Hvad er en Gua Sha ansigtsbehandling, og kan den forandre din hud?

guashada.png

Dette indlæg indeholder links til de produkter, som jeg selv bruger eller kan anbefale. Hvis du køber produkter gennem disse links, vil prisen være den samme for dig, og jeg vil modtage en lille provision, som hjælper med til at støtte denne blog. Du kan læse om min affiliatepolitik her.


HVAD GUA SHA GØR FOR DIN HUD OG DIN KROP

En gua sha [udtales ”guar sah”] ansigtsbehandling, der udføres rigtigt kan føles helt vidunderlig, og gua sha ansigtsbehandlinger og hjemme-gua sha-udstyr bliver da også mere og mere udbredt, især efter et år, hvor jaderullen blev vildt populær.

Nogle vover at kalde behandlingen for Østens ansigtsløft, og det er måske ikke helt ved siden af, for hengivne gua sha-fans hævder at behandlingen leverer nogle ret markante forandringer.

Selvom man ikke bliver overvældet af mængden af videnskabelige undersøgelser, der kan underbygge de potentielle fordele og effekter af gua sha behandlinger, så er de anekdotiske beviser pænt overbevisende, og det er nok heller ikke for sjov, at denne gamle praksis nu har været brugt i et par tusinde år.

Den kroniske stress vi lever med i vores dagligliv, sætter sig i vores ansigter som furer i panden eller anspændte kæber. En gua sha ansigtsbehandling kan løsne denne ophobede stress i ansigtet.

Gennem mikrocirkulation giver Gua Sha også huden kulør, ilt og næringsstoffer, og hjælper den til at kunne hydrere sig selv. Ansigtsbehandlingen forbedrer hudens og vævets sundhed, løfter, toner og hjælper med at gøre det hele mere fast, huden tykkere og mere ensartet, som alt i alt bidrager til at give et mere ungdommeligt og sundt udseende.

Derudover kan man også bruge gua sha til at behandle akne, da den hjælper med at afgifte huden. Og når man parrer behandlingen med en jade- eller rosenkvarts-rulle, bliver huden afkølet, og varme bliver trukket ud af den betændte hud.

Hvis man laver behandlingen dagligt eller to til tre gange om ugen, vil man virkelig kunne forandre sin hud og sit velvære.

Gua sha er mere end bare en ansigtsbehandling. Det er også en dybt afslappende og terapeutisk behandling for din krop, og den fremmer lymfedræning.

HVORFOR ER LYMFEDRÆNING VIGTIGT?

Lymfesystemet er en meget vigtig del af immunsystemet, og lymfesystemets primære rolle er at beskytte kroppen mod udefrakommende trusler - som infektioner, bakterier og kræftceller og samtidig at holde væskeniveauet i balance.

Helt basalt er lymfesystemet kroppens indre "afløbssystem", og består af et netværk af blodkar og lymfeknuder, som fører væsker fra væv rundt omkring i kroppen ind i blodet og omvendt.

Hvis blodet er en vandhane, så er lymfesystemet afløbet. Når affaldspartikler fra blodet er for store til at lever, nyrer eller hud kan eliminere dem, ryger de lige ned i lymfekarrene. Og når disse "afløb" ikke bevæger sig effektivt, forekommer stagnation og sygdom.

Lymfesystemet er dobbelt så stort som kredsløbet, men modsat kredsløbet som har hjertet til at pumpe og rense blodet med, så har lymfesystemet ikke noget indbygget pumpesystem.

Lymfevæske bevæger sig kun manuelt ved hjælp af massage, bevægelse og kost.

HVAD ER GUA SHA

Gua Sha er en traditionel kinesisk behandlingsmetode, og betyder ’skrabe’ på kinesisk. Gua Sha kaldes også nogle gange for ’skin spooning’ (at skrabe med en ske) – en mild form for garvning, kommer jeg til at tænke på.

I gua sha-behandlingen bruger man et fladt håndholdt værktøj, ofte lavet af jade eller rosenkvarts, til at påføre tryk, mens man trækker og skraber huden for på den måde at stimulere blodcirkulationen og lymfedrænage, lindre muskelspændinger og fremme healing.

Hvis man skulle føle sig fristet til at google "gua sha", må man lige være forberedt på, at der vil dukke nogle ret skræmmende billeder af blodrøde menneskerygge op, som er den benhårde version af kropsudgaven af en gua sha-behandling. En behandling der siges at kunne nedbryde arvæv, reducere inflammationer, skylle frisk blod ud til hud og muskler, lindre smerter og forbedre smidighed i leddene.

En gua sha-ansigtsbehandling er en anden snak, meget mildere og bør aldrig resultere i blå mærker eller karsprængninger.

HVILKE FORDELE ER DER VED GUA SHA ANSIGTSBEHANDLINGER

Helt kort så kan denne gamle teknik hjælpe med at:

 • Nedbryde arvæv.

 • Reducere inflammationer.

 • Sende frisk blod til hud og muskler.

 • Smidiggøre fascia (muskelhinde).

 • Lindre kæbespændinger.

 • Modvirke hovedpine.

 • Gøre huden mere ensartet.

 • Reducere ødemer (vand i kroppen) gennem lymfedrænage.

 • Fjerne akne og rosacea.

 • Reducere fine linjer og rynker.

 • Stramme slappe ansigtsmuskler op.

 • Give et lille løft

 • Gøre huden tykkere og dermed give et mere ungdommeligt og sundt udseende.

Sidst men ikke mindst er gua sha super afslappende, og hen mod slutningen af en behandling, vil man begynde at føle sig dejlig søvnig.

GUA SHA UDSTYR

Gua sha-kits er lette at finde på Amazon og i danske webshops, de klæder et sminkebord, og de er til at betale.

DU HAR BRUG FOR 3 TING TIL EN GOD GUA SHA ANSIGTBEHANDLING

 1. En jade- eller rosenkvarts gua sha-massagesten.

 2. En mist, som starter fugtprocessen ved at fodre huden med vand. Jeg bruger min egen Tantalizing Mist.

 3. En god ansigtsolie der smidiggør huden, og som smør den så gua sha-stenen let kan glide henover huden. En gode olie er fx en økologisk ekstra jomfruolivenolie eller hybenkerneolie. Jeg bruger min egen olieserum Obsession Face Serum.

HVORDAN MAN VÆLGER DEN BEDSTE GUA SHA MASSAGESTEN

Gua sha-massagestenen er som en schweizerkniv - ét værktøj, mange funktioner. Afhængigt af tryk, hastighed, retning og hvilken side af den man bruger, kan man enten løfte, fjerne ’poser’, arbejde på de fine linjer eller løsne dybe muskelspændinger.

De U-formede massagesten som jeg bruger, er lavet af rosenkvarts eller jade, de er en gode begyndersten til hjemme-ansigts-gua sha, og har alle de rigtige former og hak til at gøre arbejdet ordentligt.

Rosenkvarts og jade er helt sikre materialer at bruge på huden, og så har de også nogle sundhedsmæssige egenskaber for huden.

Vær dog lidt kritisk inden du klikker på ’køb-’knappen, for nogle udenlandske onlinebutikker har akryl massagesten på hylderne, der er indfarvet så de ligner krystal, så hvis man er i tvivl om det man ser, er ægte, kan man anmode sælger om at se et ægthedscertifikat (certificate of authentication).

Denne type sten fungerer sammen med min ansigts-gua sha-vejledning. Mål: ca. 6 x 8 cm

Denne type sten fungerer sammen med min ansigts-gua sha-vejledning. Mål: ca. 6 x 8 cm

JADE ELLER ROSENKVARTS – HVAD SKAL MAN VÆLGE?

Når man bruger sten som rosenkvarts og jade sammen med hudplejeprodukter hjælper de med at arbejde næringsstofferne bedre ind i huden, og de kolde sten kan også hjælpe med at trække blodkarrene sammen, støtte lymfedræningen og fjerne væskeophobninger (kaffeposerne under øjnene).

