Tomaters hemmelige skønhedsingrediens

Lycopen er det caroten, der giver planter deres røde farve, og har kæmpe skønheds- og helbredsmæssige egenskaber bl.a.:

  • Er en kraftig antioxidant.

  • Øger hudens procollagenniveau. Procollagen er et molekyle, der giver huden struktur og elasticitet. Manglende procollagen ælder huden.

  • Beskytter huden mod solskader – mindsker rødmen fra UVB-stråler.

  • Beskytter generelt mod celleskader, og forbedrer cellernes kommunikation, energi og arbejde.

  • Forebygger flere af de hormonelle kræftformer i især prostata, tyktarm, livmoderhals, lunge og bryst.

  • Kan bremse nogle kræftsvulsters vækst især i samarbejde med alfa-tocoferol (E-vitamin).

  • Beskytter mod hjerte-karsygdomme.

  • Nogle undersøgelser med fugle har vist, at lycopen også øger kroppens varmetolerance.

Fødevarer rige på lycopen:

  • tomater

  • guava-frugt

  • vandmeloner

  • papaya

  • grape

  • søde røde pebre

  • asparges

  • rødkål

  • mango

  • gulerødder

Sådan optager man bedst og mest naturligt Lycopen.

Lycopen er fedtopløseligt, fungerer mest effektivt i samarbejde med E-vitamin og optages bedst i kroppen i forarbejdet tilstand.

En af de bedste kilder til lycopen findes i tomater, med den lille hage at lycopen i rå tomater er bundet til ufordøjelige fibre. Derfor optages lycopen bedst i kroppen fra forarbejdede eller fermenterede tomater, hvor plantecellerne er nedbrudt og lycopen frigivet. Da Lycopen desuden er fedtopløseligt og glad for E-vitamin, så spis tomaterne sammen med lidt af den E-vitaminrige ekstra jomfruolivenolie for optimal effekt og beskyttelse.

100 g. / 1 dl. tomatpasta om dagen giver store helbredsmæssige fordele.

Opskrift på tomatpasta

Opskrift på fermenteret tomatsalsa