Hvorfor magnesiummangel kan være dit største sundhedsproblem

English 🇬🇧

Dette indlæg indeholder affiliate links

Vi er løbet tør for Magnesium

Hver eneste celle i kroppen har på en eller anden måde brug for magnesium, og det er essentielt for knogler, tænder, muskler, et generelt sundt helbred samt for optimal søvn og stressreduktion. Men selvom magnesium er det vigtigste mineral til at opretholde elektrisk balance og energiomsætning i vores celler, er magnesiummangel måske alligevel det mest almindelige ernæringsmæssige problem i den industrialiserede verden i dag.

Har nørdet omkring dette mestermineral, og lod mig rive lidt med, så hvis informationsmængden forekommer dig lidt overvældende, kan du nøjes med at overveje om du har problemer med at få en ordentlig søvn, tendens til kramper eller tics, ømme led, svært ved at slippe af med en følelse af stress og/eller føler dig træt eller svag, for så kan årsagen være magnesiummangel, og nederst i bloggen finder du super lette opskrifter på, hvordan du kommer det til livs, og får liv i kroppen igen.

Magnesiumsmoothie.png

Indhold i denne blog:

 • Magnesium – livets gnist

 • Hvorfor vi mangler magnesium

 • Magnesium, brændstoffet kroppens indre batteri kører på

 • magnesium og Afgiftning

 • Alt for meget calcium - den virkelige fare

 • Magnesium og kræft

 • Fællesdansen mellem calcium, K2, D og magnesium

 • Magnesium og hudpleje

 • Hvor meget magnesium har man brug for?

 • Sådan får man bedst sin magnesium

 • Super lette opskrifter på magnesium kosttilskud til huden

Magnesium – livets gnist  

I ALLE kendte levende organismer er magnesium nødvendig for at cellerne kan ånde og trives. Magnesium er den "gnist af liv", der sætter gang i de funktioner, der skaber energi og energitransport og opbygger proteiner. Alle planter har en magnesium-ion i midten af hvert klorofylmolekyle, som er essentiel for at kunne omdanne energi fra sollyset. Magnesium er så stærkt ladet med energi, så hvis elementær magnesium antændes, brænder det med en intensitet på 3100 ° C, og det er næsten umuligt at stoppe en magnesiumbrand, når den først er startet, selv under vand kan dette trykladede mineral ikke slukkes.

Hver enkelt celle i den menneskelige krop kræver tilstrækkelig med magnesium for at kunne fungere, ellers vil den gå til grunde. Stærke knogler og tænder, afbalancerede hormoner, et sundt nerve- og hjerte-kar-system, velfungerende afgiftningskanaler og meget mere afhænger af, at der er tilstrækkeligt med magnesium tilgængeligt. Vores bløde væv, indeholder de højeste koncentrationer af magnesium, hvor hjernen og hjertet er de to organer, der producerer meget store mængder elektrisk aktivitet, og som derfor er særligt sårbare over for magnesiummangel.

Når kroppen har rigeligt af biotilgængeligt magnesium til rådighed, forløber livet meget lettere, men uden magnesium bliver livet hårdt ... og stopper til sidst helt.

Hvorfor vi mangler magnesium

Rigtig mange mennesker har et underskud af magnesium i dag på grund af vores livsstil, og fordi miljøpåvirkninger gør, at det ikke er så tilgængeligt som tidligere.

Livsstil

Mangel på søvn, for meget stress, en daglig kost med et højt stivelsesniveau eller alkohol / koffein / sukker og p-piller gør, at kroppen udskiller magnesium via nyrerne – så at sige pisser det ubrugt ud,,,

Moderne landbrug

På grund af overdyrkning og højt pesticidforbrug er mange naturlige kilder til magnesium ved at være udtømte - ligesom næringsrig jord er det, og magnesium er det mineral, der er forsvundet mest fra landbrugsjorden i dag.

Fødevareforarbejdning

Enorme mængder af magnesium går i dag tabt gennem forarbejdning. Gode almindelige kilder som grønne blad-grøntsagers magnesium siver ud i kogevandet og nødder, frø og hele kerner mister deres magnesiumindhold, når de ristes eller der udvindes olie af dem. Der ud over er der en generel tendens til at mad mister forholdsmæssigt mere af sit magnesium end sit calcium under forarbejdning, hvilket bidrager yderligere til det problematiske calcium overload i dagens kost og kroppe, som jeg vil komme ind på om lidt.