Der mangler stadig meget videnskab på krystalområdet, men indenfor naturmedicinske kredse, især i Østen, hævder man, at krystaller udsender forskellige vibrationer, og at de enkelte krystaltyper hver især har unikke egenskaber for krop og sind.

ROSENKVARTS

Rosenkvarts er hjertets sten, og den menes, at kunne øge kærligheden til det smukke og til skønhed.

Stenen blev skattet i den antikke verden for sin store evne til fysisk at forskønne. Man har fundet ansigtsmasker af rosenkvarts i gamle egyptiske grave, som vidner om at egyptere og romere troede på at denne sten kunne gøre huden smuk og forhindre rynker.

Rosenkvartsens egenskaber:

 • Den kan muligvis hjælpe med at lindre forbrændinger, begrænse blærer og mindske synligheden af ar.

 • Den kan muligvis stimulere til at bedre hjerte- og kredsløbssystemets funktion, og hjælpe med at mildne spændinger, stress, hjertebanken og med at stabilisere uregelmæssig hjerterytme.

JADE

Jader (som man siger), findes i mange farver og kvaliteter. Jeg vil fremhæve to slags jade.

Nefritjade

Denne unikke mørkegrønne og nogle gange næsten sorte nefritjade, også kendt som "Han Tian" Jade, er sjældnere end den lysere grønne Xiu Yan Jade.

Navnet "nefrit" stammer fra græsk 'nephros', hvilket betyder 'nyre'.

I Kina betragter man nefritjade som havende stærk helbredende resonans med nyrernes energi.

Og et sæt velfungerende nyrer er essentielt for en smuk hud.

I traditionel kinesisk medicin (TKM) er nyrernes sundhed grundlæggende for et generelt godt helbred og vitalitet.
Desuden har forskning vist, at nefrit har evnen til at udstråle lange infrarøde stråler, som specifikt kan øge blodcirkulationen i huden ved kontakt.

Nefritjaden er mere kompakt og tungere end den lysegrønne jade, og mindre tilbøjelig til at gå i stykker.

Denne sten er ikke så let at finde på markedet, men nu har jeg fundet den, og den er så lækker at arbejde med. En helt anden kvalitet end rosenkvartsen. Mere kompakt, holdbar og silkeblød mod huden.

Xiuyanjade

Den lysere grønne Xiuyanjade menes at kunne hjælpe kroppen med afgiftningsprocesserne og med at støtte mange andre af kroppens healings processer.

HVORDAN MAN UDFØRER EN GUA SHA ANSIGTSBEHANDLING

Grunden til at gua sha er blevet så populær skyldes dels, at behandlingen er super effektiv, men også at den er ganske gør-det-selv-venlig.

Selvom du kan få skønne gua sha-behandlinger i dit lokale spa, så kan du også let og for en billig penge tilføje metoden til din egen daglige hudplejerutine ved at følge disse enkle trin.

HVOR TIT SKAL MAN HAVE EN GUA SHA ANSIGTSBEHANDLING

Daglige behandlinger eller to til tre gange om ugen, vil virkelig kunne forandre dit udseende og den måde du har det på.

DETTE SKAL DU BRUGE:

 1. En gua sha-massagesten

 2. En fugtende mist til at sparke hydreringsprocessen i gang med. Jeg bruger min egen Tantalizing Mist, men du kan også bruge en god rosenvand

 3. En ansigtsolie. Jeg bruger min egen Obsession Face Serum, hybenkerneolie eller ekstra jomfruolivenolie.

3 VIGTIGE TING DU SKAL VIDE FØR DU BEGYNDER

Der er 3 ting ved gua sha-teknikken, som du skal huske gennem hele processen.

 1. Den korrekte vinkel på massagestenen er flad. Sørg for igennem alle trinene, at holde massagestenen fladt mod huden. Brug ikke den skarpe kant mod huden.

