Mærk frygten og gør det alligevel

Hannes konfirmation.

Hannes konfirmation.

Farmor og Hanne

Farmor og Hanne

Et lettelsens kys 

Forud for dette meget vigtige øjeblik for min farmor lå en kende dramatik.

Jeg var et par måneder inden kommet til at nævne for hende, at min kristne tro var lidt vaklende, og at jeg overvejede at droppe konfirmationsprojektet. Jeg husker ikke, hvad hun svarede mig, men hendes øjne gik fra milde til små og spiddende, og de mange ord, der kom ud af hende mund faldt ikke i et kærligt toneleje.

Senere fortalte jeg min far om samtalen. "Åh nej, man diskuterer aldrig gud, kongen og fædrelandet med farmor." Svarede han erfaringsramt.

Det var 70'erne, så lidt uvant for en 13-årig hippie, at alt ikke var til diskussion.

Generation 1900

Famse var De- Dem- og Deres-generation. Født i 1900 til et kvindeliv som udgangspunkt uden stemmeret, begrænsende muligheder for at skabe en indkomst og nul adgang prævention.

  • Antal sexpartnere i alt: 1 (så vidt vi ved).

  • Antal verdenskrige: 2 stk.

  • Antal konger i levetid: 4 stk. Christian 9., Fredrik 8., Christian 10., Frederik 9.

  • Antal dronninger i levetid: 1 stk. Margrethe 2.

  • Antal børn: 4 stk. drenge (født helt uden ve-målere).

Holdt hus, tøj og børn rene og mætte uden hverken vaskemaskine, opvaskemaskine eller andre elektriske hjælpemidler. 

Jeg var tilstede da hun lavede sin første kande kaffe på en elektrisk kaffemaskine (en kaffemaskine, der holdt hendes tid ud). Jeg havde udsigten til hendes og min farfars bagdele mens de stod foroverbøjede, og tålmodigt betragtede det varme vand, der dryppede ned i kaffefilteret helt af sig selv.

Hun havde en fin lejlighed med både spisestue og en fin stue. Den fine stue sad vi aldrig i.

Et barn født uden for ægteskab før 2. verdenskrig tid betød kæmpe fald i socialklasse og økonomisk katastrofe. Risikoen for social udstødelse var en meget reel trussel på hendes tid. Frygt, skam og kristendom var midlerne til at holde damerne på dydens smalle vej.

Overlevelsesinstinkternes op- og nedture

Så da farmor anede, at 8. barnebarn begyndte at ryste grundpillerne for selve opretholdelsen af et godt og trygt liv for fremtidige generationer af hendes gener, gik hendes stresshormon kortisol amok

Dette indlæg handler ikke om skyld og skam. Det handler om vores signalstoffer i hjernen. Vi arvede vores hjerner fra mennesker, der overlevede. Når man ser på de store overlevelsesudfordringer mennesker levede under i fortiden, virker det lidt som et mirakel, at alle vores direkte forfædre lykkedes med at holde deres gener i live. Vores hjerners hovedfokus er overlevelse. Når du bekymrer dig over at komme for sent til et møde eller om du spiser den forkerte kost, så er det din overlevelseshjerne der er i gang. Når du bekymrer dig om, om du bliver inviteret til en fest eller har en dårlig hårdag, så er det fordi din hjerne ser en risiko for social udstødelse, hvilket var uhyre farligt før i tiden.

Min 13-årige overlevelseshjerne var ikke bevidst om, at det ikke ville have slået mig ihjel at risikere min farmors vrede. Selvom det da helt sikkert ville have været ganske ubehageligt for tid. Men endnu vigtigere, jeg forspildte en mulighed for at vokse og bedre mine overlevelsesevner.

Vi er kommet videre

Hvis jeg havde stået ved mig selv og handlet på mine sande følelser, kunne det have løftet mit selvværd betydeligt og forbedret mine beslutnings kompetencer fremadrettet. Tror jeg.

Men også det at jeg IKKE stod op for mig selv lærte mig meget. En af mine klassekammerat var blevet ramt af samme ikke-kristne følelse som mig, og droppede at blive konfirmeret. Jeg syntes, hun var super modig - og der skete jo ikke noget dårligt med hende, bemærkede jeg.

Det der ofte holder os tilbage fra at træde ud af vores comfort zone eller at hoppe ud i noget nyt, er frygten for, at vi ikke vil være i stand til at klare de uventede ting, som livet kan byde på. Men vi ER i stand til at klare, hvad som helst af udfordringer.⁠ 

Man behøver heller ikke bekymre sig om, hvorvidt en beslutning er rigtig eller forkert, fordi ethvert valg man træffer, er det rigtige valg. Selvom udfaldet viser sig langt fra at blive, som man havde håbet på, vil man altid kunne finde løsninger eller andre muligheder forfølge. Plus, alt det man lærer, og det nye man møder pga. af sine valg, vil altid gavne livet på en eller flere måder.⁠

Tænk over dette: Hver gang du støder på noget, der tvinger dig til at klare en situation øger du din selvtillid betydeligt.⁠

Du kan godt klare det.