Hvorfor du bør skylle mund i kokosolie

English 🇬🇧

Hvad er olieskylning (Oil Pulling)

Olieskylning kendes bedst under sit engelske begreb ”Oil Pulling”. "Olietrækning", der vil være den direkte danske oversættelse, er en ældgammel teknik, der bruger olie i munden til at trække toksiner ud af kroppen på - en oral afgiftningsmetode så at sige, der især er blevet brugt i den ayurvediske medicin. Olieskylning foregår ved, at man gurgler en teske- eller spiseskefuld olie rundt i munden i en 20 minutters tid (mindre kan også gøre det). Denne enkle orale afgiftningsmetode, der længe også har været højt anerkendt i andre naturhelsekredse for at kunne kurere alt fra tandkødsbetændelse til hovedpine til hormonelle ubalancer, har nu også høstet anerkendende nik fra mere konventionel forskning.

Dette indlæg indeholder links til produkter, som jeg selv bruger eller kan anbefale. Hvis du køber produkter gennem disse links, vil prisen være den samme for dig, og jeg vil modtage en lille provision, som hjælper med til at støtte denne blog. Du kan læse om min affiliatepolitik her.

Indhold i denne blog

 • Mig og mit tandsæt

 • Hvorfor man skal skylle munden med kokosolie

 • Mund- kropforbindelsen

 • Fem andre fordele ved Oil Pulling

 • Sådan udføres olieskylning / oil pulling

Mig og mit tandsæt

Jeg var et smut i Egypten i januar, hvor jeg ikke havde adgang til mine økologiske ting og sager, hvor jeg drak vand fra BPA-fyldte plastikflasker og dagligt tog mig et brusebad med klorholdigt vand. For mange lyder det måske ikke af noget særligt, men min sensitive krop, mærker straks de ekstra toksiner, og det kommer blandt andet til udtryk gennem en let tandpine i de øverste højre kindtænder og i tandkødet der omkring. I Egypten havde jeg heller ikke adgang til ordentlig kokosolie (kun en parfumeret én fra den lokale basar, som jeg ikke turde putte i munden), og almindelig tandpasta og tandtråd lindrede ikke meget, så jeg måtte leve med irritationen. Straks jeg kom hjem genoptog jeg olieskylning og den økologiske kost, og på under en uge var mit tandkød lyst, lækkert og glad igen. Så for mig er der en tydelig sammenhæng mellem min orale og min generelle sundhedstilstand.

Hvorfor man skal skylle munden med kokosolie

Munden er en af de mest absorberende dele af kroppen og den første sluse til alle kroppens øvrige systemer, hvilket også er grunden til at nogle lægemidler skal optages sublingualt dvs. under tungen.

Så der er kun gode argumenter for at holde munden så fri for dårlige bakterier, patogener og toksiner som muligt, og her er olieskylning med kokosolie et ret så effektivt middel.

Uraffineret koldpresset kokosolie (jomfru) renser som sæbe, er antibakterielt, antiviralt og kan hæmme bakterien streptococcus mutans, der anses for at være top-skurken bag huller i tænderne.

Kokosolie beskytter også mod svampeinfektioner i munden som trøske, der ofte ses hos spædbørn og ammende mødre, og som også er en almindelig tilstand, hvis ens immunforsvar er kompromitteret.

Desuden indeholder kokosolie laurinsyre. Laurinsyre, der også findes i store mængder i brystmælk, og som bliver omdannet til noget, der hedder monolaurin i kroppen. Monolaurin har meget stærke antivirale egenskaber, er effektivt i behandlingen af svampeinfektioner og kan booste immunforsvaret.Mund krop forbindelsen

Mundens vitale væv og funktioner er afgørende for vores samlede helbred og trivsel gennem hele livet, og da man let kan vurdere tandkødets og det bløde vævs sundhedstilstand, kan munden også ses som et spejl for vores generelle helbredstilstand og som et slags varslingssystem.

Munden er vores naturlige åbning for næringsstoffer, men er også indgang for patogener og toksiner, og nyere forskning knytter nu orale infektioner sammen med diabetes, demens, kroniske nyresygsomme, kroniske inflammationer, hjerte-karsygdomme og negative graviditetsudfald.

Når bakterier ophober sig på tænderne, øger det tandkødets tilbøjelighed for infektioner. Immunsystemet angriber infektionen, og tandkødet bliver betændt. Tandkødet vil være betændt indtil og hvis infektionen bringes under kontrol.

Denne betændelse, og de kemikalier den frigiver, tærer over tid på tandkødet og den knoglestruktur, der holder tænderne på plads, hvilket resulterer i parodontose, og betændelsestilstande i munden kan også give problemer i resten af kroppen.

Nogle eksempler:

Betændelse, der starter i munden synes at svække kroppens evne til at kontrollere blodsukkeret, og et højt blodsukkerniveau er den ideelle betingelser for at infektioner kan vokse (kilde).

