Hjemmelavet tandpasta for sunde, hvide tænder uden huller

tandpastainsta.jpg

Det kan måske umiddelbart virke en anelse uforløst at børste sine tænder med ler, bagepulver, kul og krydderier, men ikke desto mindre er denne tørre blanding nu blevet mit foretrukne valg af tandpasta. Den giver ikke blot frisk ånde, helt rent tandkød og skinnende hvide tænder, den hjælper også med at gøre tænderne stærkere og forebygger huller og parodontose.

Opskrift og hvordan man bruger pulveret finder du nedenfor.

Dette indlæg indeholder affiliate links. Du kan læse om min affiliatepolitik her.

Hvordan mit tandsæt har forandret sig

Efter at jeg i de sidste par år næsten udelukkende har brugt hjemmelavede tandpastaer, er mine tænder blevet hvidere end nogensinde, og mine tænder og mund føles generelt meget renere og friskere.

Desuden er mine tænder ikke længere følsomme over for kolde drikkevarer eller is. At bide ind i noget koldt plejede at gøre ondt. Nu kan jeg tygge på alskens frosne ting uden at få et jag i tandhalsene. Det har aldrig kunnet før.

Jeg har tidligere skrevet om, at tænder er i stand til at re-mineralisere, gendanne sig og sågar lappe et hul. Gode kost- og tandplejehygiejne-vaner er de to trin, der gør en forskel for tænderne.

Hvordan ingredienserne i pulver-tandpastaen virker

Bentonit-ler

Bentonit-ler, også kaldet Montmorillonit, er blevet brugt i århundreder rundt om i verden for at fremme sundhed og forebygge sygdom.

Bentonit er antibakteriel, og kan absorbere de usunde stoffer i munden, der typisk ligger omkring tænderne, på tungen og på tandkød. Det hjælper med at fjerne disse små ballademagere, inden du sluger dem.

 

flere sunde artikler:

Det har også evnen til at producere en naturlig elektrisk ladning. Bentonit har negativ ladede ioner, hvor de fleste toksiner og tungmetaller har positivt ladede ioner.

Når leret det kommer i kontakt med væske som fx vand/spyt, tiltrækker det den modsatte ladning, og menes på den måde at binde sig til eventuelle giftstoffer i væsken, og forblive sammen, mens udskillelsen foregår.

Bentonit ”opsøger” så at sige toksiner i munden at binde sig med, fordi ethvert stof, der mangler sin modsatte ion, vil søge efter disse ladede stoftyper, for at blive komplet. Efter bindingen hjælper leret med at transportere giftstoffer, kemikalier, urenheder og "tungmetaller" ud af kroppen.

Bagepulver

Natron (natriumbikarbonat) er mildt slibende, det opløser sig helt og efterlader ingen grus i munden. Det er basisk, så det har den ekstra fordel at det hjælper med at neutralisere overskydende syre i munden. Det hjælper også med at fjerne plak og snavs. Bagepulver er desuden antibakterielt, og kan fjerne stafylokokbakterier, som er hovedskurkene i udviklingen af huller.

Ren Rå kakaopulver

Kakaobønnen er blandt andet særligt rig på lige de vitale mineraler og næringsstoffer som tænderne har allermest brug for, nemlig: calcium, magnesium, fosfor og theobromine.

Theobromine er et flavonoid, der er langt mere effektivt end fluor til at bekæmpe huller i tænderne, til at reparere emaljen og til at hærde og reparere tænderne. Theobromine indeholder også et effektivt anti-bakterielt stof, der dræber streptokokker - der også er en af hovedårsagerne til huller i tænderne. (kilde)

Havsalt

Uraffineret havsalt er et mildt slibemiddel, og indeholder spormineraler, der hjælper med at re-mineralisere tænderne. Salt er også meget antiseptisk, hvilket hjælper med at holde bakterier væk.

Stødt kanel

Stødt kanel giver smag, men har også sammentrækkende (astringerende) og antiinflammatoriske egenskaber, som er med til at holde gummerne sunde.

Aktivt kul

Aktivt kul hjælper med at gøre tænderne hvide, og så fremmer det god mundhygiejne ved at forbedre pH-balancen i munden, hvilket er med til at forbygge huller, dårlig ånde og tandkødssygdomme.

Kul gør tænderne hvide ved at det trækker bakterier, giftstoffer, kemikalier, snavs og andre mikropartikler ud fra deres gemmer.

Tørrede nelliker

Nelliker er bakteriedræbende og effektive til lindring af tandpine, ømt tandkød og til behandling af huller. Derudover fjerner nelliker dårlig ånde (må ikke sluges).

Pebermynte

Pebermynte har en desinficerende effekt, er lindrende og afslappende, og øger gennemstrømningen af calcium i muskelcellerne.

Krydderierne

De stødte krydderier som nelliker, kanel og mynte giver smag til tandpastaen. Sørg for at finmale dem, så du undgår et grumset produkt.

 

Opskrift på hjemmelavet Tandpasta - pulver

Denne blanding er den, jeg selv foretrækker. Den har en god smag, og er ikke for ”leret”. Du kan evt. selv justere opskriften, så den passer til dit behov.

Bemærk, at hvis du har meget følsomme tænder, er det måske en god ide, at skippe bagepulver og salt til at starte med. Og hvis du arbejder på at fjerne belægninger og på at få hvidere tænder, kan du tilsætte lidt mere aktivt kul.

Denne tandpasta opskrift kan bruges til børn også, og da er uden fluor, er den også sikker på for dem med problemer med skjoldbruskkirtlen.

Ingredienser

pulver.jpg

Sådan gør du

  1. Blend nelliker (hvis hele), pebermynteblade, salt og bentonit-ler i en minihakker, indtil alt er fint pulveriseret.
  2. Hæld alle ingredienser sammen i en glaskrukke og bland dem med en træ- eller plastiskske.

Sådan bruger du tandpastaen

  1. Gør tandbørsten våd og hæld en smule pulver på den.
  2. Børst og skyld som du plejer.

Jeg bruger en lille plastik-kosmetisk-ske til at tage pulveret op med. Andre dypper tandbørsten ned i krukken – og det kan man fint gøre, for pulverblandingen er naturligt antibakteriel.