Sundhedstrends i 2017

English🇬🇧

Her er 11 trends, der ganske sikkert vil ramme de danske kyster før eller siden

Så er 2016 rindet ud, og hvad mon 2017 har i sundhedsgodteposen til os? For, at vi ikke skal træde uforberedte ind i det uvisse, har jeg researchet lidt på, hvad der er gang i rundt omkring i helseverdenen - ikke mindst i helselandet over dem alle Californien.

Interessen for sundhed og velvære har aldrig været større, og den bliver ikke mindre i 2017, kan jeg godt starte med at love.

1. Longevity Foods

Livsforlængende (Longevity) Foods tager over fra superfoods. I baggrunden ryger Acai-pulveret og frem på hylderne vil vi finde:

De sorte hvidløg, som er fermenterede hvidløg. De har meget længe været værdsat i Asien, og kan nu også så småt findes i danske butikker. De sorte hvidløg har dobbelt så mange antioxidanter som friske hvidløg, kan holde os unge længere, er kolesterolnedsættende og så har de en blid sød smag, der ikke efterlader os med den kedelige hvidløgsånde.

Avocadoolien, som meget vel kan blive den nye kokosolie. Selv om kokosolie er kendt for sine mange gode egenskaber, så er der også begyndt at vokse lidt skepsis omkring den. Avocadoolie har mange sundhedsmæssige fordele, herunder at sænke blodtrykket og lindre gigt og psoriasis.

Dragon fruit. Denne smukke om end lidt sære frugt som man aldrig helt ved man skal stille op med, vil nok lande på lidt flere frokosttallerkner i år, når det går op for os, hvor ekstremt mange C-vitaminer og carotener den indeholder. Den hjælper med til at holde os unge og spændstige, og den gør sit for at bekæmpe sukkersyge, gigt og akne og holde hjertet sundt.

Gærflager. Ikke et koncept vi er særligt bekendte med i gamle landbrugs-Danmark, men dette livsforlængende produkt er de-aktiveret gær, som i modsætning til bagegær ikke udvikler hævning under bagning, men er en rig kilde til B12-vitamin, der øger energien, beskytter hjernen og fremmer sund hud, hår og negle. Det er også et komplet protein, der indeholder alle de ni essentielle aminosyrer ligesom i kød, æg og mælk. De-aktiveret gær er derfor et fantastisk supplement til den vegetariske og veganske kost. Gærrets oste- og nøddeagtige smag er en sund og lækker topping på salater, snacks og i madlavning.

2. Svampe

- ikke de psykedeliske eller de champignoner, vi putter i ungarsk paprikagryde, nej vi er mere ude i arter som: reishi, chaga, cordyceps, lion's mane, himematsutake og turkey tail. Disse forskellige svampe har vist sig meget lovende, når det kommer til at beskytte og afgifte vores kroppe fra de patogener og toksiner, som vi desværre allesammen fyldes med dagligt. Flere svampesorter er desuden adaptogene, hvilket betyder, at de hjælper vores kroppe med at tilpasse sig det moderne livs forskellige stressfaktorer. Mange svampesorter besidder også anti-cancer og anti-inflammatoriske egenskaber, styrker immunforsvaret, giver protein, og indeholder gavnlige antioxidanter. Desuden er svampe også et af de få naturlige kilder til D-vitamin, med alt fra 140 til 2.000 IE pr. 100 gram svampe. De kan også fås som kosttilskud, men lur mig om ikke der alligevel sniger sig en svampe-latte ind på de trendy cafeers menukort snart a la den her SHROOM SHAKE fra Lifehouse i Californien.

3. Vandmelon-vand

Vandmelonvand tager over fra kokosvand. Saften fra vandmelon er en meget stor kilde til C-vitamin og flavonoider som lutein, lycopen, og beta-caroten. Disse antioxidanter beskytter kroppen mod de frie radikaler, som kan forårsage inflammationer, slidgigt, leddegigt, astma, slagtilfælde og hjerteanfald. Især stoffet lycopen er et eminent hudplejemiddel som er særligt effektivt til at mindske skader forårsaget af solen.

4. KETOGEN-DIÆTEN

Ketogen bliver den nye palæo. Keto er en af de mest efterspurgte wellness tendenser i øjeblikket og snesevis af keto Instagram konti, kogebøger og podcasts er begyndt at dukke op. Selvom plantebaseret kost stadig er hot, så er der en stigende interesse for de potentielt neurologiske fordele ved denne diæt som mestendels består af mad med højt fedtindhold og lavt sukkerindhold. Ketogen-diæten er siden 1920'erne effektivt blevet anvendt i behandlingen af epilepsi, og er nu også ved at blive undersøgt som et værktøj i behandlingen af Alzheimers og autisme.

Fidusen ved ketogen-diæten er at træne kroppen til at bruge fedt, i stedet for glukose som brændstof. Når man begrænser sit indtag af kulhydrater kommer man i en metabolisk tilstand kaldet ketose, hvor kroppen producerer ketonstoffer fra fedtet, som den kan bruge som energi. Ketose er en helt normal evolutionær tilpasningsevne, som vi udviklede dengang, hvor mad ikke var helt så rigeligt og tilgængeligt som i dag.

