Bliv klar til snotnæse-sæsonen. 7 sunde grunde til at lave sin egen hyldebærsirup i år

English 🇬🇧

Dette indlæg indeholder affiliate links. Du kan læse om min affiliatepolitik her

elderberry_syrup.jpeg

Jeg faldt lige over nogle tørrede hyldebær i køkkenskabet forleden, som mindede mig om, at det da er tid til at forberede sig til vinterens snotnæse-tendens. 

Jeg fandt en hyldebærsirupopskrift ovre hos Mountain Rose Herbs og blev glædeligt overrasket over, hvor lækkert den smager. Og selvom man kun skal tage 1-2 tsk om dagen, har jeg svært ved at begrænse mig til under 4 tsk…

Jeg er faktisk allerede en hyldebærsirupsmisbruger.

Hyldebær er faktisk en af de remedier, der hjælper mig med at holde mig sund og stærk gennem efteråret og vinteren og dermed influenza-sæsonen. Hyldebær kan nemlig noget helt særligt. Læs videre og find ud af hvad.

I bunden af dette indlæg finder du en nem og super velsmagende opskrift på hyldebær-sirup.

Hvad er hyldebær?

Hyldebær er små, sortlilla bær, der vokser på hyldebusken. Den hedder også bare hyld eller almindelig hyld.

Sambucus nigra er det videnskabelige navn på den mest almindelige hylde-sort, og det er også den mest sort, der er lavet mest forskning på.

Hyldebær er hjemmehørende i Europa, Afrika og dele af Asien, men er efterhånden også blevet ret almindelig i USA. Den har løvfældende blade, hvide blomster (hyldeblomster), og bærene går fra grønne til røde til sorte. Man kan tit finde hyld i skove og hegn.

Hyldebær som medicin gennem historien

Min far plejede at lave varm "hyldebærsaft" (jeg tror det var det, han kaldte det) og proppede det i sin familie i et forsøg på at holde os snotfrie gennem vinteren.

Det var dog ikke hans egen opfindelse.

Det viser sig nemlig, at mennesker op gennem historien har brugt mange dele af hyldebærbusken til mange slags medicinske og kulinariske formål.

Man brugte blomsterne og bladene til smertelindring, hævelser, betændelsestilstande og til at få gang i sved og tis.

Hyldebærbark har været et godt middel til at få gang i maven på og til at fremme opkast.

I dag er det trendy at koge blomsterne med sukker for at lave en sød sirup eller som te.

Jeg har dog kun opskriftserfaring med bærene indtil videre.

Jeg bruger dem hovedsageligt til at lave en helse-sirup / ekstrakt- netop på grund deres meget sunde og healende egenskaber. Og for deres fremragende smag, naturligvis.

Prøv den lækre og meget nemme opskrift på hyldebærsirup nedenfor ↓

elderberry tree.jpeg

7 top sundhedsmæssige fordele ved hyldebærsirup

1. MEGET HØJ ANTIOXIDANT KAPACITET

Hyldebærrets healende potentiale ligger i dets antioxidantpotentiale.

Menneskekroppen er konstant under angreb fra oxidering og fra toksiner i vores omgivelser, såsom tobaksrøg, forurening, ultraviolette stråler mm., og kroppen bruger frie radikaler til at beskytte sig selv med.

Kroppen producerer naturligt disse frie radikaler, der er meget reaktive og ustabile molekyler med en levetid på kun en brøkdel af et sekund.

Men i løbet af den korte tid kan de skade DNA og nogle gange resultere i mutationer, der kan føre til kræft.

Vores krop bruger antioxidanter fra planter til at neutralisere disse skadelige frie radikaler.

Hyldebærs samlede antioxidantkapacitet er en af de højeste af alle små bær og frugter.

Kilde:  Man angiver antioxidanters styrke ved en såkaldt ORAC-værdi.  ORAC-værdien viser hvor god frugt, bær og grøntsager er til at binde sig til frie radikaler og dermed gøre dem uskadelige.  Ved at vælge mad med høje orac-værdier, får du en god antioxidant effekt.  De højeste orac-værdier findes eksempelvis i kakao, grøn te, tørret frugt, tørrede bær og, som du kan se her, i hyldebær.

