Hvorfor chokolade er godt mod huller i tænderne

English 🇬🇧

hvordan man kan behandle sine tænder med chokolade

Naturlig tandpleje

Har nørdet lidt omkring naturlig tandpleje på det seneste. Munden er en af de mest absorberende dele af kroppen og den første sluse til alle kroppens øvrige systemer, hvilket også er grunden til at nogle lægemidler skal optages sublingualt dvs. under tungen og grunden til, at olieskylning (oil pulling) er så effektivt. Det er også en af årsagerne til, at jeg har det stramt med konventionel tandpasta og med fluor (natriumfluorid) i særdeleshed, som ifølge tandlægerne er ufarligt i "små mængder" (- det sagde de også om kviksølv for øvrigt), men vi får ikke fluor i små mængder, vi kommer faktisk op på ca. 75 liter tandpasta på et liv. Så selvom vi voksne spytter det meste tandpasta ud, vil noget af det alligevel finde vej ind i blodbanen.

Flour er noget tandplejeindustrien har opfundet, og som de stædigt holder fast i, men Moder Natur har midler til os, der har vist sig langt mere effektive, og som samtidig er sunde.

Indhold i denne blog:

 1. Hvorfor man får huller i tænderne

 2. Hvordan tænder kan hele naturligt

 3. kakao for stærke tænder

 4. to måder at remineralisere og genopbygge tænderne

1. Hvorfor man får huller i tænderne

Helt basalt opstår huller i tænderne, når bakterier i munden omdanner sukker og/eller stivelse til syre, der "spiser af" tandens overflade og danner huller.
Der er fem ting, der bidrager til huller i tænderne:

 1. Mangel på mineraler i kosten (calciummangel, magnesiummangel og fosfor mangel).
 2. Mangel på fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K især vitamin D-mangel).
 3. En meget fytinsyre-rig kost (korn, nødder, frø)*.
 4. For meget raffineret sukker i kosten.
 5. Bakterien streptococcus mutans


2. Sådan kan tænder hele naturligt

Det er en almindelig opfattelse i dag, at når man først har fået et hul i en tand, så er den eneste løsning en udboring og få det fyldt med op et syntetisk materiale. Der er dog undersøgelser, der har vist, at tænder kan reparere sig selv naturligt.

4 vigtige Trin

 1. Undgå uraffineret sukker fra kosten (den slags, som man finder i slik, kager, småkager, forarbejdede fødevarer, sodavand, syltetøj, morgenmadsprodukter, dåsefrugt, dressinger og købesaucer, is, frozen yoghurt, milkshakes o.s.v.).
 2. Undgå fytinsyre-rige fødevarer fra kosten (korn, nødder, frø) - eller sørg for altid at udbløde først*.
 3. Tilføj rå kakao til kosten.
 4. Tilføj rå kakao til den daglige tandhygiejne.

3. Kakao for stærke tænder

Dét god mund- og tandhygiejne grundlæggende handler om, er at forebygge huller, styrke tandkød og tænder og få frisk ånde, hvilket man gør ved at rense mellem tænderne, dræbe dårlige bakterier, tilføre gode mineraler, og rengøre tænder og tandkød. Og til det har naturen nogle fantastiske midler, man bare kan plukke af.

Ifølge legenden, overlod den mexicanske gud Quetzalcoatl kakaotræet til mennesket som ellers var "gudernes fødevare."
Og fra et ernæringsmæssigt synspunkt er kakaobønnen da også klart bedre end de fleste andre bønner eller frø. For tændernes vedkommende er den blandt andet særligt rig på lige de vitale mineraler og næringsstoffer som nævnt ovenfor.

Theobromine

Undersøgelser fra henholdsvis University of Tulane (2007) og University of Texas (2013), har vist, at stoffet theobromine som bl.a. findes i chokolade, teblade og kolanødder, er langt mere effektivt end fluor til bekæmpelse af huller i tænderne og til at reparere tandemalje. Resultaterne af begge undersøgelser viste at tandpasta, der indeholdt theobromin på under en uges brug gav testpersonerne "100 procent dental okklusion" dvs. et harmonisk bid, og var i stand til at remineralisere og reparere de små kanaler i tandbenene**.

Theobromin kan mere end at hærde og reparere tænderne, det indeholder også et effektivt anti-bakterielt stof, der dræber streptokokker (den primære bakterie, der forårsager huller).

Opsummering:

Ren økologisk kakao med dens rige indhold af calcium, magnesium og phosperous og det unikke flavonoid theobromin er en antibakteriel tandhærder, som er meget effektiv til at bekæmpe karies og plak.

4. to måder at remineralisere og genopbygge tænderne


1. Brug rå kakaopulver som tandpasta

Bekæmper effektivt huller i tænderne, remineraliserer og reparerer tandemalje. 

Ingredienser

 1. Smelt kokosolien.
 2. Bland alle ingredienserne sammen til en pasta.
 3. Hæld blandingen i en lille beholder med låg.
 4. Afkøl i køleskab i ca. 15 min.

Børst tænder som normalt og skyl.

