Savner du hvid pasta? Så find ud af hvorfor resistent stivelse er din nye helsekost

resistant starch fb.jpeg

Så kan du godt sætte kartofler, pasta og de hvide ris tilbage på middagsbordet, det viser sig nemlig ved fintælling, at de er meget, meget sunde - altså hvis man følger en bestemt tilberedningsprocedure.

Det er egentlig ikke en nyhed, men det er altså nyt for mig.
Jeg har da godt for længe siden hørt noget om, at hvis man koger pasta og køler det ned, så sker der et og andet, men altså her får du historien om hvad det er.

Sådan fungerer resistent stivelse

I planter fremstilles stivelse ud fra et overskud af glucose fra fotosyntesen. For planter er dette stof en kilde til energi. Planter opbevarer stivelsen i form af granulat i membraner.

Når man koger pasta, kartofler eller anden stivelsesholdig mad, åbner varmen stivelses-granulatet op, og gør det mere tilgængeligt for fordøjelsesenzymerne. Når dette sker, kommer stivelsen ind i blodbanen som glukose, og forårsager derefter den velkendte blodsukkerstigning.

Men hvis man afkøler din stivelsesholdige mad igen, lukker stivelsesgranulatet sig.

Da enzymerne nu ikke kan nedbryde stivelsen, kommer den ikke ind i blodbanen som glukose, men lander i stedet ufordøjet ned i tyktarmen, hvor den fungerer som fermenterbare fibre, der fodrer de gode tarmbakterier.

Med andre ord bliver stivelsen en præbiotika.

 

4 Sundhedsmæssige fordele ved resistent stivelse

1. SUND TARM

Gennem denne fermenteringsproces producerer tarmbakterierne noget, der kaldes butyrat (smørsyre). Butyrat er en kortkædet fedtsyre, der er en energikilde til de celler, der forer tarmslimhinden.

Butyrat beskytter tyktarmsceller, og er kan muligvis forebygge tarm-genskader, der kan føre til kræft.

Fun Fact: Smør fra græsfodrede kvæg har et særligt højt indhold af butyrat, hvilet er en af ​​grundene til, at det er et så vigtigt element i Keto-kaffen (Bulletproof Coffee).

2. KAN HJÆLPE MED AT MINDSKE INSULINfølsomhed

Ifølge offentliggjort forskning synes resistent stivelse at kunne bedre insulinfølsomheden.

Fermenterbare fibre og resistent stivelse er forbundet med forbedret glukosetolerance. Der er undersøgelser, der viser at dette skyldes de kortkædede fedtsyrer og samt et andet peptid, der bliver fremkommer underfermenteringsprocessen.

Da resistent stivelse ikke bliver optaget i blodet, stiger insulinproduktionen ikke som andre ved andre stivelser,og giver ikke blodsukkerudsving  

3. MÆTHED

Resistent stivelse får dig til at føle dig mere mæt, muligvis tildels gennem frigivelse af et det peptid.

Forskere har undersøgt hvordan resistent stivelse virkede hos personer med normal kropsvægt og hos overvægtige. Det viste sig, at det både kan øge mætheden samt mindske appetitten og den mængde mad mand indtager.

4. Regelmæssig mave

Hvis har bøvl med træg mave, kan indtag af resistent stivelse muligvis hjælpe med at få tingene på gled igen. En undersøgelse fra 2019 viste, at resistent stivelse i grønne bananer forbedrede kronisk forstoppelse hos børn og unge.

Hvis du vil høste de gavnlige fordele ved resistent stivelse

For at får del i de ovennævnte sundhedsmæssige fordele, skal du inkludere nogle af ​​nedenstående fødevarer i mindst to måltider om dagen. 
Tænk langsigtet - man kan ikke bare spise en enkelt portion kolde kartofler og  så forvente kæmpe forandringer.

Gode resistente stivelses-fødevarer:

  • Kartofler. Kogt og afkølet

  • Hvide ris. Kogt og afkølet. Du kan endda genopvarme risene uden at ødelægge den resistente stivelse.

  • Pasta. Kogt og afkølet. Genopvarmning af afkølet pasta reducerer stigningen i blodsukkeret med 50% i forhold til frisk kogt pasta.

  • Havre. Mens kogt, afkølet havregrød indeholder mest resistent stivelse, kan man stadig få en hel del fra en varm skål havregrød lige fra gryden.

Et vigtigt punkt

Husk at selvom resistente stivelse er super, så er en afbalanceret varieret kost det stadig det vigtigste - herunder, at du får protein, fedt, fiber og væske, når man gerne vil have et afbalanceret blodsukkerniveau er godt,

Det er også ekstremt vigtigt at få en god mængde grøntsager.

Andre har også læst…