 2. Det tryk du skal bruge, er let til medium.

 3. Gua sha handler i høj grad også om at afslappe nervesystemet, så bevæg derfor massagestenen langsomt og opmærksomt.

KLARGØR DIN HUD TIL BEHANDLINGEN

Rens

Start med et rent og nyvasket ansigt.

Mist

Spray ansigt og nakke generøst med mist, tryk derefter misten ind i huden med hænderne.

Ligesom din krop har brug for vand, så har din hud det også.

Olie

 • Mens huden stadig er fugtig, pumper man én gang på sin olieflaske eller drypper 3-4 dråber olie ud i hånden (mere end det kan blive for meget).

 • Gnid olien mellem håndfladerne. Dette vil gøre det lettere at fordele olien jævnt. Tryk olien på ansigt og hals med begge håndflader.

 • Arbejd olien ind i huden med OPADGÅENDE massagestrøg. Ifølge kineseren er ansigtet ganske åbent overfor anvisninger, så når man masserer det med opadgående strygninger, skaber man faktisk et løft.

DU ER NU KLAR TIL FACIAL GUA SHA TEKNIKKEN

Start med at løsne hals og nakke op. Hvad end der foregår i ansigtet, finder ifølge TKM sted i vores hals og nakke. Hvis dine ansigtsmuskler er spændte, stammer det fra en anspændt hals. Så nakken er et afgørende område at få åbnet op og få afspændt.

TRIN 1 - NAKKEN

 1. Brug den takkede ende af din gua sha.

 2. Placer gua shaen, hvor hals møder ryg. Takkerne peger nedad og placeres på hver side af rygsøjlen.

 3. Brug den flade del af gua shaen og et let til mellemhårdt tryk, mens du langsomt stryger den opad nakken, indtil du når kraniekanten.

 4. Masser her ved at vrikke gua shaen frem og tilbage.

 5. Udfør dette trin 5 gange eller mere, hvis du har lyst

TRIN 2 – SIDERNE AF HALSEN

 1. Brug den lange side af din gua sha.

 2. Placer den hvor skulder møder arm.

 3. Brug et let til mellemhårdt tryk, mens du langsomt trækker den opad skulderen og halsen, indtil du når din kraniekant.

 4. Masser her ved at vrikke gua shaen frem og tilbage.

 5. Udfør dette trin 5 gange eller mere, og gentag det hele på modsatte side af halsen.

TRIN 3 – HALSENS FORSIDER

 1. Placer din ene hånd under dit kraveben.

 2. Brug den anden hånd til at placere gua shaen lange side lige over fingrene. Gua shaen rører fingrene.

 3. Hold gua shaen fladt mod huden, og langsomt rul den over kravebenet og træk den opad med et let til mellemhårdt tryk, indtil du møder kæbebenet.

 4. Masser her ved at vrikke gua shaen frem og tilbage.

 5. Udfør dette trin 5 gange eller mere, og gentag det hele på modsatte side af struben.

TRIN 4 – MIDTEN AF HALSEN

Det sidste behandlingstrin af nakke og hals er den midterste forreste del.

 1. Brug den takkede del af gua shaen til dette område.

 2. Placer din ene hånd på brystbenet lige mellem dine to kraveben.

 3. Lad de takkede kanter røre dine fingre.

 4. Hold gua shaen så flad som muligt og stryg den let op ad halsen, indtil du når kæbebenet. Igen massér her ved at vrikke gua shaen.

 5. Gentag 5 gange eller mere, hvis du vil.

Når du har behandlet hele hals-og nakkeområdet, bevæger du dig videre til ansigtet. Behandl én side af ansigtet helt færdig før du går videre til den anden side.

TRIN 5 – KÆBEN

 1. Brug den takkede del af gua shaen til kæben.

 2. Placer en finger midt på hagen, og hold den fast dér som støtte.

 3. Brug let til mellemhårdt tryk, mens du langsomt følger kæbens linje indtil du når øret. Giv dig selv en lille massage her ved at vrikke gua shaen frem og tilbage.