Drikkevandet

Vores vand er flere steder forurenet med fluoriderede stoffer - også i Danmark - og fluor binder magnesium, hvilket skaber et næsten uopløselig mineralstof, der bliver deponeret i knoglerne, der så bliver skøre og lettere får brud. Hvis man imidlertid er så heldig, at ens drikkevand forsynes fra dybe brønde, hvor kilden er magnesiumrig, så er det en glimrende åre til magnesium.

Summa summarum - for hundrede år siden,  fik vi måske 500 milligram magnesium gennem vores almindelige kost. Nu er vi heldige, hvis vi kan lande 200 mg dagligt.

Magnesium, brændstoffet kroppens indre batteri kører på

Sund, afbalanceret og ’ÆGTE' energi kommer fra magnesium. Uden det bliver vi og vores celler drænet.

Magnesium er et rent energi-næringsstof. Det aktiverer de enzymer, der styrer fordøjelse, næringsoptagelse og udnyttelse fra de fødevarer man indtager.

Magnesium er nøglen, der frigør hundredvis af enzymreaktioner i hele kroppen, og det aktiverer særligt det vigtige ATP (adenosintrifosfat), som er molekylet, der leverer energien til stort set alle energikrævende processer i kroppen.

Ved at forbedre magnesiumbalancen, bliver kroppen således bedre i stand til at håndtere de op-og nedture hverdagen bringer, og til at levere det brændstof som binyrerne (stresshåndterings-kirtlerne) har brug, så kroppen kan fungere gnidningsløst.

Når kroppen får rigelig magnesium tilført:

 • vil musklerne være mindre tilbøjelige til at krampe

 • vil hjertet slå perfekt

 • vil hver del af kroppen bevæge sig lettere

 • vil sindet være rolig og fattet

 • vil cellerne producere mere energi

 • vil man være fyldt med energi.

 • vil blodkarrene blive rene og afslappede

Magnesiummangel vil på den anden side have negative indvirkninger på nervesystemet, der vil spænde fra mildt til alvorligt invaliderende, såsom:

 • Fibromyalgi

 • Mental retardation hos børn

 • Træthed i dagtimerne

 • Dårlig søvnkvalitet og / eller søvnløshed

 • Depression

magnesium og Afgiftning

I dag skal vores kroppe, meget mere en tidligere, dagligt jonglere en utrolig mængde giftig belastning, og da magnesium er en vigtig beskyttelse mod disse giftstoffer og især tungmetallerne, som har en fæl tendens til at krybe ind og forstyrre centralnervesystemet, kan en mangel føre til Alzheimers, ALS, MS, Parkinson, autisme og andre neurologiske sygdomme.

Velfungerende afgiftningskanaler i kroppen afhænger, at der er nok af den cellulære magnesium til stede.

Alt for meget calcium - den virkelige fare

Calcium findes i rigtig mange fødevarer - mejeriindustrien alene bruger millioner af kroner hvert år på at markedsføre calcium. Men når man spiser for meget calcium, bliver kroppen "forkalket" - knoglerne, musklerne, vævet, arterierne - selv vores individuelle celler forkalker. Og for meget calcium (mælkeprodukter) og meget lidt magnesium, gør at musklerne vil have en tendens til at gå i krampe, og det har konsekvenser for især hjertet – som er kroppens vigtigste muskel.

Magnesium stimulerer hormonet calcitonin, som trækker calcium ud fra blodet og det bløde væv og ind i knoglerne. Den funktion nedsætter sandsynligheden for knogleskørhed, nogle former for gigt, hjerteanfald og nyresten - faktisk kan magnesium injiceres direkte i blodet og være livreddende ved blodpropper og slagtilfælde.

Uden magnesium kan calcium kan ikke absorberes og udnyttes i vores krop, og da vi i dagligdagen er gode til at udtømme vores magnesiumlagre, har vi calcium flydende rundt i systemet i fri form, som til sidst opsamles, hvor det ikke kan bruges.

En ophobning af ikke-biotilgængelige calcium i kroppen manifesterer sig i form af ømme led, knæ/hofte problemer, gigt og forringelse af brusk. Det blokerer også årerne og forårsager endeløse fysiske lidelser, indtil der er nok magnesium rådighed igen til at bringe calcium i balance. Så hvis nogle på et tidspunkt skulle foreslå dig et tilskud af calcium for dine skrøbelige knogler, så vil jeg anbefale lige at få tjekket magnesiumbeholdningen først.

