Det er dejlig varmt! Den overraskende glæde ved hedeture.

Her er et usædvanligt inspirerende perspektiv på hedeture fra den amerikanske sundheds- og sind-kropforsker Deborah Kern Ph.d., der engang skrev nedenstående historie på sin blog, og som jeg har fået lov til at oversætte. (Du kan få mere af Dr. Kerns inspirerende vid og visdom på hendes hjemmeside.

Det er juli, og der er hedebølge over hele landet. Jeg er ingen undtagelse. Jeg er en levende hedebølge. Jeg koger! Siden søndag aften har jeg haft mine første rigtige bølger af hedeture - SEKS den første nat ... .TOLV den næste. Dette næste lyder måske vanvittigt, men jeg har virkelig ventet på denne dag med en følelse af begejstret forventning takket være Dr. Joan Borysenko. Mens de fleste kvinder frygter hedeturene eller klager over dem, har jeg reelt set frem til dem. Og hvorfor det? Fordi jeg i 1996 læste Dr. Borysenko bog "A Woman’s Book of Life: The Biology, Psychology, and Spirituality of the Feminine Life Cycle", hvor jeg blev betaget af et afsnit om overgangsalder og hedeture. På det tidspunkt var jeg selv i slut 30'ere, og havde ikke engang født min første søn, men der var noget kraftfuldt i den måde, hun beskrev hedeture på, at jeg lagrede det i min hukommelse, og har ventet på, at det blev min tur til at opleve dem.

Her er, hvad hun siger på side 164 - 165 i hendes bog, hvor hun beskriver sin research på en modig fransk kvinde ved navn Alexandra David-Neel, der forlod sit privilegerede liv i Paris, barberede alt sit hår af, klædte sig i safran- og karminrøde gevandter, rejste halvvejs rundt om jorden til de forbudte bjerge i Tibet, og tiltuskede sig adgang til et kloster ved udgive sig som mandlig lama:

"Under fuldmåne en februar dag deltog hun et ritual, hvor nøgne munke i en frostkold grotte i Himalaya svøbte sig i våde lagner med det formål at tørre dem ved hjælp af den enorme mængde varme som deres organer ville frigive under en meditationspraksis kaldet Tummo yoga. Den munk, der tørrede flest lagner blev betragtet som den højeste mester. Tummo betyder 'furiøs kvinde' på tibetansk, og refererer til den kraftfulde livsenergi, som ethvert menneske besidder (uanset køn), der cirkulerer i de tusindvis af små kanaler kaldet nadier - svarende til meridianerne i akupunktur.

Praktisering af Tummo yoga havde primært åndelige formål. Gennem en række pertentlige visualiseringer og gentagelser af ellige lyde, løftede munkene livskraftsenergien op fra de lavere energi-centre i kroppen til det højeste kronechakra – lige over ovedet. Gennem den proces tror de på, at de brænder de misforståelser, fejlagtige overbevisninger og egotilknytninger væk – alt det, der afholder dem fra fuldt ud at kunne anerkende deres væsens sande jeg. "

Hvad har Tummo yoga med mine hedeture at gøre? Altså, som Dr. Borysenko påpeger i sin bog, kan kvinder i overgangsalderen bruge hedeture på samme måde, som munkene gjorde: ved bevidst at tænke på deres selvbegrænsende overbevisninger, fejlagtige tanker, stress og ego og give dem mulighed for at blive brændt op i de indre transformerende bål.

Så seks til tolv gange om dagen (og natten) har jeg nu chancen for bevidst at brænde noget, der kan blokere mig fra at realisere mit fulde potentiale. Det begejstrer mig!!! Spiser jeg stadig mine plantehormoner og en sund kost, motionerer, mediterer og dyrker jeg yoga for at mindske hyppigheden, intensiteten og sværhedsgraden af ine hedeture? Det kan du tro. Men når de kommer, rider jeg på hedebølgen med spændt forventning, og jeg er taknemmelig for alt det, der brænder væk.