Kilde:
Man angiver antioxidanters styrke ved en såkaldt ORAC-værdi. 
ORAC-værdien viser hvor god frugt, bær og grøntsager er til at binde sig til frie radikaler og dermed gøre dem uskadelige. 
Ved at vælge mad med høje orac-værdier, får du en god antioxidant effekt. 
De højeste orac-værdier findes eksempelvis i kakao, grøn te, tørret frugt, tørrede bær og, som du kan se her, i hyldebær.

2. RIG PÅ NÆRINGSTOFFER

Blandt mange andre vigtige næringsstoffer har hyldebær et meget højt indhold af C-vitamin, A-vitamin, B6-vitamin, jern og kalium.

Hyldebær er også en af de mest største kilder til flavonoider, der hedder anthocyaniner, en gruppe af plantestoffer med antioxidante virkninger og immun-understøttende egenskaber.

Anthocyaniner er farvepigmenterne, der giver røde, lilla og blå planter deres fyldige farve. Udover at fungere som antioxidanter og bekæmpe frie radikaler, kan anthocyaniner levere antiinflammatoriske, antivirale og kræftbekæmpende fordele.

3. Støtter immunforsvaret & lindrer influenzasymptomer

En af de mest undersøgte egenskaber ved hyldebærsirupen er dens kraftfulde immunstyrkende effect. Mest af alt på grund af de førnævnte anthocyanidiner, som man ved virker immunstimulerende.

Flere undersøgelser støtter brugen af ​​hyldebærsirup mod influenzasymptomer. Specifikt binder flavonoiderne i ekstrakten til H1N1 humant influenzavirus såvel som H5N1 aviær influenzavirus.

En undersøgelse fra 2009 med vilkårlige patienter inddelt i to grupper, gav den ene gruppe fire doser af 175 milligram proprietær hyldebærekstrakt dagligt, og den anden gruppe fik en placebo-udgave i to dage. Gruppen, der blev behandlet med ekstraktet, viste en signifikant forbedring af de fleste influenzasymptomer, mens placebogruppen ikke viste nogen forbedring i symptomernes styrke. Forskerne konkluderede, at ekstrakten er effektiv til at kontrollere influenzasymptomer.

En anden undersøgelse offentliggjort i Journal of International Medical Research viste, at når man tager ekstrakten inden for de første 48 timer efter starten af ​​influenzasymptomer, kan det forkorte varigheden af ​​influenzasymptomer med i gennemsnit fire dage.

De ovennævnte vitaminer bidrager også til de immunforstærkende egenskaber

  • A -vitamin spiller en afgørende rolle for at opretholde kroppens naturlige forsvar. Dette inkluderer slimhinderne i øjnene, lunger, tarme og kønsorganer, der hjælper med at fange bakterier og andre infektiøse typer.

A -vitamin er også involveret i produktionen og funktionen af ​​de hvide blodlegemer, som hjælper med at gribe og fjerne bakterier og andre patogener fra blodbanen. Derfor kan en mangel på A -vitamin øge ens modtagelighed for infektioner plus forsinke ens bedring, når man bliver syg.

  • B6-vitamin hjælper kemiske reaktioner i immunsystemet med at fungere bedre og med at beskytte kroppen mod infektioner. Undersøgelser foretaget med ældre personer har forbundet lave niveauer af B6 -vitamin med svag immunrespons.

  • C -vitamin er involveret i mange dele af immunsystemet.

Det hjælper flere vigtige celler i immunsystemet (f.eks. T -celler) med at udføre deres job.

Det hjælper med at fremme produktionen af ​​hvide blodlegemer, som hjælper med at beskytte kroppen mod infektioner.

Det hjælper hvide blodlegemer med at fungere mere effektivt, og beskytter dem mod skader forårsaget af potentielt skadelige molekyler, som de frie radikaler.