 4. Gentag turen 5 gange gerne mere.

TRIN 6 – KINDEN

 1. Brug den lange side af gua shaen til kinden.

 2. Placer en finger ved siden ad næseboret.

 3. Lad gua shaen røre fingeren.

 4. Hold gua shaen flad, mens du langsomt og med et let til mellemhårdt tryk trækker den udad og let opad mod øret.

 5. Når du rammer benet lige foran øret, giver du området lidt massage ved igen at vrikke stenen frem og tilbage.

 6. Gentag turen 5 gange gerne mere.

Tip. Træk evt. gua shaen nogle gange hen under kindbenet. Dette vil løsne de infiltrationer og knuder som ofte er i musklerne og i vævet under kindbenet.

TRIN 7 – UNDER ØJET

Vigtig. Brug et ultralet tryk under øjnene. Lettere end i noget andet område, du har behandlet indtil videre.

 1. Brug den takkede del af gua shaen til dette område.

 2. Placer din ringfinger ved siden af øjets inderste øjenkrog. Hold fingeren let her. Brug en af takkerne, og rør fingeren under øjet med den.

 3. Sørg for, at gua shaen holdes fladt mod huden.

 4. Stryg gua shaen fjerlet udad mod den yderste øjenkrog. Når du passerer øjenkrogen, vend gua shaen op mod tindingen. Når du når til hårlinjen, massérer du her ved at vrikke gua sha frem og tilbage.

 5. Gentag dette trin 5 gange eller mere.

TRIN 8 – ØJENBRYNET

 1. Brug den takkede del igen.

 2. Placer en finger mellem brynene. Rør fingeren med den nederste tak på gua shaen.

 3. Hold gua sha fladt og følg øjenbrynbenet med et let til mellemhårdt tryk.

 4. Vend gua shaen opad når du når hen til enden af brynet, og bevæg den hen over tindingen. Når du når til hårlinjen, massérer du her ved at vrikke gua sha frem og tilbage.

 5. Gentag dette trin 5 gange eller mere.

TRIN 9 – DEN ENE SIDE AF PANDEN

 1. Brug den lange side af gua shaen her.

 2. Placer en finger meget let under midten af øjenbrynbenet. Du rører øjet, derfor skal det være en let berøring. Du støtter bare huden.

 3. Lad gua shaen møde fingeren, og bevæg den let over panden i en lige opadgående bevægelse - som om du forsigtigt trækker huden opad. Fortsæt indtil du når hårgrænsen. Massage her med vrik frem og tilbage.

 4. Gentag 5 gange eller mere.

TRIN 10 – MIDTEN AF PANDEN.

 1. Brug den korte side af gua shaen her.

 2. Placer en finger mellem øjenbrynene og hold den blidt her.

 3. Rør fingeren med gua shaen og træk den opad mod hårgrænsen med et let til middelhårdt tryk.

 4. Sørg for at holde gua shaen fladt mod pandens kurver.

 5. Masser ved hårgrænsen med vrik frem og tilbage.

 6. Gentag 5 gange eller mere.

Bemærk, at gua shaen passerer gennem dit tredje øje her, hvilket er super afslappende, og på dette tidspunkt af behandlingen vil du måske begynde at føle dig søvnig.

Inden du går videre…

Før du går videre til den modsatte side af dit ansigt, skal du lige give dig selv et øjeblik og tjekke forskellene på de to sider af ansigtet nu. Det du nok vil bemærke, er, at på den side, du lige har behandlet er panden mere løftet, øjet er mere åbent, kinden løftet, og kæben mere markeret.

Når du har behandlet begge sider, vil du se, at din hud virker glattere og mere jævn, mere løftet og markeret, men vigtigst af alt, at du vil føle dig mere afslappet og mindre anspændt.

Jo oftere du udfører ansigts gua sha, jo flere resultater vil du se.

SLUTTELIG

Husk altid at rengøre og opbevare din gua sha ordentligt efter hver brug.

Flere gode tips: