkerne, etc. ) og bruge den til massage eller som en del af sin hudplejerutine.

5 MÅDER PALO SANTO PLEJER HUDEN PÅ

 1. Det høje indhold af limonene i olien øger produktionen af nye celler og blodkar, forbedrer heling af huden, og har styrkende og foryngende egenskaber.

 2. Samme limonene har stærke anti-inflammatoriske egenskaber, der også hjælper med at beskytte og heale huden.

 3. Olien hjælper med at øge vævshævelse, hvilket lindrer muskel-, knogle- og ledsmerter.

 4. Med sine antioxidante- og antibakterielle egenskaber er den særlig velegnet til tør og aldrende hud. Da den også er med til at øge kollagenniveauet, medvirker den til at reducere rynker.

 5. Palo santo hjælper med at bekæmpe bakterier på huden, hvilket beskytter og heler huden, og gør den til et godt middel mod akne.

6 MÅDER MAN KAN BRUGE PALO SANTO PÅ

1. RØGELSESCEREMONI - SMUDGING

Røgelsesceremonier eller at ”sprede røgelse” er det palo santo er mest berømt for. ”Smudging” er det engelske ord for den handling, og som jeg synes dækker begrebet bedst. Når man smudger, bruger man røgen fra hellige urter som fx salvie eller palo santo-pinde, til at rense eller velsigne steder og mennesker.

Mange smudger når de flytter ind et nyt sted eller checker ind på et hotel for at rense de nye lokaliteter. 

Man kan også udføre en smudging-ceremoni, efter at man har fået dårlige nyheder, eller som led i at man forbereder sig på en betydelig ændring i sit liv. Eller smudging kan hjælpe med at håndtere efterdønningerne fra et skænderi eller langvarig sygdom.

Man kan sige sine hensigter ind i røgen og ”sende” dem til "Lyset" med blide opadgående håndbevægelser eller man kan bruge en fjer til formålet. 

Rent lavpraktisk kan det også holde myg væk.

Nedenfor finder du en udførlig manual til, hvordan man kan udføre en smudgingceremoni.

2. AROMATERAPI

Duftlamper og duft-diffusere med palo santo-olie giver ikke bare en dejlig duft i et rum, den æteriske olie har også andre gode egenskaber. Duften kan:

 • Bruges til at berolige angst og panikanfald.

 • Muntre en op og lindre på tristhed, især hvis man kombinerer den med andre anti-depressive olier som blodappelsin, frankincense og neroli.

 • Fremme en følelse af fredfyldthed (man kan evt. tilføje en dråbe frankincense også).

 • Bruges til at få jordforbindelse (grounde), slappe af og berolige krop, sind og ånd.

 • Sammen med et par dråber citronolie og en dråbe pebermynteolie kan den forbedre koncentrationen.

 • Holde myg og andre insekter på afstand.

 • Bruges hjemme og på arbejdet til at rense og beskytte.

4. DAMPBAD

Damp er særlig godt til åndedrætssystemet, herunder bihuler, hals og bryst, men også til at lindre symptomer på infektioner og allergier. 

Det støtter immunfunktionen i influenzasæson og ved forkølelser, og et dampbad virker desuden dejligt og klarende.

 • Tilsæt et par dråber palo santo-olie til en skål kogende vand, dæk hoved og skål med et håndklæde og træk vejret dybt et minuts tid og gentag nogle gange.

5. TE

Hav palo santo-te som en del af dit urtemedicinskab. Teen er god til åndedræt-, urin-, og tarmproblemer og til at løfte humøret.

OPSKRIFT PÅ PALO SANTO-TE:

Dette er som en energigivende te. Man behøver kun en lille smule, da træet er smagsmættet. Følg de simple instruktioner til denne te, og forvent at opleve et mentalt, fysisk og følelsesmæssigt boost.

Ingredienser:

 • 1 Palo santo-pind

 • Vand (2-4 dl for hver tsk. spåner)

 • Honning eller anden foretrukket sødemiddel

Sådan gør man:

 1. Høvl tynde flager af palo-pinden med en kniv.

 2. Kom 1 tsk. spåner i 2-4 dl varmt vand.

 3. Afhængig af hvor kraftig man kan lide den, kan man lade teen trække i 10 minutter eller mere. For kraftigere smag kan man tilføje flere spåner.

 4. Si spånerne fra.

 5. Tilsæt evt. lidt sødemiddel. Jeg bruger ahornsirup eller honning.

 6. Find en hyggekrog, tænd et stearinlys, sæt dig med god bog og oplev freden sænke sig over krop og sind.

6. UDVORTES BRUG

Med sin bløde og søde duft er palo santo-olie ideel i massageolier og hjemmelavede cremer. Her lidt ideer til brug:

 1. En dråbe palo santo-olie kan fx duppes på den store knogle, der stikker ud forenden af nakken eller på rygsøjlen - det vil hjælpe med at fordybe afslapning.