Desuden er magnesium ansvarlig for afslapning, hvor calcium er ansvarlig for sammentrækning. Magnesium er derfor yderst vigtig for, at vores parasympatiske nervesystem kan fungere sundt (- det parasympatiske stimulerer hvile-/fordøje-tilstand). Faktisk er vores kroppe mestendels designet til at fungere i en rolig, afslappet parasympatisk tilstand, snarere end i den hjerte-dunkende, stress-og adrenalin-drevne tilstand, der er domineret af det sympatiske nervesystem, som dræner vores magnesiumlagre (det sympatiske stimulerer fight/flight-tilstand)

Magnesium og kræft

Resultater fra en meta-analyse har vist, at for hver 100-mg stigning i magnesiumindtag faldt risikoen for endetarms- og tyktarmskræft med 12 procent. Forskere ved, at der er en sammenhæng mellem forhøjet insulindannelse og øget risiko for kræft i tyk- og endetarm, og at magnesium kan beskytte mod denne type kræft ved at øge følsomheden for insulin og ved at nedsætte mængden af insulin. Magnesium spiller også en væsentlig rolle i vedligeholdelsen af stabiliteten af DNA, de styrende æggehvidestoffer i cellerne, i reparationen af DNA, styringen af cellevæksten, cellecyklus og cellernes differentiering (lav differentiering fører til øget risiko for kræft).

Fællesdansen mellem calcium, K2, D og magnesium

Når man vil balancere calcium- og magnesiumforholdet i kroppen, er det væsentligt også at huske at få K2- og D-vitaminer. Disse fire næringsstoffer danser bedst sammen, hvor den ene støtter den anden. Ubalance i forholdet mellem disse næringsstoffer er en af grundene til, at fx kalktilskud er blevet forbundet med øget risiko for hjerteanfald og slagtilfælde, og hvorfor nogle mennesker oplever D-vitaminforgiftning. En af årsagerne til disse negative bivirkninger er, at K2-vitamin holder calcium i skak. Hvis man er i K2 underskud, og samtidig får ekstra calcium kan det give flere problemer, end det løser (se pkt. 2)

Tilsvarende, hvis du tager D-vitamintilskud, skal du også sørge for at få ekstra K2 og magnesium enten gennem kosten eller som tilskud. Store doser af D-vitamintilskud uden tilstrækkelige mængder af K2 og magnesium kan føre til D-vitaminforgiftning og magnesiummangel-symptomer.

Fødevarer, der er rige på K2:

 • kylling

 • ost

 • hakket oksekød

 • sauerkraut (rå, hjemmelavet er bedst)

 • kefir i plantemælk

 • upasteuriseret kombucha

 • kimchi

 • natto

Sådan får man D-vitamin:

 • Gå udenfor og fang solens stråler ved middagstid. UV-B strålerne er den allerbedste kilde til dette vitale vitamin. Læs evt. min blog om de helbredende stråler fra solen her.

 • Spis økologisk laks

Magnesium og hudpleje

Dette supermineral er også afgørende for, at huden kan arbejde på topniveau.

forhindrer rynker

De enzymer der regulerer reparation af DNA, skal have den antioxidante effekt fra magnesium, for at kunne udføre deres arbejde. Uden det er huden underlagt et væld af de rynke-producerende banditter fra de frie radikaler, der skader og skaber inflammation. Bogen "The Magnesium Miracle" citerer en undersøgelse, der viser, at hudceller dyrket uden magnesium er dobbelt så tilbøjelige til at lide angreb fra frie radikaler.

Bekæmper hudallergi

Eksem er ofte tegn på en magnesiummangel. Når magnesium er mangelfuldt producerer kroppen histaminer. Histamin giver kløe og røde pletter, som er forårsaget af hævede blodkar, der lækker væske ind i hud og væv. Histaminproduktion og magnesiummangel resulterer også i færre fedtsyrer i huden, som dermed reducerer elasticiteten og fugtbalancen, og det er den perfekte cocktail for inflammation og kløe.

Hvor meget magnesium har man brug for?

Bivirkninger er sjældne ved tilskud på under 2.000 mg, der er fire gange så meget, som man normalt anbefaler, altså 400-600 mg til voksne personer.