5. Adaptogener

Adaptogener findes i en bestemt type planter, og er kendt for deres evne til at helbrede kroppens binyre-system og dermed hjælpe den med at håndtere stress. De kaldes adaptogener fordi de er i stand til at identificere specifikke mangler eller for meget af noget i kroppen og så rette op på ubalancen. De har været brugt i kinesisk og ayurvedisk medicin i århundreder. Rosenrod/Arktisk rod (rhodiola) er den mest kendte adaptogen i Danmark i øjeblikket, og er kendt for at forbedre søvn og lindre angst og stress. Andre adaptogener omfatter ashwaganda, astragalus (cortisol-reduktion), tulsi (anti-aging), rhodiola rosea m.fl. Man kan købe de fleste som kosttilskud.

Hvis jeg skal fremhæve en enkelt mulig adaptogen, som mange flere nok vil tilsætte smoothien i 2017, er det Maca-pulveret, som fremstilles af en peruviansk rodfrugt. Flere forsøgsresultater med macaroden har vist, at den kan øge sexlysten, booste energien, balancere hormonerne, forbedre den mentale sundhed og balancere blodtrykket. Maca er rig på B- C-, D- og E vitaminer samt, jern, kobber og kalium. Macapulver er en enkel måde at øge sit mikro-næringsstof-indtag på.

6. Palo Santo

Vi vil have renset luften. Der er noget der er ved at finde vej igen - som den gamle indianske praksis med fylde og rense luften inden døre med røgen fra visse hellige røgelser. Ceremonien menes at fjerne den negative energi fra et rum. Palo Santo, der er en hellig træsort, anvendes til dette formål. Den er i familie med myrra og frankincense. Salvie er også en god luftrenser.

Trenden hænger sammen om, at vi i stigende grad vil have ryddet op og ryddet ud i gammelt. Vi vil eje mindre, have mindre rod og et mere enkelt liv.

7. Kollagen

Kollagen er det protein, der er mest af i menneskekroppen. Det er blandt andet det protein, der er med til holde vores hud spændstig og vores led smidige, men med alderen falder vores evne til effektivt at producere det. Flere og flere har dog efterhånden fundet ud af, at hemmeligheden bag den saftige hud, de stærke negle og den lækre manke er at spise dette fibrøse protein. At spise kollagen er samtidig også en effektiv måde at minimere restitutionstiden efter træning på.

 

8. Ædruelighed

Hvis man for tre år siden lagde hånden over sit vinglas, når tjeneren kom rundt med vinflasken, blev man hurtigt placeret i kassen med enten de allerhelligste eller alkoholikerne. Men i takt med den stigende interesse for sundhed og velvære vil ”de sidste dages hellige” efterhånden stige kraftigt i antal. Der synes også at være et voksende behov for ægte tilknytning mellem mennesker, hvor stoffer og alkohol afbryder den ægte forbindelse til både andre og til vores sande selv og dermed også muligheden for at finde og opfylde vores formål.

Der ses allerede gnist af denne trend i USA gennem stigende populære events som Daybreaker, der tilbyder morgen-dance-parties, som man kan gå til inden man skal på arbejde… Derudover vokser interessen for mindfulness- og meditationsevents.

Den øgede interesse for disse alkoholfrie happenings vil vokse i 2017, samt skift i retning af den slags arrangementer og forfriskende alternativer til sprutten.

 

9. REN SKØNHED

Kvinder er begyndt at læse ingredienslisterne på kosmetikprodukterne lige så nøje som dem på madvarerne, og som et resultat af det, er der kommet flere rene produkter på markedet, og markedet for økologiske hudplejeprodukter er kraftigt stigende - selv de gammelkendte konventionelle mærker er begyndt at ændre på ingredienserne i disse år.

 

10. Sauna i nyere udgaver

Saunagus, sauna sammenkomster og infrarøde saunaer – sveden vil blive mere social, sjov og spektakulær i de kommende år. Saunagus har været kendt i Norden i nogle år efterhånden, men ifølge ”Global Wellness Summit” vil de gamle sauna-traditioner blive støvet af og løftet op på næsten eventagtige niveauer. Sauna-trenden kommer til at tage nye former som:

  • Sauna amfiteatre, hvor 50-300 mennesker sveder sammen.
  • Arkitektoniske saunaer som en slags ”cool” (høhø) forsamlingshuse med musik, mad, barer, kunst og kultur.
  • Natur-saunaer flydende på søer o.lign.
  • Trendy urbane svedhytter og infrarøde saunaer.

11. Mental Wellness

Stress, støj og den konstante opmærksomhed på de digitale enheder har øget efterspørgslen efter redskaber til genfinde roen og forbedre livskvaliteten. I de senere år har yoga og meditation derfor sneget sig ind i flere fitnesscentre. Inspireret fra New York og LA vil yoga- og wellnessbranchen i Nordeuropa også gå skridtet videre og udvide med lydhealing, visualisering, duftterapi og drømmemeditation


Dette indlæg indeholder links til produkter, som jeg anbefaler og selv bruger. Hvis du beslutter dig for at købe nogle af de produkter, som jeg linker til, tjener jeg en lille provision uden, at det koster dig noget. Klik her for at læse om min affiliatepolitik.