Det er en væsentlig del af hudens forsvarssystem. Det bliver aktive transporteret til huden, hvor det kan fungere som en antioxidant og hjælpe med at styrke hudens barrierer, og kan forkorte sårhelingstid.

4. styrker ÅNDEDRæT & bihuler

Med hyldebærrets antiinflammatoriske og antioxidant egenskaber giver det mening, at det også kan bidrage med at behandle bihuleproblemer. En bihulebetændelse er en tilstand, hvor hullerne omkring næsepassagerne bliver betændte, og denne antivirale urt har vist sig at have potientiale som et naturligt bihulebetændelses-middel.

Ifølge The Herbal Apothecary understøtter hyldebær kroppens naturlige proces med overproduktion af slim.

5. Hjælper med at styrke huden

C -vitamin er en vigtig del af hudens forsvarssystem. Det transporteres aktivt til huden, hvor det kan fungere som en antioxidant og hjælpe med at styrke hudens barrierer og kan forkorte sårhelingstiden.

Hyldebærs indhold af bioflavonoider, antioxidanter og A -vitamin gør det fremragende til hudens sundhed. Ikke nok med det, men forskere formoder også, at en forbindelse, der findes i bæret, kan give et naturligt boost til huden.

Anthocyanins antiinflammatoriske og antioxidantegenskaber kan også hjælpe med at forbedre hudens struktur og tilstand for at forbedre hudens generelle sundhed.

6. FORBEDRER HJERTESUNDHEDEN

Da hyldebær har et ret højt indhold af kalium (og har et godt kalium- til natriumforhold), kan hyldebær hjælpe med at regulere blodtrykket. De sikrer, at blodkarrene slapper af. En kost med højt kaliumindhold er kendt for at reducere belastningen på hjertet. Undersøgelser har vist, at personer, der indtager føde med en stor mængde kalium (- men ikke for meget), havde en 49 procent mindre risiko for død ved iskæmisk hjertesygdom (forsnævringer i årerne).

Nogle kilder antyder også, at hyldebær kan hjælpe med at regulere kolesteroltal og endda forbedre blodcirkulationen (hvilket er med til at holde hjertet i god form).

De fantastiske anthocyaniner spiller også ind her. De beskytter blodkarrenes væg mod oxidativ stress. Dette beskytter cellerne mod inflammatoriske stressfaktorer, hvilket i sidste ende forbedrer cirkulation og mindsker risiko for hjertesygdomme.

7. HUMØR-BOOST & HJERNESUNDHED

Hyldebærrenes naturligt høje indhold af B6-vitamin og antioxidanter, gør dem også til fremragende næring for hjerne og nervesystem.

Hjernen er ikke i stand til at producere neurotransmittere som serotonin, dopamin eller GABA (“lykke-kemikalier”) uden B6-vitamin.

Vitamin B6 kan også spille en rolle i reducering af høje niveauer af aminosyren homocystein i blodet, disse høje niveauer er sat i forbindelse med med depressioner og andre psykiatriske problemer.

Det er afgørende for hjernens sundhed, at man får masser af antioxidanter. Hjernen er det organ i kroppen, der er mest sårbar overfor oxidativt stress. Frie radikaler bliver produceret uophørligt, fra tanke til tanke arbejder de sig gennem vores neuroner som små tornadoer. Jo flere frie radikaler din hjerne indeholder, jo mere skade er der sket.

Opskrift på hyldebærsirup

Med en meget lille tidsmæssig investering kan du lave denne smukke og super velsmagende hyldebærsirup.

Bemærk, at denne opskrift kan holde sig i lang tid i køleskabet fordi den er lavet på honning.
Hvis du vil lave en sirup, der skal kunne holde sig ved stuetemperatur, skal du tilsætte ekstra sukker eller alkohol for at holde den skimmelsvampefri og fri for dårlige bakterier.

Giver godt 7 dl
Aktiv tid ca. 45 min.
Tid i alt inkl. trækketid: 1 t. 45 min.

Udstyr

  • En gryde* (brug keramiske eller stålgryder. Undgå gryder med non-stick belægning).