Hvordan får man nok magnesium?

Kosten

De fødevarer der har det højeste magnesiumniveau, er ren rå kakao og grønne bladgrøntsager, de er pakket med klorofyl, der er planters "livsnerve" og har evnen til at absorbere solens lys og forvandle det til energi.

En væsentlig forskel mellem humant blod og klorofyl er, at humant blod har jern i midten af cellen, hvor planter har magnesium i midten af cellen.

En effektiv måde at øge sine magnesiumdepoter på er, ved at juice sine grøntsager. Jeg drikker selv typisk en halv liter frisk grøn grøntsagssaft 3-4 gange om ugen. Bemærk at økologiske fødevarer vil indeholde mere magnesium, hvis de altså dyrkes i næringsrig jord, men det er ret svært for meningmand at tjekke.

Top 10 over magnesiumrige fødevarer:

Disse fødevarer med højt magnesiumindhold vil din krop elske dig for i det daglige..

 1. Kakao ren og rå - 100 gram: 499 mg (125% ADT)

 2. Spinat og grønkål – 2 dl: ca. 157 mg (40% ADT)

 3. Sølvbede - 2 dl: 154 milligram (38% ADT)

 4. Græskarkerner – ½ dl : 92 milligram (23% ADT)

 5. Yoghurt eller kefir – 2 dl: 50 mg (13% ADT)

 6. Mandler – ½ ml: 80 milligram (20% ADT)

 7. Sorte bønner – 1 dl: 60 milligram (15% ADT)

 8. Avocado - mellemstørrelse: 58 milligram (15% ADT)

 9. Figner – 1 dl: 50 mg (13% ADT)

 10. Banan - mellemstørrelse: 32 milligram (8% ADT)

 

Opskrift på magnesiumsmoothie

Denne drik har et solidt magnesiumindhold. Brug så vidt muligt økologiske råvarer.  
Tallene i parentes er ca. magnesiumindhold.

Ingredienser:

 Bland alle ingredienserne i en blender eller stavblender.

 Samlet magnesiummængde: 234 milligram, hvilket svarer til ca.59-80% af den anbefalede daglige dosis.

kalejuice.jpeg

Effektive måder at få tilskud af magnesium på

Vær opmærksom på, at der er en bred vifte af magnesium-kosttilskud på markedet, og fordi magnesium skal bindes til et andet stof, findes der ikke en 100 procent perfekt magnesiumpille. De kosttilskudsløsninger, der er blevet introduceret i sidste 15 år, hvor man er blevet opmærksom på vores underskudstendens, tjener kun som et midlertidigt plaster. De kan ikke genoprette kroppens generelle tendens til at udtømme lagrene, selv ikke når man tager dem dagligt. De fleste af disse tilskud er unaturlige for kroppen, og kører derfor lige gennem nyrerne, hvor de tilmed forårsager lidt stress, og ellers er hurtigt renset ud af kroppen. Men der findes dog produkter, der fungerer. Jeg spiser selv ofte Solarays Magnesium Citrat, som er rent og let optageligt.

En af mine bekendte beklagede sig for nylig over, at han krampede i fingrene, tæerne og benene om aftenen. Jeg anbefalede ham derfor at tage magnesium kosttilskud med det samme. Han startede med 800 mg magnesium citrat i tre dage og herefter 400 mg dagligt. Kramperne forsvandt med det samme, og han har ikke haft dem siden.

Magnesium absorberes ikke så let gennem fordøjelseskanalen…

En god måde at få sin magnesium i rigelige mængder og få lagerbeholdningen i balance på, er gennem huden. Huden er vores største organ, og giver mulighed for at fylde op på et højt niveau – helt uden nogle af de ovennævnte bivirkninger, da det optages direkte fra hud til blod og væv.

I en undersøgelse fra foråret 2010 oplevede patienter, der havde anvendt transdermal magnesium gennemsnitlige stigninger på 59,7% i deres cellulære magnesiumniveauer efter 12 ugers brug af magnesiumspray og magnesiumbade.

Magnesiumchlorid synes at være det produkt, der har den højeste biotilgængelighed, når man vælger hud-løsningen og er den mindst irriterende form. Nogle mærker bruger magnesiumchloridhexahydrat, som er virkelig skånsom mod huden og ikke-irriterende, men den kan man ikke selv lave.

Uanset hvilken måde man vælger at supplere på, så skal man helt undgå produkter, der indeholder magnesiumstearat, et almindeligt, men potentielt farligt tilsætningsstof.

Salt og olier - den bedste løsning

Havet er stadig en vidunderlig kilde til magnesium og spormineraler, men for dem af os, der ikke har daglig adgang til et havbad, kan magnesiumolie være den nemmeste og mest effektive måde at øge sine magnesiumlagre på.

En anden effektiv mulighed er, regelmæssigt at tage sig et Epsom saltbad- fod- eller kar. Epsom salt er en magnesiumsulfat, der let optages i din kroppen gennem huden.

Super lette opskrifter på magnesium kosttilskud til huden

Denne "mist" tager ca. fem minutter at lave, og består af kun to ingredienser. Kan også købes færdig.

opskrift på Magnesiumolie

Udstyr:

Ingredienser:

Sådan gør man:

 1. Kog vandet (det er bedst at bruge destilleret for at forlænge holdbarheden af blandingen).

 2. Kom magnesiumflagerne i glasskål eller målebæger og hæld det kogende vand over.

 3. Rør rundt indtil blandingen er helt opløst.

 4. Afkøl helt og hæld på sprayflaske.

Kan opbevares ved stuetemperatur i ca. seks måneder. Jeg opbevarer min i badeværelset og i soveværelset klar til at bruge hver dag.

Sådan bruger man magnesiumolien

Når man begynder på at bruge magnesiumolie, så brug den hver dag, for det kan tage lidt tid at øge magnesiumniveauet i kroppen.

 • Brug 10-20 spray fordelt på kroppen.

 • Spray på fugtig eller tør hud og massér olien let ind.

 • Begynd altid med lav dosering og øg gradvist.

 • Magnesiumolie kan til at begynde med virke prikkende/stikkende, men det går over, når magnesiumindholdet i kroppen stiger.

 • Hvis Magnesiumolien føles lidt for stærk, kan man evt. duppe lidt vand eller neutral olie/lotion på området.

 • Kan også anvendes af gravide og børn.

 • Man kan efterlade det på huden eller vaske det af efter 20-30 minutter.

 • Jeg sprayer mig normalt efter morgenbadet, og putter lidt kokosolie eller hjemmelavet kropssmør ovenpå efter ca. 20 minutter.

Hvorfor hedder det magnesiumolie, når der ikke er olie i?

Godt spørgsmål. Måske fordi magnesium i sig selv er lidt olieagtig, og blandingen er en meget mættet magnesium-mineralopløsning, som bliver olieagtig, når den kommer på huden. Det er ikke mig, der har fundet på navnet – det er et begreb som også de kommercielle producenter bruger om blandingen.

opskrift på godnat-fodspray

Ingredienser:

Sådan gør man:

 1. Hæld alle ingredienser i en 1-deciliters eller større glas-sprayflaske og ryst forsigtigt blandingen.

 2. Giver ca. 24-48 applikationer (eller mere)

Forbehold:

Alle oplysninger i denne blog er kun til orientering, og bør ikke tages som medicinsk rådgivning. Udtalelserne i denne bog er ikke blevet evalueret af sundhedsmyndighederne. Produkter og alle de offentliggjorte oplysninger knyttet til i denne bog, er ikke beregnet til at diagnosticere, behandle, helbrede eller forebygge nogle sygdomme. Oplysningerne i denne blog kan ikke erstatte en konsultation med din læge, og skal ikke opfattes som medicinsk rådgivning. Hele indholdet af denne blog er baseret på Hanne Robinsons meninger. Ved at læse og bruge denne blog, accepterer du at bruge denne publikation udelukkende til personligt oplysende brug, og ikke som en erstatning for medicinsk eller anden professionel rådgivning.

Mere information:

 • http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/01/19/magnesium-deficiency.aspx

 • www.wellnessmama.com

 • https://draxe.com/magnesium-deficient-top-10-magnesium-rich-foods-must-eating/

 • http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/magnificent-magnesium/

 • http://radiodoktoren.dk/radiodoktoren/2014/11/09/magnesium-livets-lampe

 • http://www.livestrong.com/article/182614-magnesium-for-skin-care/

 • https://ing.dk/artikel/opraab-fra-forskere-test-drikkevandet-giftige-fluorstoffer-nu-170589

 • http://bewellbuzz.s3.amazonaws.com/Magnesium-eBrochure.pdf