 • Diabetes. Kronisk højt blodsukkerniveau er fundamentet for at udvikle diabetes-2, derudover har personer der allerede har diabetes generelt problemer med bearbejde sukker på grund manglen på insulin - det hormon, der omdanner sukker til energi. Og paradentose komplicerer yderligere diabetes, fordi betændelsen svækker kroppens evne til at udnytte insulin.

 • Hjerte og blodkar. Ca. 91% af patienter med hjertesygdomme lider også af parodontose – ofte på grund af rygning og/eller dårlig kost, men der er også teorier, der bygger på, at inflammationer i munden giver inflammation i blodkarrene, som øger risikoen for for højt blodtryk og hjerte- karsygdomme.

 • Graviditet. Der kan være mange forskellige grunde til for tidligt fødsel eller lav fødselsvægt, men forskere er begyndt at se på tandkødssygdommes mulige rolle i den forbindelse, for infektioner og inflammationer synes i almindelighed at forstyrre et fosters udvikling i livmoderen, og hormonelle forandringer under graviditeten kan øge en kvindes risiko for tandkødssygdomme.

 • Knogler. Selvom forbindelsen ikke er helt veletableret, har nogle undersøgelser vist, at kvinder, der lider af knogleskørhed oftere også lider af tandkødssygdomme. Forskere er i gang med at teste den teori, at inflammation udløst af parodontose kan svække knoglerne i andre dele af kroppen.

5 andre fordele ved Oil Pulling

Når man fjerner toksinerne ved kilden (munden), før de får en chance for at sprede sig, mindskes mængden af giftstoffer i kroppen drastisk, som har fordele så som:

 1. ØGET ENERGI. Ved at fjerne de skadelige toksiner allerede i munden, mindskes den mængde af arbejde vores krop skal udføre, for at vi kan fungere.

 2. UNDERSTØTTER HORMONELLE FORANDRINGER. Når vores hormonsystem ikke skal slås med fremmede stoffer, kan hormoner opføre sig som de skal og yde deres bedste evne uden at ryge ud af balance.

 3. REDUCERER HOVEDPINE. Når kroppen er under toksisk stress, får vi hovedpine og migræne. Ved at eliminere bakterier fra kroppen via oil pulling, kan hovedpine forebygges.

 4. HOLDER HUDEN PÆN. Når man fjerner giftstoffer fra kroppen, der ellers ville have sivet ind i blodbanen, giver det i stedet huden en chance for at skinne. Udslæt og hudproblemer reduceres ofte dramatisk eller forsvinder helt, når man dagligt skyller mund med kokosolie.

 5. GØR TÆNDERNE HVIDE. Kokosoliens naturlige antibiotiske og antivirale egenskaber gør tænderne lysere, renere og hvidere.

Sådan udføres olieskylning / oil pulling

Normalt udfører man skylningen med kokosolie evt. tilsat et par dråber æterisk olie, men for at maksimere den helbredende effekt på både krop og tænder, tilsætter jeg også rå kakaopulver.

Det her skal man bruge:

Sådan gør jeg:

Det bedste tidspunkt at skylle på (ligesom de fleste andre afgiftningsting) er at gøre det som det første morgenen - jeg gør det selv, når jeg står under bruseren.

 1. Inden jeg går i bad, fylder jeg en teske godt op med kokosolie, giver den et dryp pebermynteolie, et dryp tea-tree-olie og lidt kakaopulver.

 2. Jeg lægger så olieblandingen UNDER tungen, så den kan smelte dér - for hvis jeg starter med at lægge en kold klump kokosolie ovenpå tungen, kan det godt sætte gang i opkastrefleksen,,,

 3. Når olien næsten er smeltet, begynder jeg, at gurgle den rundt i munden og ind mellem tænderne i 10-20 minutter – alt efter hvad der er tid til.

 4. Mod alle blikkenslageres anbefaling, spytter jeg herefter olien ud – hvilket både gør gulvet glat og kan stoppe afløbet – så jeg anbefaler selvfølgelig, at andre spytter den brugte olie i skraldespanden i stedet for i afløbet, da en ophobning af olie kan stoppe systemet. Hvis man alligevel spytter ud i afløbet, så sørg for, at den varme hane løber samtidig og tilsæt evt. lidt sæbe til afløbet også.

 5. Når jeg har spyttet olien ud, skyller og gurgler jeg munden efter et par gange med varmt vand.

 6. Det er helt normalt, hvis olie-spyt-blandingen er mælkehvid eller gul.

 7. Dette er også et godt tidspunkt nu at bruge en tungeskraber på, for at fjerne den hvide eller farvede belægning på tungen.

 8. Jeg slutter af med at børste mine tænder helt normalt

Lidt om de øvrige ingredienser

 • Økologisk rå kakaopulver: Indeholder stoffet theobromine, der udover at være antibakterielt, også tilfører mineraler og er meget effektivt til behandling af små huller og plak.

 • Pebermynteolie har en desinficerende effekt, er lindrende og afslappende og øger gennemstrømningen af calcium i muskelcellerne.

 • Tea tree olie er desinficerende, bakteriedræbende, inflammationshæmmende, svampehæmmende, mildt lokaltbedøvende og muligvis antiviral.