 2. Kom et par dråber palo santo på tindingerne, nakken, hjertet eller under fødderne inden du mediterer for at afværge negative følelser.

 3. Kom 4-5 dråber olie i en skål med vand. Dyp et stykke bomuldsstof eller en vatrondel i det og brug det som et koldt kompres til berolige og afslappe et sted på kroppen.

 4. Bland palo santo-olie i din massageolie det vil hjælpe med at løsne op for spændinger og infiltrationer.

 5. Palo santo i massageolie vil også hjælpe med at øge afslapning og med at genoprette balance i hævede led.

 6. Prøv en kombination af palo santo og kamilleolie mod alle former for betændelser og ledsmerter.

 7. Brug det som et antiseptisk middel til at fjerne urenheder fra hud og krop.

 8. Prøv det sammen med andre lægende æteriske olier som fx immortelle og manuka mod hudinfektioner som akne.

 9. Palo santo-olie påført huden kan hjælpe med at hele beskadiget hud og med at genopbygge skader på sener.

Palo santo passer godt sammen med andre æteriske olier som frankincense, myrra, patchouli, hvid salvie, lavendel, neroli, rose, ylang ylang, sandeltræ.

OPSKRIFT: HJEMMELAVET BODY BUTTER MED PALO SANTO, FRANKINCENSE & MYRRA

Denne naturlige bodylotion fugter huden og tilføjer vigtige vitaminer og næringsstoffer. Derudover toner, løfter, heler og beskytter de æteriske olier huden samtidig med at de leverer en skøn og beroligende duft.

Ingredienser:

Sådan gør man:

 1. Kom alt nøddesmør og kokosolien i et vandbad med ca. 60 ° C varmt vand.

 2. Rør indtil alt er smeltet

 3. Fjern fra varmen, tilsæt den flydende olie og de æteriske olier.

 4. Afkøl i køleskabet 1-2 timer eller indtil olierne begynder at hærde.

 5. Brug piskekrogene på håndmikseren og pisk i 5-10 minutter indtil blandingen er godt luftig.

 6. Kom blandingen i en sprøjtepose eller i en frysepose, hvor du skærer et lille hul i nederste hjørne.

 7. Tryk blandingen ud i en krukke, der har skruelåg eller patentlukning.

 8. Opbevares ved temperaturer under 23 ° C (ellers smelter det).

VÆR FORSIGTIG OG OPMÆRKSOM:

Bemærk at palo santo-olie ikke bør anvendes på huden ufortyndet. Det er ok med en dråbe her og der som beskrevet ovenfor, men derudover bør man altid blande den koncentrerede palo santo med en planteolie som fx kokos, oliven, mandel, ferskenkerne, avocado, kukui etc. Blandingsforholdet bør være1-2% palo santo.

Nogle mennesker reagerer med hudirritation på citrus-, frankincense- og palo santo-olier. Så test den på et lille område på armen først for en sikkerheds skyld. Vær ekstra varsom ved brug på børn og kæledyr.

Brug ikke palo santo på små børn, ældre, personer med epilepsi, gravide og ammende kvinder.

 

HVOR KAN MAN KØBE PALO SANTO?

Palo santo-træerne er blevet voldsomt overfældet i Sydamerika, især i Ecuador - hvor træerne en gang voksede i enorme mængder, er antallet nu kritisk reduceret. Der gælder derfor nu strenge love de fleste steder om hvordan og hvor meget der må sælges og samles, men den stigende efterspørgsel har også skabt grobund for ulovlig handel.

Hvis man gerne vil købe den ægte og vilde palo santo, er det derfor vigtigt, at man sikrer sig, at det kommer fra en forhandler med rette etiske indstilling. Så lidt research er anbefalet før man trykker på køb-knappen.

Firmaer eller personer der sælger palo santo-olie alene under navnet ”Holy Wood Oil” og til lave priser på Internettet skal man holde sig fra. Tjek også at INCI-navnet ”Bursera graveolens” indgår i varebeskrivelsen, på den måde er der større chance for, at man får en ægte. Økologiske og 100 procent rene olier giver de fleste og bedste fordele, og er de eneste, der kan anbefales.

JEG KØBER FRA ANIMA MUNDI HERBALS:

Nu er blevet det tid til at tage katten på skødet, tænde op i røgpindene og komme i det mystiske humør…

ALT OM SMUDGINg

palosmoke.JPG

HVAD ER SMUDGING – ELLER HVAD VIL DET SIGE AT SPREDE RØGELSE?

Smudging er som nævnt det engelske udtryk for en traditionel åndelig ceremoni, hvor man bruger røgen fra hellige planter som fx palo santo og salvie til at uddrive negativ energi og genoprette balancen hos en person, en gruppe, et område eller alle tre ting. Ceremonien er meget enkel og meget styrkende, og man behøver ikke noget dyrt udstyr for at komme i gang med det. 

Man kan sige sine hensigter ind i røgen, samtidig med at man vifter røgen forsigtig i opadgående bevægelse ved hjælp af en fuglefjer eller bare sin hånd.

HVORDAN MAN SMUDGER – RITUALET

rogelsesritual.png

1. Åbn en dør eller et vindue, da den uønskede energi, man forsøger at fjerne, skal have en vej ud. Lad døren eller vinduet være åbent i en times tid efter at rum / bolig er renset.

Eksempler på uønsket energi: Energien efter en voldsom fest, et krisemøde på arbejdspladsen, et skænderi, sygdom etc.

2. Værktøjerne: Husk, at du leger med ild, så det er en fordel at have lidt redskaber, der kan beskytte fingre og tøj. De professionelle typer bruger abeloneskal til at holde salvien i, men når man smudger med palo santopinde, synes jeg ikke, at det er nødvendigt. 

Du kan også bruge en fuglefjer til vifte og sprede røgen rundt i rummet med. Fjer siges at hjælpe med at fjerne mere genstridig energi fra kroppen og energifelterne.

Jeg har til gode at udføre med fjer og abeloneskal, og når man smudger med palo santo fungerer det fint uden rekvisitter.

3. Dresscode: Overvej den sorte garderobe, da du jo vifter med røg fra glødende urter meget tæt på kroppen.

Spirituelt set bærer shamaner sort, når de udfører riter, ritualer, ceremonier, rensning af boliger, uddrivelser eller healinger, for at forblive usynlige overfor ånden / entiteten og for at forhindre at noget kan klæbe til den åndelige udøver.

Fra et mere psykologisk synspunkt giver det at bære sort følelsen af ro, at være i kontrol, beskyttet og at have jordforbindelsen - præcis den måde man gerne vil have det på, når man er i færd med at fordrive et og andet uvæsen.

4. Tænd pinden: Jeg bruger et stearinlys, fordi en lighter bliver for varm og en tændstik er for kort til formålet. Hold på palo santo-pinden så langt fra den brændende ende som muligt. Hæld den i en 45 graders vinkel, tænd den, lad den brænde i ca. 10 sekunder, og pust så forsigtigt flammen ud. Nu skulle der gerne være en god orange glød i den tændte ende.

5. Vift og gå: Gå langsomt igennem rummet, mens du vifter røgen rundt i rummet.

Skub røgen ind alle steder i boligen. Når du passerer en åben dør eller et vindue, kan du skubbe røgen udenfor og sende de negative energier med den.

Glem ikke dørkarme og vinduesrammer - der kan godt sidde lidt gammelt og kedeligt energi der, der trænger til at blive røget ud.

Hvis gløden på din pind begynder at falme, kan du puste forsigtigt på den eller give den lidt ild igen. 

6. At fjerne negativ energi fra sig selv eller andre: Pas på hud, øjne, hår og tøj. Sommetider flyver der lidt aske rundt. Så sæt evt. håret op og væk fra ansigtet. Det er kutyme at smudge sig selv, inden man begynder at rense andre. Og inden man begynder at vifte røg mod en anden, skal man lige bede dem om at lukke øjnene først. 

Start fra toppen af hovedet og bevæg røgen rundt om hovedet, ned foran overkroppen mod fødderne – først kører man kroppens forside og bagefter bagsiden. Husk også håndfladerne og fodsålerne. Brug fjeren som en vifte til at holde røgen i gang og at styre den med.

7. Sig et mantra: Når man har sørget for, at der er velventileret i lokaliteterne, og når palo santopinden eller urterne har fået glød, kan man evt. begynde at sige et mantra for at få tingene på gled. Det kan fx lyde således: "Enhver energi der ikke er til min største og højeste nytte, bør skride af helvedes til. Forlad venligst gennem det åbne vindue / dør ".

8. Luk og sluk: Den bedste måde at slukke palo santo-pinden på er ved at lægge den glødende ende på en sten, i en ildfast skål, i jord eller i sand, indtil der ikke længere kommer røg fra den. Brug ikke vand til at slukke den med - det vil ødelægge træet, og gøre det sværere at tænde næste gang.

Opbevar pinden i en ildfast skål, tallerken eller i en beholder til røgelsespinde indtil du vil bruge den igen. Dobbelttjek at alle gløder er helt slukkede.

HVORDAN KAN RØG VÆRE RENSENDE?

Det er ikke hver dag, at man hører røg og ren i samme sætning. Men når røg kommer fra visse planter som salvie eller palo santo, kan den defineres som medicinsk røg, fordi den er i stand til at dræbe bakterier og lade luften med negative ioner.

NEGATIVE AND POSITIVE IONER

Har du nogensinde lagt mærke til, hvordan du har det, når du står tæt ved et vandfald eller går inde i en skov? 

Du indånder den friske, rene luft, og du føler dig straks mere energisk, men samtidig rolig, levende, og frisk. Det er de negative ioner, der er på spil.

Når urfolk, shamaner eller helt almindelige mennesker generelt snakker om negativ og positiv energi, refererer det højst sandsynligt til de negative og positive ioner.

Et molekyle med flere positive elektroner end negative bærer en positiv ladning. Og omvendt, når et molekyle har en ekstra negativ elektron, har den en negativ ladning. Vi kalder disse molekyler for positive og negative ioner.

Positivt ladede ioner dominerer indendørs. Elektromagnetiske felter, fluorescerende lamper, tæpper, aircondition, metal, plastik og dårlig luft er alt sammen med til at øge antallet af positive ioner i et miljø. Positivt ladede ioner har en negativ indvirkning på vores fysiske og mentale sundhed, og de er forbundet med en stigning i allergier, infektioner, sløvhed, depression, angst.

Negativt ladede ioner har en positiv virkning, og de er rigelige i naturen med de højeste koncentrationer, tæt på vand der falder (bølger/vandfald) og i gamle skove - især fyrreskove leverer en stor mængde negative ioner. Disse negative ioner løfter humøret ved at øge serotoninniveauerne. De hjælper også med at stabilisere blodtrykket, forbedre kroppens syrebasebalance, styrke knoglerne, bedre immunforsvaret, fremskynder helingsprocesser, og rense luften og meget mere godt.

I naturen dannes negative ioner på forskellige måder. Ca. halvdelen af de negative ioner dannes ved luftstrømfriktion, når vand falder og af planter. Fx løber de fra bladene på planter - største leverandører er fyrretræer og aspargesbregner.

Hvis man ikke har adgang til en fyrreskov eller bor i nærheden af faldende vand, kan man gøre brug af smudging i stedet. Brændende palo santo, salvie eller andre urter neutraliserer den positive ladning, og frigiver store mængder negative ioner ud i luften.

- måske har alt det alfa-terpineol, som der er i palo santo ligesom i fyrretræerne, også noget at gøre med det, men det er bare mit ræsonnement over ligheden mellem fyrretræsharpiks og palo santo harpiks.

RØG DER RENSER

Ikke alene kan medicinsk røg lade luften med negative ioner. Nylige undersøgelser har også vist, at røgen kan være et kraftigt antiseptisk middel, der kan rense luften i et begrænset areal for 94% af rummets skadelige patogene bakterier i op til 24 timer.

APPENDIKS - HVORDAN PÅVIRKER RØG, DUFT OG ÆTERISK OLIE KROPPEN?

Det limbiske system i hjernen understøtter en række funktioner, herunder følelser, adfærd, motivation, langsigtet hukommelse og det styrer ved at påvirke hormoner og det autonome nervesystem. Det autonome nervesystem regulerer funktioner som hjertefrekvens, fordøjelse, vejrtrækning, pupilrespons, vandladning og seksuel ophidselse, og er den primære mekanisme der kontrollerer kæmp-eller-flygt-responsen.

Det limbiske system i hjernen understøtter en række funktioner, herunder følelser, adfærd, motivation, langsigtet hukommelse og det styrer ved at påvirke hormoner og det autonome nervesystem.
Det autonome nervesystem regulerer funktioner som hjertefrekvens, fordøjelse, vejrtrækning, pupilrespons, vandladning og seksuel ophidselse, og er den primære mekanisme der kontrollerer kæmp-eller-flygt-responsen.

ÆTERISKE OLIER OPTAGET GENNEM HUDEN

Molekylerne i æteriske olier er små nok til at de kan trænge igennem hudens overflade.

Molekylerne bevæger sig gennem det øverste lag af huden (epidermis) ned til læderhuden (dermis) og herfra ud til blodårerne, hvorfra de kan cirkulere til alle dele af kroppen.


Forbehold:

Alle oplysninger i denne blog er kun til orientering, og bør ikke tages som medicinsk rådgivning. Udtalelserne i denne blog er ikke blevet evalueret af sundhedsmyndighederne. Produkter og alle de offentliggjorte oplysninger knyttet til denne blog, er ikke beregnet til at diagnosticere, behandle, helbrede eller forebygge nogle sygdomme. Oplysningerne i denne blog kan ikke erstatte en konsultation med din læge, og skal ikke opfattes som medicinsk rådgivning. Hele indholdet af denne blog er baseret på Hanne Robinsons meninger. Ved at læse og bruge denne blog accepterer du, at bruge denne publikation udelukkende til personligt oplysende brug, og ikke som en erstatning for medicinsk eller anden professionel rådgivning.