  • Sylteglas til opbevaring

  • Tragt

  • Nøddeposestofble eller noget ubleget bomuldstof fra den lokale stofbutik.

Ingredienser 

OM INGREDIENSERNE

Hyldebær. Du kan bruge friske eller tørre hyldebær. De tørre er lettere at få hele året. Så det er det, jeg bruger.

Honning. Honning er bedst til at snue og meget lindrende for halsen. Rå honning er mest nærende. Tilsæt den rå honning efter at sirupen er afkølet for at bevare de gode næringsstoffer.

Vigtigt: Honning er ikke sikkert for børn under 1 år (fordi det kan indeholde en bakteriespore, der kan give noget, der hedder spædbarnsbotulisme). Hvis du planlægger at servere din sirup med en lille én, skal du erstatte honningen med enten sukker eller ahornsirup.

Ingefær virker varmende. Når man kan mærke, at der er en snue under opsejling, har ingefær den egenskab, at den breder varme ud i kroppen, hvilket er som ret godt i en sirup.

Vand. Husk, at dine færdige helseprodukter kun er så gode som de ting du kommer i dem fra starten af.
Ingredienserne betyder noget - det gælder også vand. Vandet skal være rent, filtreret eller fra en anden god vandkilde.

Kanel indeholder antioxidanter med antiinflammatoriske egenskaber. Kanels karakteristiske lugt og smag kommer fra de æteriske olier i barken, kaldet cinnamaldehyd. Cinnamaldehyd har antivirale, antibakterielle og svampedræbende egenskaber.

grundprincipperne for hjemmelavet sirup:

  1. Brug 25 g. hyldebær for hver 100 g. vand.

  2. Lad simre i 30 min.

  3. Lad trække i gryden i 60 min.

  4. Si urterne fra.

  5. Afmål og tilsæt 50% honning. Dvs. hvis du har 4 dl sirup tilbage, efter at du har siet, så tilsætter du 2 dl honning.

Sådan gør du

  1. Kom bær, urter, krydderier og koldt vand i en gryde.

  2. Lad det koge op.

  3. Skru ned for varmen.

  4. Lad blandingen simre i 30 minutter med låg på (hold øje med det).

  5. Sluk for varmen, og lad trække i 60 min. Jo længere tid du lader det simrer og strække, des mere får du trukket de gode ting ud i vandet.

  6. Si sirupen over i en krukke med patentlukning. Det er nok stadig ret varm på det her tidspunkt, så måske er det en god ide, at bruge handsker, hvis du vil vride. Eller du kan lade urteblandingen stå uden låg på en halv times tid inden.

  7. Afmål nu hvor meget væske du har. Hvis du har 4dl afkog, tilsætter du 2 dl honning (eller sukker eller ahornsirup, hvis det er det du vil bruge)

  8. Hvis du bruger rå honning, skal siruppen afkøle til næsten stuetemperatur for at bevare alle de gode naturlige enzymer i honningen - under 38 ° C

  9. Omrør forsigtigt indtil honningen er helt opløst.

  10. Sæt evt. en etiket på krukken med navn og dato.

  11. Opbevar i køleskabet.

  12. Nyd en eller to teskefulde om dagen direkte fra køleskabet, som en daglig nærende drik, til at få dig snotfri gennem de lange vintermåneder.

Relaterede artikler…

Forbehold:

Alle oplysninger i denne blog er kun til orientering, og bør ikke tages som medicinsk rådgivning. Udtalelserne i denne blog er ikke blevet evalueret af sundhedsmyndighederne. Produkter og alle de offentliggjorte oplysninger knyttet til denne blog, er ikke beregnet til at diagnosticere, behandle, helbrede eller forebygge nogle sygdomme. Oplysningerne i denne blog kan ikke erstatte en konsultation med din læge, og skal ikke opfattes som medicinsk rådgivning. Hele indholdet af denne blog er baseret på Hanne Robinsons meninger. Ved at læse og bruge denne blog accepterer du, at bruge dette indlæg udelukkende er til personligt oplysende brug, og ikke som en erstatning for medicinsk eller anden professionel rådgivning

Kilder