2. Kakao- og kokosolie mundskyld

Olieskylning er blevet brugt i århundreder i den ayurvediske medicin. Olieskylning er en fantastisk oral afgiftningsmetode, der da også har fået en vis vestlig popularitet i de sidste mange år. Normalt udfører man det med kokosolie evt. tilsat et par dråber æterisk olie, men for at maksimere den helbredende effekt på både krop og tænder, tilsætter jeg også rå kakaopulver.
Skylningen foregår ved, at man gurgler en spiseskefuld olie i munden i en 20 minutters tid, og denne enkle orale afgiftningsmetode, er højt anerkendt i naturhelsekredse for at kunne kurere alt fra tandkødsbetændelse til hovedpine til hormonelle ubalancer.
Hvis man ikke kan gurgle i 20 minutter, er tre til fem minutter er stadig effektfuldt.

Jeg blander:

Sådan gør man:

 1. Det bedste tidspunkt at skylle på (ligesom de fleste andre afgiftningsting) er at gøre det som det første morgenen.
 2. Jeg gør det selv, når jeg står under bruseren.
 3. Gurgl roligt 1 spsk. af olieblandingen rundt i munden og mellem tænderne i ideelt 10-20 minutter. Undgå at sluge noget af olien.
 4. Jeg anbefaler, at man spytter den brugte olie i skraldespanden i stedet for i afløbet, da en ophobning af olie kan stoppe systemet. Hvis du alligevel spytter ud i afløbet, så sørg for, at den varme hane løber samtidig og tilsæt evt. lidt sæbe til afløbet også.
 5. Når du har spyttet olien ud, så skyl munden efter et par gange med varmt vand. Gurgl gerne.
 6. Det er helt normalt hvis olie-spyt-blandingen er mælkehvid eller gul.
 7. Dette er også et godt tidspunkt nu at bruge en tungeskraber på, for at fjerne den hvide eller farvede belægning på tungen.
 8. Afslut med at børste tænder som normalt.

Lidt om ingredienserne:

Økologisk ren kakaopulver: Indeholder stoffet theobromine, der udover at være antibakterielt, også tilfører mineraler og er meget effektivt til behandling af huller og plak.

Uraffineret koldpresset kokosolie (jomfru): Da kokosolie er meget absorberbart og munden er meget absorberende, vil mange af de fordele man kan opleve ved at spise olien, også fås ved bare at have den i munden. Kokosolie renser som sæbe, er antibakterielt og indeholder Laurinsyre. Laurinsyre findes også i store mængder i brystmælk, og som bliver til noget, der hedder monolaurin i kroppen. Monolaurin har stærke antivirale egenskaber, er effektivt i behandlingen af svampeinfektioner og kan booste immunforsvaret.

Økologisk gurkemeje er en af planetens mest kraftfulde og healende urter, den evner desuden også at gøre tænderne hvidere, og har vist sig effektiv mod plak.

Natron er mildt slibende, hvilket hjælper med at fjerne plak og snavs, der ud over er det antibakterielt, og kan fjerne stafylokokbakterier som er hovedskurkene i udviklingen af huller.

Pebermynteolie har en desinficerende effekt, er lindrende og afslappende og øger gennemstrømningen af calcium i muskelcellerne.

Tea tree olie er desinficerende, bakteriedræbende, inflammationshæmmende, svampehæmmende, mildt lokaltbedøvende og muligvis antiviral.

Nellikeolie er bakteriedræbende og effektiv til at lindre tandpine, ømme gummer, sår i munden og til behandling af huller. Desuden fjerner den karakteristiske nellikelugt den dårlige ånde (må dog ikke sluges).


*) Ublødning af nødder og kerner. De fleste har sikkert oplevet at have fået godt med luft i maven af at have spist kerner, frø, linser eller nødder. Det er fordi, at naturen har indbygget en forsvarsmekanisme i frø, nødder og kerner, så de kan overleve indtil ordentlige vækstbetingelser er til stede. Forsvarsmekanismen består af ernæringsmæssige hæmmere og giftige stoffer, der forsvinder naturligt, når der er nedbør nok til at starte dannelsen af en ny plante efter at nødden, kornet eller frøet spirer. Ved at udbløde kernerne efterligner vi naturen, og minimerer eller eliminerer deres inhibitorer og giftige stoffer.  Disse inhibitorer og giftige stoffer i kernerne og nødderne er enzyminhibitorer som fytater (phytinsyre), polyphenoler (tanniner) og goitrogens.

**)Tandbenet (dentin) består af små kanaler, hvor der flyder væske og celler (odontoblaster), der fører ind til nerve- og karkammeret i midten af tanden, pulpa. I tilfælde af at tanden bliver beskadiget (caries, erosion eller fraktur), kan odontoblaster gendanne dentinen. Dentin er et levende og sensitivt væv, som kan føle varme, kulde, smerte og sødt som et forsvarssystem. Når dentin bliver blottet, kan tanden blive temperaturfølsom og forårsage smerter. På den måde fortæller tanden, at der er noget galt, eller at du skal være ekstra opmærksom og passe på dit tandsætDette indlæg indeholder links til produkter, som jeg anbefaler og selv bruger. Hvis du beslutter dig for at købe nogle af de produkter, som jeg linker til, tjener jeg en lille provision uden, at det koster dig noget. Klik her for at læse om min affiliatepolitik.


Kilder: